Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση με χαμηλό τζίρο

Σταθερά στο κόκκινο το Χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση σχετικά χαμηλού τζίρου. Απώλειες υψηλότερες του 3,5% για Εθνική, Πειραιώς. Ρευστοποιήσεις σε Alpha, OΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ. Κόντρα στην πτώση κινούνται Coca Cola, OΛΠ και Σαράντης.

ΧΑ: Διόρθωση με χαμηλό τζίρο

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ εν μέσω ενστάσεων από Κομισιόν για το κοινωνικό πακέτο Τσίπρα, μικρής επιβάρυνσης για το ιταλικό 10ετές και ήπιας αποκλιμάκωσης για τον αντίστοιχο ελληνικό τίτλο.

Σχετικά χαμηλές οι συναλλαγές και ο τζίρος, ενώ η υποχώρηση βασικών δεικτών-μετοχών εντός εύλογων διακυμάνσεων, με τις 631 μονάδες να θεωρούνται από τους αναλυτές σημαντικό σημείο αναφοράς.

Εως τις 633,73 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων/πιέσεων που ασκούνται από τις πρώτες κιόλας εντολές σήμερα.

Την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μεικτές τάσεις με ενδεικτική την άνοδο του DAX στη Φρανκφούρτη προς τις 11.205 αλλά και την υποχώρηση του ΜΙΒ στο Μιλάνο προς τις 18.327 μονάδες.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα το ιταλικό 10ετές ενισχυόταν προς τις 210 μ.β., την ίδια ώρα που το ελληνικό υποχωρούσε στις 669 μονάδες βάσης.

Μέσα στα πλαίσια που δικαιολογούνται από τις εξελίξεις και την τεχνική μέτρηση διαμορφώνεται η οπισθοχώρηση και των τριών βασικών δεικτών (με ξεχωριστή μέτρηση/διάγραμμα για τον ΓΔ στον Εκηβόλο), με τις 860 μονάδες σημείο αναφοράς/στήριξης για τον τραπεζικό δείκτη και τις 1.715 για τον FTSE25.

Στο μείον από την αρχή της συνεδρίασης σχεδόν το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση την Coca Cola και τις σταθερές ΟΛΠ, Σαράντη.

Από το 1,98 έως το 1,91 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, σε μία αναμενόμενη υποχώρηση -μετά την επαναφορά στα 2 ευρώ-, με το 1,90 ευρώ σημείο στήριξης για τον τραπεζικό τίτλο-σηματωρό.

Από το 0,251 έως το 0,244 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής, από το 0,72 έως το 0,706 η μετοχή της Eurobank και από το 0,227 έως το 0,215 ευρώ για την Πειραιώς.

Να συνεκτιμηθεί πως στα τρέχοντα επίπεδα για τον μεν ΔΤΡ τα μηνιαία κέρδη διαμορφώνονται στα 32,97%, με την Πειραιώς να έχει με 46,98% την υψηλότερη θετική απόδοση σε διάστημα μηνός.

Στο μείον οι 22 από τις 25 μετοχές αλλά με τον τζίρο πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων (στα περίπου 77 εκατ. ευρώ).

Σε επτά μετοχές ο τζίρος ξεπερνούσε το ένα εκατ. ευρώ -Alpha Bank, ETE, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ-, ενώ ακολουθούν Μυτιληναίος (με 680 χιλιάδες ευρώ) και ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Στοιχεία ενδεικτικά της έκτασης προσφοράς που βγαίνει μέχρι λίγο πριν τις 14:50.  Στις 18/79 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών με κέρδη για τις... μικρές Creta Farms, Μοτοδυναμική, Καραμολέγκο κ.α.

Στις 14:50 είχαν αλλάξει χέρια 34,9 εκατ. μετοχές με τα 14,2 στην Εθνική. Στα 23 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με 4,7 εκατ. στην Alpha Bank.  Σε ανοδικό άνοιγμα παρέπεμπαν την ίδια ώρα τα futures του S&P κατά 0,10% στις 2.248,50 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v