Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές διασώθηκαν στο ναυάγιο του ΧΑ

Οι βαριές τραπεζικές απώλειες και οι μετοχές από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα. Τα μεγάλα μέτωπα για την επόμενη χρονιά και τα διλήμματα. Που θα κριθεί η πορεία της εγχώριας αγοράς.

Ποιες μετοχές διασώθηκαν στο ναυάγιο του ΧΑ

Τυπική διαδικασία για την τελευταία συνεδρίαση του 2018, χρονιά που για τις διεθνείς αγορές σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας, εποχής.

Το γεγονός και μόνο, πως τα χρηματιστήρια από Νέα Υόρκη και Σαγκάη, Τόκυο μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο "μέτρησαν" μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες βάζοντας τέλος σε ένα μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο 2019. Χρονιά, που θα φανεί εάν η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αποφύγει την σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της, διατηρώντας έτσι τις ελπίδες των long για μία ελεγχόμενη προσαρμογή των αξιών χαμηλότερα μεν, εντός ορίων δε.

Μία από τις παραμέτρους βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί για το 2019 είναι και αυτή, που αφορά στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Πεκίνου. Σύμφωνα με το Bloomberg οι δύο πλευρές θα συναντηθούν στις 7 Ιανουαρίου για το εμπόριο, συνεπώς από νωρίς θα έχουν οι αγορές δείγμα προθέσεων αμφοτέρων των δυνάμεων.

Το Stratfor το προχωρά παραπέρα, εκτιμώντας πως θα κλιμακώσουν τον "πόλεμο". Αυτή η παράμετρος, όπως και η πολιτική της Fed σε συνδυασμό με τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων στην Wall είναι από τα κλειδιά διαμόρφωσης της τάσης.

Ωστόσο το 2018 "κλείνει" με μάλλον ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους long καθώς (ενδεικτικά) ο S&P 500 διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.485,74 μονάδες δηλαδή πάνω από τις 2.400 και τις 2.433 μονάδες σημαντικά τεχνικά σημεία, που είχε ορίσει έμπειρος αναλυτής. Και εάν για την οικονομία των ΗΠΑ, την Wall Street δεν μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να πει εάν θα είναι όντως μία καταστροφική χρονιά, όπως προβλέπουν πολλά επενδυτικά σπίτια το 2019 μοιάζει αβέβαιο, με υψηλότατο ρίσκο και πιθανότατα με πολιτικές εξελίξεις από τα τέλη Μαίου και μετά (με θρυαλλίδα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών...) για την Ευρώπη.

Πολύ... πρόχειρα, η Ευρώπη θα συνεχίσει να χάνει έδαφος έναντι των ΗΠΑ και άλλων οικονομιών, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στην απόκλιση που έχει ο DAX έναντι του S&P 500. Στο 18,26% οι απώλειες για τον πρώτο έναντι 7,03% του δεύτερου και με μεγέθυνση/επιδείνωση των προβλημάτων για την πάλαι ποτέ κραταιά Deutsche Bank και την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πάντα ευάλωτη στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το περιβάλλον στο ΧΑ ολοκληρώνεται το 2018, με απώλειες 24,74% για τον Γενικό Δείκτη (ανάλογες για τον FTSE25) με 52,50% περαιτέρω απαξίωση του εγχώριου banking. Από το ποσοστό απωλειών και μόνον για το 2018 (καθώς σωρευτικά από τα υψηλά του φθινοπώρου 2007 η διόρθωση είναι... τραυματική, καθώς ξεπερνά το 95%!) καταδεικνύεται αφ΄ ενός το μέγεθος του προβλήματος αφ ετέρου η αιτία και η εστία γένεσης του. Το στοίχημα για το ΧΑ, ευρύτερα για την οικονομία, το επιχειρείν, την κοινωνία είναι απλό: ή προχωρά η εκκαθάριση/διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων και παίρνει ανάσες όχι μόνο το banking αλλά το ίδιο το σύστημα ή οδηγούμεθα σε... υποχρεωτικές δραστικές λύσεις με ανάλογο αντίκτυπο.

Το γιατί το 2018 ήταν annus horribilis για το ΧΑ και τις προοπτικές του 2019 αναλύει ένας έμπειρος παράγων της αγοράς μας, ο Δημήτρης Τζάνας οριοθετώντας χαμηλά τις προσδοκίες για την επόμενη χρονιά.

Αφήνοντας εκτός τον τραπεζικό κλάδο, το 2019 προοιωνίζεται πως θα είναι έτος ευρύτερων ανατροπών στο εγχώριο επιχειρείν, στην αναδιάταξη δυνάμεων και ισορροπιών, στην ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών αλλά και δυνάμεων της επόμενης ημέρας.

