Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν πως για "την τιμή των όπλων", θα μπορούσε να σημειωθεί ένα "year end rally" και στο "άχρωμο" Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως οι Διεθνείς Αγορές είχαν "άλλη άποψη" και το Χ.Α. αναγκάζεται να προσαρμοστεί το επιφυλακτικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, με τις 600 μονάδες να ξαναμπαίνουν σε αμφισβήτηση και όλα να δείχνουν ότι η χρηματιστηριακή χρονιά θα ολοκληρωθεί κοντά στα χαμηλά τρέχοντος έτους, αν όχι χαμηλότερα.
Η σημερινή συνεδρίαση, πρώτη μετά τις αργίες των Χριστουγέννων, είχε δύο όψεις. Ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής σημαντικότατης ανόδου στην Wall Street, αλλά γρηγορότερα από ότι το περίμεναν και οι πλέον απαισιόδοξοι, οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης, με την βοήθεια του επιφυλακτικού κλίματος και στις Ευρωπαϊκές Αγορές και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να δίνει την δική του "μάχη", προσπαθώντας να κρατηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την σημαντική μεταβλητότητα, ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, "θύμα" της συναλλακτικής απαξίωσης που χαρακτηρίζει το Χ.Α., αλλά και της εορταστικής ραστώνης.
Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, όπου όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο Χ.Α., με μια εντυπωσιακή άνοδο έσπασε, χθες το βράδυ, το τετραήμερο καθοδικό σερί της Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν τα ισχυρότερα ημερήσια κέρδη από το 2009.
Όμως, σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, η χθεσινή κίνηση στο NYSE, είχε "αποχρώσες ενδείξεις" παρέμβασης, καθώς κανείς δεν μπορούσε να μην συνυπολογίσει το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, S. Mnuchin και των κορυφαίων τραπεζιτών της Wall Street.
Το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο κ. Μνούτσιν μίλησε με τους διευθύνοντες συμβούλους των Bank of America, Citi, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo.
Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, δεν αποκλείεται η συνάντηση αυτή να είχε σαν αποτέλεσμα στο να επιταχυνθεί η διαδικασία rebalancing (από ομόλογα σε μετοχές) από Συνταξιοδοτικά Ταμεία και όχι μόνο, ενώ την τάση ανατροφοδότησαν και σημαντικές κινήσεις "short covering".
Ωστόσο αναλυτές της Αγοράς εξέφρασαν επιφυλάξεις για την διάρκεια που μπορεί να έχει το χθεσινό ράλι στη Wall Street. Τονίζουν ότι "η συνεχόμενη κριτική του Αμερικανού Προέδρου στον επικεφαλής της Fed, τα δημοσιεύματα για 'σύννεφα' στις σχέσεις Τραμπ - Μνούτσιν, αλλά και το συνεχιζόμενο Κυβερνητικό 'shutdown', αποτελούν παράγοντες ανησυχίας που δεν μπορούν να αγνοηθούν".
Να σημειωθεί ότι περίπου το 1/4 των Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κράτους των ΗΠΑ παραμένει σε αναστολή λειτουργίας και δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για άμεση επαναλειτουργία τους.
Ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει το νέο "shutdown", ο κ. Τραμπ απάντησε "όσο χρειαστεί", ενώ σε συνομιλία με δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, επανέλαβε πως η Fed αυξάνει υπερβολικά γρήγορα τα επιτόκια, ωστόσο πρόσθεσε πως "οι Αμερικανικές εταιρείες είναι οι σπουδαιότερες στον Κόσμο και παρουσιάζουν μια τεράστια αγοραστική ευκαιρία για τους Επενδυτές.
Μέσα σε αυτό το διεθνές κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με την ψυχολογία των, λίγων, ενεργών traders να επιβαρύνεται, μόλις ο Γενικός Δείκτης άρχισε να "δοκιμάζει" και τιμές χαμηλότερα των 600 μονάδων, με μεγαλύτερο "βαρίδι" τον Τραπεζικό κλάδο και με τον Τραπεζικό δείκτη να "φλερτάρει" με νέα ιστορικά χαμηλά (!)
Από την άλλη, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο 7,81%.
