Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καπνός» έγιναν 9 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο στις 613 μονάδες αλλά και τζίρο μόλις 21 εκατ. ευρώ έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση. Ράλι 5,6% για τον τραπεζικό κλάδο. Οι απώλειες ωστόσο για το σύνολο της χρονιάς υπήρξαν συντριπτικές, ειδικά για τις τέσσερις τράπεζες.

«Καπνός» έγιναν 9 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού έτους, η οποία συνοδεύτηκε από τον αναμενόμενα χαμηλό τζίρο, με σχετικό «άλλοθι» την αργία αρκετών Αγορών.

Οπως ήταν φυσιολογικό, το θετικό κλείσιμο κάθε άλλο παρά διέσωσε τα προσχήματα για την εγχώρια αγορά. Τα στατιστικά άλλωστε μιλούν από μόνα τους: Ξεκινώντας από τα μηνιαία, ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε ο πέμπτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, με μηνιαίες απώλειες 2,69% για τον Γενικό Δείκτη και 6,15% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 23,56%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 49,82%, ενώ μέσα στο 2018, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 9 δισ. ευρώ (!). Μετοχή του 2018 η Τζιρακιάν, με απόδοση 3.741%.

Η σημερινή συνεδρίαση

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός έδωσε τα «διαπιστευτήριά» του από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκαν 29 λεπτά προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο και η πρώτη ώρα συνοδεύτηκε με τζίρο 1,8 εκατ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το κατ' αρχάς μέλημα των αγοραστών να μην υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 600 μονάδων και η σταδιακή ενεργοποίηση εντολών «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων, με κύριους εκφραστές τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις, δηλαδή Τραπεζικές μετοχές και ΔΕΗ (+1,57%), αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+17,07%), που είχε δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το window dressing συνεχίστηκε μέχρι και τις τελικές δημοπρασίες (επτά τίτλοι του FTSE 25 ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας), με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, αγνοώντας την επιφυλακτική εικόνα των λίγων Ευρωπαϊκών Αγορών που λειτούργησαν σήμερα (αργία για τον γερμανικό δείκτη DAX και τον ιταλικό FTSE MIB).

Αξίζει, επίσης, να σημειωθούν οι σημαντικές βοήθειες που έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,22%), που ήταν ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετοχή υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 27,34 ευρώ (+1,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας (!)

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

«Η Χρηματιστηριακή Αγορά έχει μόνο τη σημερινή συνεδρίαση πριν από το τέλος του έτους και αυτή θα είναι πιο σύντομη, καθώς η διαπραγμάτευση θα λήξει δύο ώρες νωρίτερα, στις 15:20 αντί στις 17:20. Αναμένουμε από την Αγορά να διατηρήσει τον χαμηλό όγκο συναλλαγών που καταγράφεται στις διακοπές των Χριστουγέννων και να αναζητήσει κατεύθυνση από τις κινήσεις των Ξένων Αγορών. Ένα window dressing δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όλα τα βλέμματα μεταφέρονται τώρα στο 2019, ένα ασταθές έτος λόγω των εκλογών που λαμβάνουν χώρα. Αναμένουμε από την αγορά να διατηρήσει το ψυχολογικό επίπεδο 600 για τον Γενικό Δείκτη» ανέφερε η Beta Sec.

«Η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς θα έχει ένα μόνο στόχο, την καταγραφή μιας ακόμη ανοδικής συνεδρίασης, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις να μην απειληθεί εκ νέου η διάσπαση των 600 μονάδων για τον Γ.Δ. Η αναγγελία της απορρόφησης του Ανέμου από την Ελλάκτωρ, από κοινού με το θετικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για θετικό πρόσημο στην τελευταία συνεδρίαση για το 2018», τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα λίγα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, τόσο οι επιμέρους δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, «είδαν» και τα δύο πρόσημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 408,79 (-1,78%) και 435,71 μονάδων (+4,69%). Στις 15:00 είχε υποχωρήσει στις 434,98 (+4,51%), μέσω των τελικών δημοπρασιών αναρριχήθηκε μέχρι τις 439,65 (+5,63%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 439,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,63%.

