Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τραπεζική άνοδος χαμηλού κόστους

Ο περιορισμένος τζίρος οδηγεί σε επιλεκτικές κινήσεις αλλά η εγχώρια αγορά συνεχίζει να κινείται προς τα επάνω σε νέα υψηλά 26 μηνών. Ξεχώρισαν Πειραιώς, Εθνική, Ελλάκτωρ, διόρθωση για Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Lamda.

XA: Τραπεζική άνοδος χαμηλού κόστους

Σε αντίθεση με την συνεδρίαση της Παρασκευής, σήμερα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως ο τζίρος «βυθίστηκε» σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων) και το όποιο ενδιαφέρον συνέχισε να συντηρείται από τις κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους τίτλους, που ευτυχώς συμπεριέλαβαν μετοχές από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

"Σήμερα Δευτέρα θα εισπραχτούν 7,7 δισ. σύμφωνα με την απόφαση του ESM. Ωστόσο, η αδυναμία αύξησης της αξίας των συναλλαγών μεταθέτει την σημαντική ανοδική κίνηση για μελλοντική χρονική στιγμή. Επανερχόμαστε έτσι, στη διαδικασία ελέγχου των σημείων στήριξης σε μια πιθανή πλάγια - πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να προσεγγίζει τη σημαντική αντίσταση των 855 μονάδων. Εφόσον καταφέρει να σπάσει τα επίπεδα αυτά, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, η Αγορά θα έχει ανοικτό τον ορίζοντα ώστε να προσεγγίσει και να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Το πιο σημαντικό κοντινό σημείο στήριξης είναι, πλέον, οι 798 μονάδες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, «Σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή των Ελληνικών Τραπεζών στην Αγορά των Ελληνικών ομολόγων επεξεργάζονται οι Εμπλεκόμενες Πλευρές στο τρίγωνο των Αρμόδιων Φορέων Δημοσίου, Τραπεζών και Δανειστών».

Την εκτέλεση της διαδικασίας εκταμίευσης των 7,7 δισ. ευρώ ανακοίνωσε μέσω twitter ο ESM. "Ο ESM εκτέλεσε την πρώτη δόση των 7,7 δισ. ευρώ, με βάση την τρίτη εκταμίευση, τα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα", έγραψε.

Παράλληλα, μιλώντας πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι "δεν θα συζητήσουμε σήμερα για την Ελλάδα και αυτό είναι θετικό. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο μέλλον της ΟΝΕ, στα 'κόκκινα' δάνεια αλλά και στην πρόοδο της Τραπεζικής Ένωσης".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην Αγορά, η διατήρηση των χαμηλών τζίρων θεωρείται το πλέον επικρατέστερο σενάριο.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Τραπεζικών τίτλων (πλην Αττικής που έκλεισε αμετάβλητη) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, όμως ιδιαίτερης αναφοράς ίσως αξίζει η κίνηση των Eurobank (+1,20%) και Εθνικής (+3,15%, η πορεία της μετοχής στο παρακάτω διάγραμμα).

Η πρώτη επέστρεψε με κλείσιμο υψηλότερα των 1,00 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.) και αν συνεχίσει ανοδικά η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,17 ευρώ, ενώ ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε σε υψηλά 19 μηνών (το ίδιο κλείσιμο στις 11/12/2015). Αν το επίπεδο των 0,36 ευρώ μετατραπεί σε στήριξη, αλλάζουν τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,44%), έχοντας πάντα μπροστά του την ζώνη αντίστασης 2,34 - 2,49 ευρώ.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Grivalia (+2,35%). Προσοχή στην επόμενη ζώνη αντίστασης των 9,73 - 9,80 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ελλάκτωρας (+3,51%), με απώτερο στόχο τα 2,20 ευρώ, ενώ η ΕΧΑΕ (+1,36%) μετά από πολύ καιρό δοκίμασε τιμές υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 6,00 ευρώ, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στα 5,96 ευρώ. Επόμενος στόχος τα 6,50 ευρώ.

