Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διατηρείται το θετικό momentum

Σταθεροποιητική η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο, που καλείται να αξιοποιήσει τη δυναμική από τις διεθνείς αγορές. Ο στόχος των 659 μονάδων, τα ανοιχτά μέτωπα και οι τράπεζες. Ποιες μετοχές «κοιτούν» προς νέα υψηλά.

ΧΑ: Διατηρείται το θετικό momentum

Ακάθεκτη η Wall Street, άλμα για το πετρέλαιο, πτώση από το υψηλό 11 μηνών για τον Stoxx 600, «αρνήθηκε» την πτώση το Χ.Α.

Εκτο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones, πλησιάζοντας προς τη «μεγάλη λήξη» των Παραγώγων, την Παρασκευή, ισχυρή ενίσχυση της τιμής του Brent λόγω της συμφωνίας των παραγωγών και πλέον οι αγορές κοιτούν προς τη Fed για τη συνέχεια, για τις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι και αυτήν της 16ης Δεκεμβρίου.

Για πτωτική συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο, αλλά με τον ΓΔ να διαμορφώνεται με οριακά θετικό πρόσημο στις 640,38 μονάδες, έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία ημέρα που οι συναλλαγές υποχώρησαν στα 58,9 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 37,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων τριών εβδομάδων, οπότε καταγράφηκε σταδιακά θεαματική ενίσχυσή τους, με τον μ.ο. τζίρου στα 77+ εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Τόσο η διάρθρωση της συνεδρίασης όσο και η σύνθεση των συναλλαγών καταδεικνύουν την αγαστή σχέση πωλητών - αγοραστών στη χθεσινή συνεδρίαση, τη φειδωλή προσφορά των πρώτων και την επιφυλακτική ζήτηση των δεύτερων, σε μία ελεγχόμενη διακύμανση των βασικών δεικτών και μετοχών.

Προφανώς, η πλειονότητα των ισχυρών χεριών, βοηθούμενη και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, εξακολουθεί να ποντάρει στο θετικό σενάριο -όσον αφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση-, ή βλέπει υψηλότερα για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να «κλείσει» με θετικό πρόσημο το 2016. Μέχρι στιγμής ο Γ.Δ. παραμένει σε θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Παρέμβαση στις εξελίξεις από το ΔΝΤ, με κοινό άρθρο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Ταμείου, που υπογράφουν ο Πολ Τόμσεν και ο οικονομολόγος του Μορίς Όμπστφελντ, διατηρώντας πρακτικά την αβεβαιότητα σχετικά με την παρουσία (και τα χαρακτηριστικά της) του Ταμείου στο «ελληνικό πρόγραμμα» αλλά και την αντιπαράθεση με το Βερολίνο.

Παρ’ όλα αυτά, το ανοδικό momentum διατηρείται, το στοίχημα για πολλούς παραμένει στο εάν (και με ποιες δυνάμεις) θα επιτευχθεί η καταγραφή «νέου υψηλού έτους» για τον Γ.Δ. πάνω από τις 659 μονάδες και σε επιμέρους εισηγμένες/σηματωρούς έχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις που «βλέπουν» υψηλότερα.

Στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, έγιναν χθες ρευστοποιήσεις αλλά υπήρξε ζήτηση σε επίπεδα εντός των ορίων διόρθωσης, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να διαμορφωθεί τελικά στις 872,70 μονάδες. Στη διόρθωση της συνεδρίασης δεν ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές πώλησης, ένδειξη της ψυχραιμίας short-long και της διάθεσης αμφοτέρων να μην ακυρωθεί η τάση. Πέραν των άλλων, στον κλάδο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις εργώδεις διεργασίες που συντελούνται (κυρίως) στο παρασκήνιο, με τον Γιώργο Παπανικολάου να αναφέρεται στη διακυβέρνηση των τραπεζών, στον Paulson, στον SSM και στον... Ανθιμο.

Για τον FTSE 25, οι 1.717 μονάδες ούτε που απειλήθηκαν, με τον δείκτη τελικά στις 1.741,24 μονάδες με σημαντικές βοήθειες από δεικτοβαρείς μετοχές. Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στήριξη παραμένουν οι 1.732 μονάδες και οι 1.746 η κοντινή αντίσταση, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει προς τις 1.770 μονάδες.

Ημέρα Jumbo η χθεσινή, με την επίτευξη νέας ιστορικά υψηλής τιμής, με την εισηγμένη να αποτιμάται στα 2 δισ. ευρώ και τα 15 ευρώ να φαντάζουν εφικτός στόχος για τους φιλόδοξους.

Πειστική αντίδραση για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς υπερέβη τον στόχο των 9 ευρώ, με συναλλαγές αξίας 9,7 εκατ. ευρώ καθώς τα ισχυρά χέρια προεξοφλούν πως η μεταβίβαση του 5% από το ΤΑΙΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί σε τιμές πάνω από τα 8,50 ευρώ, εκτίμηση ειδικών της αγοράς που μεταφέραμε για ακόμη μία φορά στα χθεσινά σχόλιά μας.

Με συναλλαγές 1,073 εκατ. μετοχών, με ένα μεγάλο πακέτο 640.252 μετοχών στα 8,8965 ευρώ (συνολικής αξίας 5,7 εκατ. ευρώ), η μετοχή του Οργανισμού έκανε χθες την ανοδική διαφορά ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για την... τύχη του 5%, συνάμα όμως προσφέροντας χρήσιμη στήριξη στον FTSE 25 και τον Γ.Δ. Στα 8,97 ευρώ η make or break τιμή-περιοχή, με τους long να έχουν βλέψεις για υψηλότερα (*).

Στα 6,14 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, πολύ κοντά στο «υψηλό» των 6,22 ευρώ, στα 12,30 ευρώ αλλά με νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 12,48 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 4,89 ευρώ τα ΕΧΑΕ με στόχευση προς τα 5,28 ευρώ, ενώ από τη μεσαία κατηγορία ισχυρή αντίδραση για τη MIG με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και σημαντική κίνηση επίσης με υψηλές συναλλαγές/τζίρο για τη μετοχή της Ανεμος (ένδειξη πως πολλά αλλάζουν στα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ισορροπίες των μετόχων).

Στο 42% του συνολικού τζίρου το ποσοστό που άλλαξε χέρια στον τραπεζικό κλάδο, με το 26% να πραγματοποιείται στον τηλεπικοινωνιακό (ουσιαστικά στον ΟΤΕ), ενώ υψηλός ήταν και στον ΟΠΑΠ.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ το χθεσινό μείον 2,30% στα 8,50 ευρώ έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση πως σε ΟΠΑΠ-ΟΤΕ κινούνται σαν σε... arbitrage συγκεκριμένα ισχυρά κεφάλαια, οδηγώντας σε εναλλαγή τοποθετήσεων και απόδοσης μεταξύ αυτών των δύο μετοχών. Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο διευρύνθηκε κι άλλο προς όφελος του ΟΤΕ.

(*) Σχετικό διάγραμμα και μέτρηση, με το mob σημείο στον Εκηβόλο.

       

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v