Για τους γρήγορους παίκτες, το ημερήσιο «stop short» για τον τραπεζικό δείκτη έχει κατέβει στις 431 μονάδες, όμως η σημερινή ανοδική διαφυγή δεν έπεισε με τον τρόπο που επετεύχθη και θα χρειαστεί επιβεβαίωση από τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, «το πρώτο βήμα για την ανάθεση εξ ολοκλήρου σε τρίτο της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) του κάνει ο όμιλος Alpha Bank καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για κόκκινα δάνεια και ανακτηθέντα ακίνητα ονομαστικής αξίας 3,9 δισ. Πρόκειται για δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Κύπρο από την τοπική θυγατρική της Alpha (Αlpha Βank Κύπρου), μέρος των οποίων έχει εισφερθεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού (AGI Ermis), η οποία ελέγχεται απευθείας από τη μητρική. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε προ διμήνου και έχουν κατατεθεί μη δεσμευτικές προσφορές. Στον δεύτερο γύρο φημολογείται ότι έχουν περάσει μεγάλες πλατφόρμες διαχείρισης, όπως η Altamira και η Alvarez & Marsal».

Μεταφερόμενοι στον μη τραπεζικό 25άρη, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεικτή, όμως εκείνο που προβλημάτισε ιδιαίτερα ήταν η συναλλακτική απαξίωση για αρκετά μη τραπεζικά blue chips.

Έτσι με χαμηλό όγκο συναλλαγών ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΕΧΑΕ (9617 τεμ.), ΟΛΠ (1530 τεμ.), ΕΕΕ (9739 τεμ.) και Σαράντης (3818 τεμ.).

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον των traders επικεντρώθηκε στην ανακοινωθείσα συγχώνευση Ελλάκτωρα - ΕΛΤΕΧ Άνεμος.  Η Αγορά τήρησε ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση στην ανακοινωθείσα συγχώνευση και αντί να πριμοδοτήσει την ΕΛΤΕΧ Άνεμος (-2,27%), έφερε σημαντικές πιέσεις στον Ελλάκτωρα (-5,76% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), προκειμένου να κλείσει η «ψαλίδα» στη σχέση ανταλλαγής.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η τιμή φαίνεται ότι θα φέρει την είδηση στην Audiovisual (+9,89% και έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), αντέδρασε μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΚΛΜ (+6,90%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Ιασώ (+2,55%). Από την άλλη, δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντρακάτ.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο «stop short» για τον Γενικό Δείκτη έχει κατέβει στις 650 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1.708 μονάδες. Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα αλλά και του 2018.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Με μεικτά πρόσημα και τις περισσότερες Αγορές κλειστές, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του έτους οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Επιφυλακτικό το κλίμα σε όποιες Αγορές της Ευρώπης παρέμειναν ανοιχτές. Οριακά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ξένες ειδήσεις, υποχώρησε η Μεταποίηση στην Κίνα, τον Δεκέμβριο. Όπως μετέδωσε το MarketWatch, ο επίσημος ΡΜΙ διολίσθησε στις 49,4 μονάδες, από 50 τον Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2016.

H ανάπτυξη του τομέα Υπηρεσιών στην Κίνα κινήθηκε ανοδικά τον Δεκέμβριο, μετά από δίμηνη επιβράδυνση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Ο μη μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε φτάνοντας στις 53,8 μονάδες, από 53,4 τον Νοέμβριο.

«Η Βρετανία έχει ακόμη δουλειά να κάνει, για να λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τη συμφωνία του Brexit», σημείωσε η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Οι ευμετάβλητες συνθήκες στην Αγορά έχουν απομακρύνει τις αμερικανικές εταιρείες από την έκδοση ομολόγων με υψηλή απόδοση τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές «τράβηξαν» $4δισ. από funds που επένδυαν σε αμερικανικά ομόλογα-σκουπίδια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Ήταν η έβδομη εβδομάδα αποχωρήσεων και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη μεγάλη πρόοδο που σημειώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Τι εκτιμούν αναλυτές της αγοράς

«Το 2018 μάς άφησε χωρίς καλά νέα, χωρίς ιδιαίτερα deals, χωρίς πρόσβαση στις Αγορές και με έναν τραπεζικό κλάδο να παραπαίει, ψάχνοντας και πάλι λύσεις», αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η ανακοίνωση συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia είναι ίσως και το μοναδικό σοβαρό νέο που δίνει λύση στα προβλήματα της Τράπεζας, κάνοντάς την, ουσιαστικά, οδηγό στον κλάδο. Η μόνη με μεγάλο βασικό Μέτοχο, που ίσως είναι και ο μόνος μεγάλος Ξένος Επενδυτής στη χώρα, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μέλλον.