Κατηφορίζοντας χαμηλότερα, επιμένει πλαγιοανοδικά η Τέρνα Ενεργειακή (+3,32%) με επόμενη αντίσταση τα 4,14 ευρώ, ενώ η υπέρβαση των 6,40 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ (+2,88%) ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 7,00 ευρώ.

Από την άλλη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι αγοραστές κάνουν την εμφάνισή τους στον ΟΛΘ (+5,37%), που άφησε πίσω τα 23,00 - 23,50 ευρώ και πολλά θα κριθούν στο ψυχολογικό όριο των 24,00 ευρώ.
Στην περίπτωση του ΟΛΘ, η γ.σ. ενέκρινε τη διανομή μικτού μερίσματος 0,49 ευρώ. Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 31/07/2017.

Ακόμα χαμηλότερα, με σταθερό αγοραστή συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο Μουζάκης (+27,78%), αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα η κίνηση στην Audiovisual (+29,07%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον Δρομέα (+9,41%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελγέκα (+3,59%), ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για τον Λύκο (+7,93%), ενώ οι "επί θύραις" εξελίξεις στις Ιχθυοκαλλιέργειες έφεραν τον Νηρέα (στο κάτω διάγραμμα η πορεία της μετοχής) κοντά στα υψηλά 42 μηνών.

Εννέα ανοδικές και δύο διορθωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έντεκα για την Ιντρακόμ (+3,39%), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,60 ευρώ, ενώ συνεχίζει να μην δίνει ενδείξεις "κόπωσης" η κίνηση στο Ιασώ (+3,64%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 26 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/5/2015 (851,81 μονάδες), ενώ έχει πάντα μπροστά του την δύσκολο ζώνη 850 - 855. Πρώτη, σημαντική, στήριξη στις 828 μονάδες και το "stop" για τους "γρήγορους" στις 813 μονάδες.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+1,13%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,17%).

Θετικά πρόσημα και κίνηση προς τα υψηλά ημέρας για την Ευρώπη, ενώ με οριακά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street. Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, οριακά θετικό πρόσημο για τον Χρυσό, προς χαμηλότερα επίπεδα πιέζεται το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% τον Ιούνιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι ανόδου 1,5% το Μάιο, ενημέρωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Η ανάγνωση επιβεβαίωσε την πρόβλεψη των οικονομολόγων της Wall Street Journal.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις εννέα Περιφερειακές Οικονομίες της Χώρας στην τριμηνιαία έκθεση που ανακοινώθηκε, επικαλούμενη την ανάκαμψη στην παραγωγή και τη σύσφιξη της Αγοράς εργασίας. Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τις Περιφέρειες, σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε προσαρμοσμένους όρους, οι συνολικές Γερμανικές εξαγωγές Αγαθών αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 1,4% σε 107,9 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι Γερμανικές εξαγωγές εκτοξεύτηκαν κατά 14,1% σε σύγκριση με το Μάιο του 2016 σε μη προσαρμοσμένους όρους, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από Περιοχές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εισαγωγές της Γερμανίας επίσης ήταν ισχυρές το Μάιο. Αυξήθηκαν 1,2% σε σχέση με τον Απρίλιο, αγγίζοντας το ρεκόρ των 87,6 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με πέρυσι έκαναν άλμα 16,2%, σε μη προσαρμοσμένους όρους.

"Η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις στις Χρηματιστηριακές Αγορές Ανεπτυγμένων Χωρών", σύμφωνα με την Deutsche Bank. Όπως υποστηρίζει ο Οίκος, "ο λόγος P/E αυξάνεται σταθερά μετά την Παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, καθώς η χαλαρή νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών οδήγησε χαμηλότερα τις αποδόσεις ασφαλών στοιχείων ενεργητικού και ώθησε τους επενδυτές σε επιλογές με μεγαλύτερο ρίσκο. Η δυναμική αυτή μπορεί να αντιστραφεί, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες στις Ανεπτυγμένες Χώρες αλλάζουν νομισματική πολιτική".
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση των Χρηματιστηριακών Αγορών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε επτά μεγάλες Ανεπτυγμένες Χώρες, πλησιάζει τα υψηλά του 2000 και του 2008.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

