Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Θετικό σημάδι για την αγορά, η αύξηση του τζίρου συναλλαγών. Δεν αποκλείεται ωστόσο ένα πέρασμα των επενδυτών από το... ταμείο. Η προσοχή στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις και στη διαπραγμάτευση. Τα βλέμματα και στα ξένα χρηματιστήρια.

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Επιμένει ανοδικά η Wall Street με τριπλό ρεκόρ, σε υψηλό 11 μηνών οι ευρωαγορές και στο Χ.Α. οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει προς τα «υψηλά έτους» των 658,99 μονάδων.

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και η χθεσινή σημαντική αντίδραση, που ελέω Citi σημειώθηκε μόχλευση στις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών και με τον Δείκτη Τραπεζών να επαναπροσεγγίζει την περιοχή των 900 μονάδων.

Μέχρι εδώ καλά, καθώς σημαντική παράμετρος της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. είναι η δυναμική προεξόφλησης από τα ισχυρά χέρια του «ενάρετου σεναρίου», αυτού που αρέσει στις αγορές και ενεργοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και υψηλούς τζίρους. Σημειωτέον πως με βάση και το χθεσινό κλείσιμο, ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώνεται στα περίπου 77 εκατ. ευρώ, όταν προ διμήνου η αγορά «πάλευε» μετά βίας να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας που έκανε τη διαφορά, ο Δεκέμβριος είναι όμως αυτός που κρίνει τις άμεσες εξελίξεις από την αρχή του 2017, ενδεχομένως και σε πολιτικό επίπεδο.

Καταρχήν την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η... τετραπλή σειρά στα Παράγωγα, η τελευταία για το 2016, σηματοδοτώντας για αρκετούς και την τυπική λήξη της φετινής χρήσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι τότε. Στα υπόψη η λήξη της ερχόμενης Παρασκευής, τόσο για τις διεθνείς αγορές όσο και τη δική μας.

Για τα ξένα χρηματιστήρια και δη τα ευρωπαϊκά, ο Γιάννης Μάρης μάς δίνει πλήρη εικόνα για τη χθεσινή συνεδρίαση με τα «υψηλά 11 μηνών», ενώ ο Θανάσης Σταυρόπουλος για τα της συνεδρίασης στο Χ.Α. Με συναλλαγές 182,7 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 93,9 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης ανέλυε τα προαπαιτούμενα για τα νέα υψηλά έτους, σημειώνοντας στην αναφορά του για το πόσο κομβική είναι η απουσία αρνητικών εκπλήξεων σε πολιτικό επίπεδο. Ακριβώς σε αυτήν τη... λεπτομέρεια είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε, με αφορμή και τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα. Η κίνηση δεν είναι προεκλογική, αλλά είμαστε έτοιμοι και για σύγκρουση εάν χρειαστεί, σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, κάτι που οι long παίκτες εκλαμβάνουν ως λόγο για μερική κατοχύρωση θέσεων σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Είναι εμφανές πως η πολιτική παράμετρος υπεισέρχεται εκ νέου, ενόσω το μεν ΔΝΤ επιμένει στις σκληρές θέσεις του, ο δε Σόιμπλε στις δικές του (κάνοντας αναφορές μέχρι σε... Grexit).

Τελευταίες εξελίξεις που προοιωνίζονται μεν καλές εορτές, μετά τη σημαντική άνοδο του Χ.Α. με μοχλό τις τράπεζες, αλλά συνάμα νέα δυναμική εξελίξεων στο πολιτικό μέτωπο από την αρχή κιόλας του 2017.

Εύλογο το ερώτημα που τίθεται πρακτικά: θα προλάβει να κάνει νέο υψηλό έτους το Χ.Α., ή μήπως η χθεσινή οπισθοχώρηση των long θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ευρύτερης έκτασης κατοχύρωση θέσεων;

Θα δείξει και πλέον ο καθείς αναλαμβάνει τα ρίσκα του, αρκετοί θα κάνουν ένα πέρασμα από το... ταμείο -μέρες που έρχονται-, άλλοι θα ερμηνεύσουν τον «συγκρουσιακό χαρακτήρα» που δείχνει να προσδίδει ο πρωθυπουργός και βλέπουμε. Αλλωστε, όπως προαναφέραμε, την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε τη... μεγάλη λήξη στα Παράγωγα.

Σε θετικό έδαφος πλέον ο Γενικός Δείκτης για το 2016, πετυχαίνοντας την ολική επαναφορά στο τέταρτο τρίμηνο μετά από ένα απαξιωτικό εννεάμηνο, που μας έδωσε και τα χαμηλά έτους. Τεχνικά οι 650 μονάδες είναι ούτως ή άλλως το όριό μας -πριν από την καταγραφή των νέων υψηλών-, σημείο όπου ανέκρουσαν πρύμναν οι long, για να αναδιπλωθούν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Για τον FTSE 25, όσο διατηρείται πάνω από τις 1.743 μονάδες, τόσο η τάση παραμένει ανοδική, με στόχο τις 1.775 και κύριο στόχο τις 1.808 μονάδες. Για τον τραπεζικό κλάδο είναι εντυπωσιακό το κλείσιμο της «ψαλίδας» σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και με την Alpha Bank να ξεχωρίζει, ούσα η πρώτη μετοχή από τις 4 συστημικές που «πιάνει» την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ, δηλαδή τα 2 ευρώ.



Συνεκτιμώντας τη λήξη της 16ης Δεκεμβρίου, τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι ενέργειες Τσίπρα, τη διαφαινόμενη κόντρα (;) με τους δανειστές, το πέρασμα από το... ταμείο για ένα «μικρό δώρο εορτών», μοιάζει με συνετή κίνηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v