Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τη θεαματική πτώση του τζίρου. Μεικτά τα πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο, με Πειραιώς και Eurobank να επιμένουν ανοδικά. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Νέα ιστορικά υψηλά για Jumbo.

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο
Σε κατάσταση αναμονής οι αγορές, με το ΧΑ να μετρά μικρές απώλειες σταθερά μετά τις 12:00 και τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει το επίπεδο των 635 μονάδων.

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, σήμερα, τόσο οι συναλλαγές όσο και ο τζίρος υποχωρούν θεαματικά, παραπέμποντας στην περίοδο πριν τα μέσα Νοέμβριου, γεγονός που αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα των traders, την αναμονή των βραχυπρόθεσμων και τη διάθεση πωλητών - αγοραστών να συντηρήσουν το ΧΑ εντός του τελευταίου ανοδικού καναλιού (605-650 μονάδων).

Πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας αλλά και των δύο προηγούμενων ο τζίρος δεν έχει ξεπεράσει το όριο των 20 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 15:00, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Φειδωλοί οι πωλητές στις κινήσεις τους, ιδιαίτερα προσεκτικοί και μετρημένοι οι αγοραστές στις δικές τους, με το 57% να καταγράφεται στον τραπεζικό κλάδο και ένα σημαντικό μερίδιο στις μετοχές των Κύπρου, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, MIG, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Χωρίς αισθητές διαφοροποιήσεις η εικόνα της αγοράς, όπως διαμορφώθηκε σταδιακά μετά τις 12:00 και αφού προηγουμένως, στα πρώτα 5'- 10' της συνεδρίασης, είχαν δοκιμαστεί οι κοντινότερες στηρίξεις και για τους τρεις βασικούς δείκτες. Το αν θα επιβεβαιωθούν και σε κλείσιμο μέχρι το τέλος της ημέρας μένει να φανεί, ωστόσο μέχρι νωρίτερα (στις 15:10) η σχέση short - long ήταν σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένη και ελεγχόμενη.

Ανοίγουν ξανά οι business στην Αθήνα, σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος, καταγράφοντας τα πρώτα απτά δείγματα της μεταστροφής του κλίματος για την Ελλάδα σε σχέση με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αυτό σε μία συγκυρία κατά την οποία στη Νέα Υόρκη ο Wilbur Ross βραβεύεται για τις "ελληνικές επενδύσεις" του (στο πλαίσιο της εκδήλωσης που ξεκινά σήμερα), την ώρα που αρκετοί εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων βρίσκονται στην Αθήνα για να "κλείσουν δουλειές" που σχετίζονται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την πώληση θυγατρικών τραπεζών, τη συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους. Τάση που, όπως πολύ εύγλωττα αποτυπώνει ο Χρήστος, συναρτάται με την προοπτική μίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, το ενδεχόμενο συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ποντάρει σε ένα θετικό -για τις αγορές- σενάριο. Το ότι τον Νοέμβριο καταγράφηκε σημαντική αύξηση των θέσεων των ξένων (και... ξένων ) funds, διαχειριστών, κεφαλαίων στο ΧΑ καταδεικνύει ακριβώς αυτό το ποντάρισμα.

Το αν θα βγει ή όχι θα φανεί, πλην όμως μέχρι τώρα έχουμε την εμφανώς βελτιωμένη εικόνα, έστω στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στην αγορά κρατικών τίτλων, στα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, καθώς ο ΔΤΡ από τις 883 υποχώρησε προς τις 862 μονάδες, διόρθωση που έχει βαρύνει τόσο στον FTSE25 (0,36%) όσο και στον ΓΔ (0,27%).

Μέχρι τις 15:15 η έκταση της διόρθωσης παραμένει μέσα στα επιτρεπόμενα/ελεγχόμενα όρια καθώς για τις κύριες δεικτοβαρείς μετοχές σημειώνονται μεικτές τάσεις.

Με απώλειες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με κέρδη FF Group, Jumbo, Motor Oil, TITAN, σε μία μοιρασμένη συνεδρίαση (όσον αφορά στα... καλάθια βαρύτητας/στάθμισης των μετοχών), με την πρώτη σε βαρύτητα Alpha Bank να υποχωρεί στο 1,94 ευρώ και τη δεύτερη Coca Cola λίγο χαμηλότερα, στα 19,84 ευρώ.

Σε αυτή τη συνεδρίαση ξεχωρίζει το "νέο ιστορικό υψηλό" έως τα 14,58 ευρώ (*) για τη μετοχή της Jumbo.

Στα 42,2 εκατ. οι συναλλαγές, με τα 9,7 εκατ. μετοχές στην Πειραιώς και στα 17,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

(*) από την ώρα της σχετικής ανάρτησής μας στον Εκηβόλο η μετοχή έχει καταγράψει νέο υψηλό στα 15,58 ευρώ, με συνολική αποτίμηση στο σχεδόν 1,99 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v