"Μετά την θετική εξέλιξη στην δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ολοκλήρωσε έναν κύκλο ανόδου που την έφερε στα επίπεδα των 840 – 850 μονάδων του Γενικού δείκτη" αναφέρει ο Γιάννης Βλαχάκης.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η Αγορά διατηρεί την αισιόδοξη αποτίμηση των εξελίξεων, αναμένοντας κάποιους νέους καταλύτες οι οποίοι θα σηματοδοτήσουν την επόμενη ανοδική κίνηση. Αυτό γίνεται φανερό και από την Αγορά των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, όπου παρατηρείται σημαντική υποχώρηση των αποδόσεών τους, με επιστροφή τους στα επίπεδα του 2014.

Επόμενοι σταθμοί που μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την περαιτέρω κίνηση των τιμών των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P στις 21 Ιουλίου, ακολουθούμενη από την αντίστοιχη αξιολόγηση της Fitch στις 18 Αυγούστου, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται και η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, είτε σε μακροοικονομικά στοιχεία είτε από εξωτερικές εξελίξεις, η Αγορά μας είναι πολύ πιθανό να κινηθεί με ανοδικούς ρυθμούς μέχρι το Φθινόπωρο με τις συνήθεις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις. Εφόσον δε η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προχωρήσει κανονικά, αναμένεται ότι μετά τις Γερμανικές εκλογές, στο τέλος Σεπτεμβρίου, μπορεί να επαναληφθούν οι συζητήσεις για το θέμα του χρέους, κάτι που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του θετικού κλίματος στην Αγορά και πιθανόν να οδηγήσει σε νέα επίπεδα τον Γενικό Δείκτη.

Τον τόνο στο Χ.Α. θα πρέπει να δώσουν οι Τραπεζικές μετοχές, που παρουσιάζουν και την πιο έντονη, σχετικά, μεταβλητότητα, ενώ παρατηρείται και μία αύξηση της κινητικότητας και σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης οι οποίες έχουν καλά οικονομικά στοιχεία, εξωστρέφεια, επενδυτικά προγράμματα σε εξέλιξη κλπ.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι για να υπάρξει κάποια ελπίδα για αναζωογόνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί ο ημερήσιος τζίρος σε επίπεδα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κινήσεις στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις εταιρικές πράξεις, από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Ευρωσύμβουλοι ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία € 0,30 (από € 0,60) ανά μετοχή.

Από σήμερα οι μετοχές της ΓΕΒΚΑ ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,010 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0085 ανά μετοχή) και με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. 

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 5,5 από 3,6 ευρώ δίνει η Euroxx Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight". Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εισηγμένη συνεχίζει να πετυχαίνει τους στόχους της, ενώ βρίσκεται κοντά στο ορόσημο της εγκατεστημένης ισχύος 1 GW, που θα της επιτρέψει να βελτιώσει τις διανομές στους μετόχους της και παράλληλα, να αξιοποιήσει πιθανές νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 845,06 μονάδες (+0,91%), στις 17.00 βρέθηκε στις 843,89 (+0,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 843,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 45,5 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ). Το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Motor Oil, Fourlis και ΕΕΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Το ΧΠΑ

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.267 συμβόλαια).

Στα 7.890 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.021 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.956, 1.478 για τον Ιούλιο, 478 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.186,5) κινήθηκε μεταξύ 2.170,25 και 2.187 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (105.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.040), Πειραιώς (10.348), Εθνική (18.891), MIG (4.196), Alpha Bank (2.237), ΟΤΕ (353), Viohalco (776), Cenergy (147), Intralot (517), Ελλάκτωρα (1.084), Μυτιληναίο (236), ΕΧΑΕ (191), ΓΕΚ (128), Folli Follie Group (296).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 99.583, Eurobank 38.325, Εθνική 116.627, Alpha Bank 37.011, Μυτιληναίος 10.160 και Πειραιώς 219.946.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.256.147 τεμ., (από 20.456.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.319.474 τεμ. (13.319.474), Εθνική 23.098.890 τεμ. (23.098.890) και Eurobank 8.701.282 τεμ. (8.701.282).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.



 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v