Να σημειωθεί ότι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 30/8 έως και 7/9.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Τo κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδος στο επίπεδο στήριξης των 608 μονάδων και η εκδήλωση αγοραστικών αντανακλαστικών, διαμορφώνει προσδοκίες για μια διαφορετική συνεδρίαση σε σχέση με τις 6 προηγούμενες. Το κλίμα, ωστόσο, στις Αμερικανικές Αγορές παραμένει ευμετάβλητο, ελέω της στάσης Trump και των απειλών που εκτοξεύει. Οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE Mid Cap αναμένεται να βοηθήσουν πάλι τις συναλλαγές" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Στηριζόμενος στην χθεσινή ανοδική αντίδραση της Wall Street, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ενδέχεται να ακολουθήσει, ενώ η κρίσιμη ενδιάμεση αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 635 μονάδων. Ωστόσο, απαιτείται ανοδική διάσπαση των 650 μονάδων για να συζητήσουμε για μία ευρύτερη ανοδική κίνηση στην παρούσα φάση, κάτι που δεν αναμένουμε για φέτος" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο ΔΤΡ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 431,39 μονάδες (+1,72%), όμως από εκεί και πέρα τον απόλυτο έλεγχο τον πήραν οι εν δυνάμει πωλητές και ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 402,55 μονάδες (-5,08%), στις 17.00. Και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 401,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,38%.
Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη, σηματοδοτεί νέα ιστορικά χαμηλά (!)
Η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 406 μονάδων, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση - υποχώρηση προς τις 358 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)
Ελάχιστη προϋπόθεση για "φεγγίτη αισιοδοξίας" η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 457 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 470 μονάδες.
Όμως για ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται η υπέρβαση των 547 - 556 μονάδων.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "μαχαίρι' στο λειτουργικό κόστος καλούνται να βάλουν από τις Εποπτικές Αρχές και το 2019, οι Ελληνικές Τράπεζες, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού τους και της ευθυγράμμισης με τα νέα δεδομένα, μεταξύ αυτών και τη δυσκολία αύξησης της κερδοφορίας. Στο μέτωπο των Εργαζομένων, οι πληροφορίες επιμένουν ότι την επόμενη χρονιά θα 'δουν την πόρτα εξόδου' 4.000 - 5.000 Τραπεζοϋπάλληλοι. Σε αντίθεση, όμως, με τις αποχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, εφεξής αυτές δεν θα συνοδεύονται από 'πλούσια' προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αλλά μόνο με το ποσό της αποζημίωσης".
Εν τω μεταξύ, την πρόθεση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων αξίας 3 - 7 δισ. ευρώ αποκαλύπτει το σχέδιο για το 2019. Παράλληλα, σημειώνει ότι θα διατηρηθεί στο ύψος των 15 δισ. ευρώ το ποσό των εντόκων γραμματίων.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι φορολογικές υποχρεώσεις με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου (αν δεν υπάρξει η συνήθης παράταση σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας) φτάνουν έως και τις οκτώ, με φόρους και τέλη που απαιτούν πληρωμή να υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Motor Oil (+2,22% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Τιτάν (+0,93%) και Fourlis (+0,50%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Grivalia.
Η εικόνα για τους βασικούς δείκτες θα ήταν σαφώς χειρότερη, αν έλειπαν οι βοήθειες που έδωσε στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης η μετοχή της ΕΕΕ, όμως οι τελικές δημοπρασίες είχαν "άλλη άποψη" και έκλεισαν τον τίτλο με αρνητικό πρόσημο, στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 1,32%.
Στα 27,75 ευρώ η σημαντική αντίσταση, στα 26,05 ευρώ, το ημερήσιο "stop long".
Σε παρατεταμένο πλαγιοκαθοδικό κανάλι η μετοχή του ΟΠΑΠ (-0,52%) που συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ δείχνει να απομακρύνεται και από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Επόμενη, σημαντικότατη στήριξη στα 7,64 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 8,80 ευρώ.
Περίπου η ίδια εικόνα με αυτή του ΟΠΑΠ και για τον ΟΤΕ (-1,02%) που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 9,70 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 10,95 ευρώ.
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην Motor Oil (+2,22%). Σήμερα ο τίτλος έδωσε και ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 21,60 ευρώ.
Σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες και από τον τίτλο του Τιτάνα (+0,93%).
Η "Titan Cement International" ανακοίνωσε πως έλαβε όλες τις απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις για την έναρξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τιτάν, ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ έκαστη, έναντι νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την πρώτη, με σχέση ανταλλαγής μίας μετοχής του ανταλλάγματος για κάθε μία μετοχή Τιτάν. Η περίοδος αποδοχής ξεκίνησε σήμερα και θα λήξει στις 25 Ιανουαρίου του 2019, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της "Titan Cement International" στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 31 Ιανουαρίου του 2019.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 29.480.000 δικαιώματα (ΚΡΕΤΑΔ) της Creta Farm συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 27/12/2018 έως και 22/01/2019, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0104. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/12/2018 έως και 25/01/2019.
