Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλειδώνουν» κέρδη στο ΧA

Πτώση καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 640 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 3% για Εθνική, Alpha, Πειραιώς. Στο κόκκινο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΛΠ και Motor Oil. Περιορισμένος ο τζίρος.

«Κλειδώνουν» κέρδη στο ΧA

Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, με συνέπεια την υποχώρηση του Χ.Α. προς τις 640 μονάδες. Αναμενόμενες -εκ προοιμίου- οι λελογισμένες κινήσεις των μέχρι και χθες long παικτών, με το βλέμμα στις τελευταίες εξελίξεις και σε δεύτερο χρόνο προς τη «μεγάλη λήξη» στα Παράγωγα, την ερχόμενη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Ανοδικά κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την προσέγγιση των 11.200 μονάδων για τον DAX στη Φρανκφούρτη, αλλά κόντρα στην κυρίαρχη τάση το Χ.Α., με τους traders να «κλειδώνουν» μικρό μέρος των θέσεών τους, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό γιατί ο κλάδος είναι ο πιο αποδοτικός σε μέτρηση μηνός (34,42%) και εβδομάδος (8,18%), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κυρίως βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι πρώτες κινήσεις -μέχρι τις 11:30- είναι απόλυτα λελογισμένες, με τη διόρθωση να εξελίσσεται μέσα στα δικαιολογούμενα εύρη διακύμανσης, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί μέχρι τις 870 μονάδες και με τον FTSE 25 έως τις 1.730 μονάδες.

Με τις περισσότερες συναλλαγές/τζίρο στον τραπεζικό κλάδο, η έκταση της διόρθωσης δικαιολογείται απόλυτα καθώς από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου η συνολική στάθμιση των 4 συστημικών τραπεζικών έχει ενισχυθεί θεαματικά.

Το 80% του μέτριου τζίρου πραγματοποιείται στον κλάδο των τραπεζών, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στην Εθνική και τζίρο στην Alpha Bank. Με απώλειες και οι 4 μετοχές, εξέλιξη που έχει παρασύρει χαμηλότερα την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, οι τελευταίες εξελίξεις -σε πολιτικό επίπεδο- (ξανα)βάζουν στο τραπέζι και τα σενάρια που φτάνουν μέχρι το ενδεχόμενο... «εξελίξεων», κάτι που δικαιολογεί τη στάση των traders.

To αναλυτικό-εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη αποτέλεσε οδηγό για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των traders, καθώς απηχεί ενδεχόμενα που η αγορά είναι υποχρεωμένη να συνεκτιμήσει για τη συνέχεια.

Προσώρας η έκταση της διόρθωσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνέχεια της συνεδρίασης να ενεργοποιηθούν intraday κινήσεις από long παίκτες, στην περίπτωση που φανεί ότι η αγορά μπορεί να αντιδράσει από τις 635 μονάδες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να αναμένεται εντονότερη ενδοσυνεδριακή παρουσία των traders σε μετοχές/εταιρίες για τις οποίες επιβεβαιώνονται οι πρώτες/βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Λίγο πριν από τις 11:10 η διόρθωση έφτανε το 1,50%, με τον Γ.Δ. προς τις 635 μονάδες.

Στο μείον 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο μόνο για τον ΟΛΠ (και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές) και σταθερές τις Σαράντη, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στα 15 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές -τα 5,2 εκατ. μόνο στην Εθνική-, με τζίρο 10 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v