Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με άνοδο αποχαιρετά τη χρονιά το ΧΑ

Κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε... εορταστικά επίπεδα. Στο -5% η μετοχή της Ελλάκτωρ. Ανοδο καταγράφουν Πειραιώς, ΔΕΗ, Eurobank, Coca Cola, Eθνική Τράπεζα. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος.

Με άνοδο αποχαιρετά τη χρονιά το ΧΑ

Χαμηλού κόστους προσπάθεια των long να συμμαζέψουν, έστω και σε μικρό βαθμό, ό,τι μπορεί να περισωθεί από τις σημαντικές απώλειες που καταγράφει το ΧΑ σε διάστημα τριμήνου και έτους.

Μόλις στα 7 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το 42% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική σε επιμέρους blue chips. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εικόνα της αγοράς, με προσπάθεια αντίδρασης στην αρχή, υποχώρηση στη συνέχεια και ανοδική διόρθωση που εδώ και μισή ώρα προσέλαβε ισχυρότερη τάση. Αποτέλεσμα, σε μία ημέρα που είναι κλειστή η αγορά της Φρανκφούρτης (λειτουργούν όμως Λονδίνο και Νέα Υόρκη), η αγορά ακολουθεί μία διακύμανση από τις (αρχικές ) 605 μονάδες, χαμηλότερα έως τις 600,3 και επαναφορά από τις 12:30 και ισχυρότερα από τις 13:30 και μετά.

Ούτως ή άλλως, με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο η προσπάθεια συντήρησης της διαδικασίας... ωραιοποίησης, που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Εως τις 608,64 μονάδες ο ΓΔ, στις 13:55, καταγράφοντας απώλειες 12,04% στο τρίμηνο και 24% για το 2018, με τον δείκτη MSCI Greece να σημειώνει απώλειες όσες ο αντίστοιχος δείκτης του χρηματιστηρίου του... Πακιστάν.

Ωστόσο μένει να φανεί εάν το ΧΑ, ως ένα από τα χειρότερα σε απόδοση -για το 2018- θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα στοιχήματα των long στο πολυτάραχο, όπως προοιωνίζεται, 2019.

Ανατρέχοντας ένα χρόνο πριν, θυμίζουμε πως το 2017 τελείωνε με τον ΓΔ στις 802 μονάδες, το 2018 ξεκινούσε με άνοδο 2,01% (στις 818, την 2η Ιανουαρίου), συνέχιζε ανοδικά φτάνοντας στις 31 του μηνός έως τις 896,54 μονάδες, που αποτέλεσε και το «υψηλό έτους». Ακολούθησε μία πλαγιοδιολίσθηση, που έδωσε άλλα 2-3 τοπικά υψηλά (στα τέλη Απριλίου), για να έρθει η κατηφόρα ακόμη και χαμηλότερα των 600 μονάδων. Το 2018 είναι η χρονιά με έναν από τους καλύτερους Ιανουάριους και έναν από τους χειρότερους... Δεκέμβριους, με απώλειες σχεδόν του 25% της αποτίμησης των εισηγμένων, γεγονός που διαμορφώνει χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως πιο ελκυστικά για τη συνέχεια. Θα δείξει...

Από τις 408 προς τις 431 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης (σχετική ανάρτησή μας με την 3ετή πορεία του ΔΤΡ στον Εκηβόλο), με σημαντικό μέρος του trading να επικεντρώνεται στις μετοχές του κλάδου. Το πιθανότερο θα είναι ο κλάδος που θα δώσει το έναυσμα είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, θυμίζοντας πως τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου θα δοθεί το «πράσινο φως» από τον SSM για το «σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων».

Σε Eurobank και Αlpha Βank η εστίαση των traders, στα 0,524 και 1,068 ευρώ αντίστοιχα, στο 1,078 η Εθνική και στο 0,835 ευρώ η Πειραιώς.

Από τις 21 μη τραπεζικές, η Coca Cola σταθερά σε θετικό πρόσημο, στα 27,14-27,33 ευρώ, ο ΟΤΕ σε αρνητικό έδαφος μετά το «γύρισμα» στις 11:35 και πωλήσεις μέχρι και τα 9,57 ευρώ.

Μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση από τα blue chips για ΔΕΗ, Aegean, Viohalco, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Motor Oil.

Οπως σημειώναμε στο σχόλιο της Κυριακής, από τις 21 μετοχές του δείκτη για μόλις 3 το πρόσημο έτους είναι θετικό. Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis και Motor Oil.

Στις 40/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για μετοχές της μεσαίας-μικρής κατηγορίας. ΚΛΜ, ΕΛΒΕ, ΙΑΣΩ, Καμπάς, Αστικά Ακίνητα, Κλ. Ναυπάκτου κ.ά. υπεραποδίδουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v