Από εκεί και πέρα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Audiovisual (+9,93%), που όλα δείχνουν ότι πρέπει να είναι "επί θύραις" σημαντική επιχειρηματική είδηση, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχνική Ολυμπιακή (+1,75%), ξαφνικό "bid" στην Foodlink (+5,53%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Profile (+0,83%), ενώ εμφανίστηκε μικρός αγοραστής σε Καρέλια (+5%) και Κανάκη (+3,95%).
Από την άλλη, επιμένει ο πωλητής στην Frigoglass (-2,73%), ξαφνικός πωλητής στην Mermeren (-8,21%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (-4,11%) και Intralot (-2,33%), στο "οκτώ κόκκινο" η Ιντρακάτ (-2,55%), ενώ "non stop" δείχνει η πλαγιοκαθοδική κίνηση για τον Κέκροπα (-6,67%).
Διόρθωσε μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Creta Farm (-9,09%), ενώ επέστρεψαν οι πωλητές σε Ικτίνο (-9,28%) και MIG (-5,46%).
Χωρίς τέλος, η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 619 - 610 μονάδων, το καλύτερο σενάριο ανοδικής αντίδρασης εξαντλείται στην ζώνη 643 - 650. Αδυναμία αντίδρασης προς τις 650 μονάδες, θα είναι το "κύκνειο άσμα" του Δείκτη και αργά, ή γρήγορα οι 602 - 601 μονάδες, θα υποκύψουν στην "νηοπομπή" των τελευταίων "stop loss" και των "margin calls", κάτι που έγινε στην σημερινή συνεδρίαση.
Σε ενδεχόμενη παραβίαση της ζώνης 600 - 580, αν σε αυτό συνηγορήσει και η εικόνα των Διεθνών Αγορών, θα ανοίξει ο "δρόμος κατολίσθησης" προς τις 520 - 500 μονάδες.
Όλες οι τελευταίες ενδείξεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν ότι η τελευταία ανοδική αντίδραση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,64%), από τις 1548 μονάδες, ολοκληρώθηκε στην περιοχή των 1750 μονάδων, για να ακολουθήσει το επόμενο πτωτικό κύμα.
Αν διασπαστεί καθοδικά η ζώνη στήριξης 1590 - 1570, κάτι που συνέβη σήμερα οριακά και θέλει επιβεβαίωση και από την αυριανή συνεδρίαση, τίθεται σε αμφιβολία το σενάριο ελάχιστης προσδοκώμενης αντίδρασης προς τις 1625 - 1640 και 1708 μονάδες, ενώ το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1548 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 1400 μονάδες (!)
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς το 2019, σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής αναταραχής, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό, υποβοηθούμενο και από την πρόσφατη διορθωτική κίνηση των Ξένων Αγορών. Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν την εξαΰλωση των αποτιμήσεων τους, αυξάνοντας τους ψιθύρους, από διάφορες πηγές, ότι η ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσεων είναι επιτακτική και χρονικά κοντά.
Ή πίεση των πωλητών, το τελευταίο διάστημα, έχει μεταφερθεί και σε άλλους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με βαρύτητα στους δείκτες αναφοράς, αλλά και σε μετοχές που βρίσκονται κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, παρά τα σχετικά καλά οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου τους.
Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μετά την απώλεια των 615 μονάδων που αποτελεί, πλέον, την κοντινή αντίσταση, έχασε και το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 593 και 580 μονάδες.
Αντίστοιχα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες γραμμές αμύνης να εντοπίζονται στις 1565 και 1548 μονάδες.
Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά και Οικονομία συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα, που αναφέρουμε επανειλημμένα στις αναλύσεις μας το τελευταίο διάστημα. Ως αποτέλεσμα το 10ετες Ελληνικό ομόλογο παραμένει άνω του 4,30% καθιστώντας απαγορευτική μια 10ετή έκδοση.
Πέρα των ενδογενών προβλημάτων της Ελληνικής Αγοράς, το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί εμφατικά και τα προβλήματα των Διεθνών Αγορών, αυξάνοντας κατακόρυφα την μεταβλητότητα των τιμών (volatility) και τον δείκτη φόβου. Η ρευστότητα πλέον είναι πολύτιμη και ακριβή και τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται. Το τεράστιο Παγκόσμιο χρέος (Ιδιωτικό και Κρατικό) αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμό ως προς την δυνατότητα αποπληρωμής. Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι σε Ξένο Νόμισμα (κυρίως $ & €). Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του οικονομικού κύκλου και το 2019 θα είναι έτος ανακατατάξεων.
Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη δεδομένων και των χρονιζόντων προβλημάτων της. Συνιστούμε αυξημένη επιφυλακή και επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
"Να θυμάστε ότι ο πανικός δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, αρκεί να μπορείς να τις αναγνωρίσεις και να τις εκμεταλλευτείς" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, διορθώνουν από τα χθεσινά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.