Οι εξελίξεις μάς αναγκάζουν να βάλουμε στις επιλογές μας και τη Eurobank, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια η μοναδική επιλογή μας στον κλάδο είναι η Alpha. Άλλο ένα deal που φαίνεται να δίνει λύση στη μητρική είναι η ανακοίνωση-συγχώνευση, στην εκπνοή του χρόνου, του Ελλάκτωρα με τον Άνεμο.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι οι Επενδυτές έχουν εξαφανιστεί από την Αγορά, με τους Εγχώριους Παίκτες να μην μπορούν να ισορροπήσουν το Χρηματιστήριο. Η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου μπορεί να δώσει μία ωραιοποίηση, ειδικά σε μεγάλες θέσεις θεσμικών, η οποία όμως δεν θα αλλάξει τα δεδομένα.

Η Αγορά, ουσιαστικά, έχει γυρίσει στις αρχές του 2016, που ξεκίνησε και η κίνηση στις 895 μονάδες του Δείκτη. Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στον τραπεζικό κλάδο, αρκεί να πούμε ότι από εκείνη την περίοδο έχει χάσει τη μισή του αξία, χωρίς ποτέ να έχει καταφέρει να πάρει κάποια σημαντική μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα, όπως έκαναν οι υπόλοιπο τίτλοι και δείκτες.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μία πιο μακροπρόθεσμη λύση στον πολύπαθο κλάδο, που θα αλλάξει τα δεδομένα για πολλά χρόνια. Μέχρι αυτό να συμβεί, ο κλάδος θα παραπαίει με εκλάμψεις περιμένοντας τη λύση.

Μεσοπρόθεσμα, τεχνικά, παραμένουμε πτωτικοί εδώ και αρκετούς μήνες, με τις Ξένες Αγορές να ακολουθούν παρά πόδας, μετά από αρκετά χρόνια, δίνοντας ένα παραπάνω «βαρίδι» στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αυτό από μόνο του μας κάνει επιφυλακτικούς, με αυξημένη προσοχή στις επιλογές μας, αλλά και «stops» ανά χείρας. Από την άλλη, αν δούμε την οικονομία και τις εταιρείες, θα λέγαμε πως έχουν ήδη αρχίσει να καλυτερεύουν, με το 2019 να φαίνεται ότι θα είναι μία χρονιά ανάκαμψης. Τουρισμός και real estate, προς το παρόν, πρωτοστατούν, ενώ ο κλάδος της Ενέργειας φαίνεται να συνεχίζει και το 2019 να βγάζει deals και να αναπτύσσεται. Το 2019 μην ξεχνάμε είναι εκλογική χρονιά και μετά από 10 χρόνια το πιθανό είναι πως το Χρηματιστήριο θα δοκιμάσει να προεξοφλήσει θετικά την πιθανή αλλαγή πολιτικής, κάτι που θα συμβεί όταν οι εκλογές πλέον είναι ορατές χρονικά.

Τεχνικά η ζώνη του 600 - 570 φαίνεται να έχει γίνει ισχυρή βάση και έχει αρκετές πιθανότητες να ξεκινήσει μία χρονική αλλά και σε τιμές, σε δεύτερη φάση, αντίδραση που θα μπορούσε να μας φέρει στις 650 - 660 μονάδες. «Μένει να δούμε αν το 'January effect' πάρει σάρκα και οστά φέτος, ειδικά μετά τον πιο άσχημο Δεκέμβριο των τελευταίων 90 ετών στις Ξένες Αγορές», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Μόλις δύο είναι οι μήνες, στον ετήσιο απολογισμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που κατάφεραν το 2018 να σταθούν όρθιοι στην κατηφορική πίεση των μετοχικών αξιών, με τους υπόλοιπους, κυρίως στο 2ο εξάμηνο, να αποτελούν απλά πτωτικά σκαλοπάτια προς τις 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη», αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Το ετήσιο ποσοστό πτώσης προσεγγίζει το 25%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό  από τα υψηλά του έτους  ξεπερνάει το 33%, με το «λείψανο» του τραπεζικού κλάδου να αποτελεί για ακόμα μια χρονιά τον «χορηγό» της καθοδικής τάσης.

