Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελπίζει τώρα στο... January Effect

Η αντίδραση που ήλπιζαν κάποιοι επενδυτές στις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς δεν ήρθε ποτέ και τώρα η εγχώρια αγορά ευελπιστεί να επαναλάβει την πορεία του περασμένου Ιανουαρίου. «Κλειδί» οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Ελπίζει τώρα στο... January Effect

Τελευταία συνεδρίαση για το αρνητικό 2018, με την τελευταία εβδομάδα να κλείνει με οριακές απώλειες και διάσωση της τελευταίας στιγμής των 600 μονάδων.

Χρονιά που μπορεί να ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, να «κορυφωθεί» προς τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου και που από τα μέσα του καλοκαιριού χάθηκε η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί σε διάστημα δύο-δυόμισι ετών.

Για το 2018, και μόνο το γεγονός πως για το ΧΑ χάθηκε το 25% της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων, τραπεζικών αλλά και blue chips καταδεικνύει το μέγεθος της προσαρμογής χαμηλότερα των οικονομικών/επενδυτικών δεδομένων, της μείωσης της θέσης αρκετών ξένων funds που είτε δεν πείστηκαν από το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» ή των επιτυχών stress tests για το εγχώριο συστημικό banking είτε στη ροή των πωλήσεων σε διεθνές επίπεδο, απλά κατοχύρωσαν ένα μέρος των σημαντικών υπεραξιών που είχαν αποκομίσει μεσο-μακροπρόθεσμα, στην πλειονότητά τους, σε εισηγμένες/μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο σχόλιό μας, της Κυριακής, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε -συνοπτικά- το τι συνέβη, το ποιοι διασώθηκαν αλλά και ποιες είναι οι προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και παγίδες για τον χρόνο που χρηματιστηριακά ξεκινά από μεθαύριο Τετάρτη.

Κατ' αρχάς, Καλή μας Χρονιά, με ΥΓΕΙΑ και ΔΥΝΑΜΗ, καθώς το 2019 προοιωνίζεται για πολύ γερά νεύρα και στομάχια, χρονιά μεστή εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα, εκτός και εντός συνόρων.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, καθώς από το 2016 χάθηκε η μισή αξία του, χωρίς έκτοτε να καταφέρει να διαμορφώσει κάποια μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση, όπως συνέβη με το (σχεδόν) σύνολο των επιμέρους κλαδικών δεικτών και πολλών μετοχών.

Οι εξελίξεις που θα «τρέξουν» τον Ιανουάριο, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μία λύση που θα αλλάξει τα δεδομένα για τον πολύπαθο κλάδο, για τη συνέχεια. Αυτό, πιθανότατα, θα είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για το 2019, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, η εικόνα και των άλλων κλάδων.

Δεδομένου ότι year-end-rally δεν γιόρτασαν φέτος οι αγορές, στο ΧΑ μένει να δούμε εάν θα σημειωθεί January Effect ή θα... χαθεί και αυτό μέσα στη γενικότερη αλλαγή συνθηκών διεθνώς.

Δείκτης-οδηγός μας ο S&P 500, στις 2.485,74, με κοντινή επιθετική αντίσταση στις 2.510, υπέρβαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει προς τις 2.585 και 2.650 φιλόδοξα προς τα μέσα Ιανουαρίου. Ειδάλλως, στηρίξεις θα πρέπει να αναζητηθούν χαμηλότερα προς τις 2.425 μονάδες.

Για το ΧΑ, για τον ΓΔ, αντιστάσεις στις 611 και 627 με στήριξη στις 597 μονάδες, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, ενώ για τον FTSE25 αντίστοιχες τιμές είναι στις 1.650 αλλά και 1.570 μονάδες αντίστοιχα.

Από τον τραπεζικό κλάδο -το stop στις 431 μονάδες-, η Eurobank ήταν αυτή που ξεχώρισε την Παρασκευή, ενώ για σήμερα μένει να φανεί εάν η προσπάθεια... ωραιοποίησης που επιχειρήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση σε επιμέρους μετοχές θα έχει συνέχεια, ώστε να ξεκινήσουν από άλλη αφετηρία, μεθαύριο Τετάρτη. Viohalco, Grivalia, Lamda Development, Coca Cola άφησαν υποσχέσεις, ενώ ανάλογη κίνηση δεν αποκλείεται να δούμε από άλλες μετοχές του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v