Αξιοσημείωτη υποχώρηση για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.
"H Τράπεζα της Κίνας σχεδιάζει να πουλήσει ως και 40 δισ. γιουάν ($5,8 δισ.) από ομόλογα αέναης διάρκειας (perpetual bonds)", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.
Οι Κινεζικές Τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν τα κεφαλαιακά τους "μαξιλάρια", καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ κανονισμοί που τις αναγκάζουν να απορροφήσουν χρέη εκτός ισολογισμού. Ωστόσο, η βουτιά στις Αγορές, δεν επιτρέπει την άντληση κεφαλαίων από τα Χρηματιστήρια.
Πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια κατέγραψαν τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας το Νοέμβριο. Υποχώρησαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ τον Οκτώβριο είχαν σημειώσει αύξηση κατά 3,6%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.
"Εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, στις αρχές Ιανουαρίου, θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες", σύμφωνα με το Bloomberg. H Αμερικανική αποστολή, υπό την ηγεσία του Αναπληρωτή Αντιπροσώπου για το Εμπόριο Jeffrey Gerrish, θα ταξιδεύσει στο Πεκίνο στις 7 Ιανουαρίου.
Οι συζητήσεις θα είναι οι πρώτες επαφές μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο Ομόλογό του Σι Τζίνπινγκ, στη Σύνοδο των "G20" στην Αργεντινή, όπου αποφασίστηκε τρίμηνη ανακωχή της εμπορικής διαμάχης.
"Η αύξηση της αβεβαιότητας για την Παγκόσμια Οικονομία κρύβεται πίσω από τη μεταβλητότητα που έχει πλήξει τις Διεθνείς Αγορές", τόνισε ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης, Χαρουχίκο Κουρόντα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως "η τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία στον Κόσμο είναι αρκετά ισχυρή, για να αντέξει οποιοδήποτε εξωτερικό σοκ".
Τη χειρότερη χρονιά από την κορύφωση της κρίσης στην Ευρωζώνη είχαν φέτος οι μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, με απώλειες ύψους 25%. Σύμφωνα με τους Financial Times, "στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται η διαρκής χαμηλή κερδοφορία, τα ξεπερασμένα επιχειρηματικά μοντέλα, τα αρνητικά επιτόκια και το 'Brexit".
Η πτώση έχει κοστίσει στους επενδυτές περίπου $380 δισ. και έχει οδηγήσει όλες τις μεγάλες Τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να τελούν υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία.
"Η Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα το 2019 και να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια", σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οικονομική ενημέρωσή της.
"Οι Παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αναμένονται να αυξηθούν με αργό ρυθμό, καθώς μειώνεται η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα", προσθέτει.
Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1.000, στις 216.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα φτάσουν τις 217.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το πλεόνασμα - μαμούθ ύψους 7,6 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για μόλις 4 δισ. ευρώ επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου.
Με βάση αυτά, το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 47.471 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 760 εκατ. ευρώ, ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2018 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 45.620 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 655 εκατ. ευρώ, ή 1,5% έναντι του στόχου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως αυτή τερματίστηκε στις 614,82 μονάδες (+1,03%) και από εκεί και πέρα η πορεία ήταν σταθερά πλαγιολισθητική, με χαμηλό στις 597,09 μονάδες (-1,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 598,05 (-1,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 597,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,77%.
Ο τζίρος στα 24,6 εκατ., ενώ το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Lamda Development, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ.
Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
---ΧΠΑ
Πτωτικά κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση, μετά τις αργίες των Χριστουγέννων και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο όγκος συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.735 συμβόλαια).
Στα 4.521 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.711 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.470, 1.283 για τον Ιανουάριο και 187 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.567,75) κινήθηκε μεταξύ 1.562 και 1.629 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (82.631 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.774), Alpha Bank (2.255), Πειραιώς (3.372), ΔΕΗ (462), Εθνική (1.688), Μυτιληναίο (257), ΟΤΕ (236), Ελλάκτωρα (305), ΟΠΑΠ (350), MIG (728), Τέρνα Ενεργειακή (212), Cenergy (225), ΓΕΚ (309), Viohalco (154).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 63.378, Alpha Bank 20.397, Εθνική 30.269, Πειραιώς 17.440, MIG 48.681.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
Oceanwood Capital Management LTD | ALPHA BANK SA | 0,50% | 2018-12-10 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότεροι δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.216.408 τεμ., (από 29.037.538 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.509.105 τεμ. (22.414.337), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.482.323), Eurobank 22.801.943 τεμ. (22.391.629), Εθνική 7.809.003 τεμ. (7.809.003), ΟΠΑΠ 1.117.199 τεμ. (1.117.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.