Μέσα σε αυτή την οδυνηρή  κληρονομιά που αφήνει το 2018 για το νέο έτος, έχει προστεθεί και το διεθνές αρνητικό περιβάλλον, με τα διαγράμματα των κατευθυντήριων παγκόσμιων δεικτών να εμφανίζουν μεσομακροπρόθεσμους καθοδικούς σχηματισμούς τόσο μέσα από πτωτικές διασταυρώσεις «αργών» κινητών μέσων όρων, όπως για παράδειγμα αυτή του 50άρη με τον 200άρη  (Death Cross), όσο και από γνωστά  patterns "Head & Shoulders", όπου η "neckline" έχει διασπαστεί ή βρίσκεται υπό πτωτική διερεύνηση.

Στατιστικά με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι μετά από σχεδόν 8 χρόνια ανόδου, μπαίνουμε σε ένα “bear market”, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Βέβαια ο Γενικός Δείκτης δηλώνοντας παρών μόνο στα καθοδικά momentum, τα τελευταία 8 χρόνια μόνο ανοδικός δεν ήταν, φτάνοντας μάλιστα να καταγράφει από την αφετηρία των 1.750 μονάδων έως και 76% απώλειες.

Δυστυχώς η πολιτικοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών τον άφησε «απότιστο» από τη διεθνή τάση, κάτι ανάλογο δηλαδή που έγινε και με την ποσοτική χαλάρωση QE της ΕΚΤ.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα συνεχίζει  να  φυλλορροεί, με τους ενεργούς Επενδυτές να πέφτουν από τις 109.000,  στις 17.000 και τα χαρτοφυλάκια που αποτιμούνται έως 3.000 ευρώ να καταλαμβάνουν πλέον το 83,6% του συνόλου, από το 67%, που είχαν στα τέλη του 2008. Τα στοιχεία δε που αναρτούνται κάθε μήνα από το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω του στατιστικού δελτίου Axia Numbers είναι τόσο «αιχμηρά» που  δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ισχυρών αλλαγών και για το 2019.

Τέλος, από απόψεως τεχνικής ανάλυσης, εάν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 επιβεβαιωθεί το “bear market” σενάριο, η καθοδική ακίδα του Γενικού Δείκτη μπορεί να φτάσει σταδιακά έως και τις 480 μονάδες.

«Έντονη αλλαγή  του εν εξελίξει σκηνικού θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με ένα ισχυρό πάτημα άνω των 700 με 710 μονάδων, αν και η λίστα με τα θετικά γεγονότα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πολιτικό, μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο είναι αρκετά μεγάλη και με πληθώρα αστερίσκων», τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

Το Χρηματιστήριο

Επιστρέφοντας στα «υπόλοιπα» της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 600,03 (-0,63%) και 612,39 μονάδων (+1,42%). Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, βρέθηκε στις 611,8 (+1,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 613,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,57%.

Ο τζίρος στα 21,3 εκατ., ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 44,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο οι ΕΕΕ και ΕΧΑΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Σαράντης και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Jumbo. Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Οι αποδόσεις των μετοχών του FTSE 25 το 2018

ΠΗΓΗ: Alpha Trust

Το ΧΠΑ

Ανοδικά ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του έτους και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο όγκος συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.563 συμβόλαια).

Στα 4.510 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.601  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 690, 595 για τον Ιανουάριο και 95 για τον Φεβρουάριο,τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.601,75) κινήθηκε μεταξύ 1.578 και 1.605 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, διατήρησε την υποτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.757 Eurobank, 7.000 ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.612), Alpha Bank (1.447), Πειραιώς (876), ΔΕΗ (146), Εθνική (959), ΟΤΕ (125), ΟΠΑΠ (183), MIG (180), Ελλάκτωρα (755), Μυτιληναίο (102), ΓΕΚ (918).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 58.347, Alpha Bank 20.744, Εθνική 29.920, Πειραιώς 16.942,MIG 48.742.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                               Name of Issuer                                          NSP           Date

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.916.408 τεμ., (από 28.916.408 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.524.127 τεμ. (22.572.127), ΔΕΗ 6.589.106 τεμ. (6.495.705), Eurobank23.158.943 τεμ. (23.041.943), Εθνική 8.016.551 τεμ. (7.834.003), ΟΠΑΠ 1.217.199 τεμ. (1.117.199), Folli Follie Group1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v