Κατασκευές, ενέργεια, λιανεμπόριο (τροφίμων), ναυτιλία, τουρισμός/hoteling και υγεία, φαίνεται να συγκροτούν τις έξη επί μέρους αγορές όπου ήδη διαμορφώνεται... συγκρουσιακό περιβάλλον. Οι εργολάβοι θα παίξουν τα...ρέστα τους για έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, η αποκρατικοποίηση ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ σε συνδυασμό με την αντιπαράθεση ισχυρών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι κινήσεις τόσο στην ακτοπλοϊα όσο στην ποντοπόρο ναυτιλία, η διαφαινόμενη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, των υποδομών, ξενοδοχείων κ.λ.π. αποτελούν προοίμιο των όσων θα διαδραματίζονται το 2019.

Το σίγουρο είναι πως όχι όλοι αλλά κάποιοι από τους μεγάλους ομίλους (του FTSE25) θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την θέση τους, θα διευρύνουν τα μερίδια τους εντός και εκτός συνόρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως η μεγάλη κεφαλαιοποίηση προφανώς θα επηρεασθεί από το κλίμα στις διεθνείς αγορές σε σημαντικό βαθμό όμως όμιλοι που θα βελτιώσουν και άλλο την θέση τους πιθανότατα θα υπεραποδώσουν σε μία φάση αντίδρασης των χρηματιστηρίων και θα έχουν μικρότερες απώλειες σε κύκλους διόρθωσης.

Ενδειξη μας δίνει το 2018, καθώς για τις 21 μη τραπεζικές η χρηματιστηριακή απόδοση διέφερε αισθητά. Στο 19,11% οι απώλειες για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στο 12% για την Aegean, για την Viohalco στο 20,87%, για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 7,45%, για την Grivalia στο 11,52%, για την ΔΕΗ στο 34,67%, για την Coca Cola οριακά στο 0,73%, για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 18,52%, για τα ΕΛΠΕ στο 3,94%, για την ΕΧΑΕ στο 29,01%, για την Lamda Development στο 17,39%, για την Jumbo στο 15,84%, για τον Μυτιληναίο στο 19,47%, για τον ΟΛΠ στο 4,52%, για τον ΟΠΑΠ στο 26,95%, για τον ΟΤΕ στο 16,43%, για τον ΤΙΤΑΝα στο 15,72% και για τον Fourlis στο 27,69%. Εξαίρεση για το πτωτικό και για τα blue chips 2018, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή με θετική απόδοση 32,65%, του Sarantis με 10,99% και της Motor Oil με 10,76%.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στις μετοχές του FT Mid Cap, κυρίως λόγω της σημαντικά μικρότερης έκθεσης τους στα ξένα χαρτοφυλάκια. Ενδεικτικό το γεγονός, πως από τις 20 του δείκτη, με θετικό πρόσημο κλείνει το 2018 για τις μετοχές των: Cenergy (3,40%), AsCo (64,69%), ΙΚΤΙΝΟΣ (100,90%), ΚΕΚΡΟΨ (64,10%), ΚΡΙ ΚΡΙ (42,19%), MLS (10,33%), Πετρόπουλος (28,19%), Space (38,32%). Για 8 στις 20, δεν είναι άσχημα.

Ανάλογη εικόνα και για συγκεκριμένες μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών, όπως για παράδειγμα για: ΕΚΤΕΡ (89,06%), ΙΑΣΩ (43,08%), ΚΑΡΑΤΖΗΣ (24,51%), QUEST (42,62%), ΟΛΘ (2,02%), Παπουτσάνης (94,39%), Πλαστικά Κρήτης (25,70%), Profile (71,13%), FlexoPack (31,71%), Paperpack (49,55%).

Εμφανής και για το 2018 η διαφοροποίηση μίας ομάδας εισηγμένων/μετοχών που συνήθως περνούν χαμηλά από τα... ραντάρ των αναλυτών και που για διάφορους λόγους κατέγραψαν μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση. Και το σημαντικό για τις μισές από αυτές η μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα τους, το free float, η υποστήριξη από τους ίδιους τους βασικούς μετόχους τους/επιχειρηματίες και λιγοστές επενδυτικές/χρηματιστηριακές δυνάμεις τις καθιστούν προσβάσιμες και στον μικροεπενδυτή.

Τάση διαφοροποίησης, που θα συνεχιστεί ασχέτως διεθνούς κλίματος και τάσης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και το 2019. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό για την χειμαζόμενη "ρηχή" αγορά μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v