Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βδομαδιάτικο 10% στις τράπεζες

Αναμενόμενη η πτωτική κίνηση μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο ΧΑ. Στα θετικά ο περιορισμένος τζίρος αλλά και η ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας. Στο 4,26% τα εβδομαδιαία κέρδη για τον Γενικό Δείκτη. Ποιες μετοχές διασώθηκαν.

ΧΑ: Βδομαδιάτικο 10% στις τράπεζες

Με τους δείκτες των Ευρωπαϊκών Αγορών να περιστρέφονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και τους επενδυτές να υιοθετούν μία πιο συντηρητική στάση εν όψει της επόμενης εβδομάδας, επόμενο ήταν και οι ενεργοί παίκτες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να μπουν σε "δεύτερες σκέψεις".

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανικός δείκτης DAX κινείται υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11000 μονάδων και ο "ακούραστος" Dow Jones κάνει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο (έχει κλείσει με άνοδο σε 19 από τις 23 τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ από την εκλογή του Trump έχει κλείσει 13 φορές σε νέα ιστορικά υψηλά), επόμενο είναι οι Αγορές να πάρουν και κάποιες "ανάσες", εν όψει Fed (13 - 14 Δεκεμβρίου) και triple witching Δεκεμβρίου (16/12).

Οι Αγορές απέδειξαν ότι δεν φοβήθηκαν ούτε με την Προεδρική εκλογή Trump στις ΗΠΑ, ούτε με το "ΟΧΙ" του Ιταλικού δημοψηφίσματος. Μάταια αρκετοί από τους θεωρούμενους "γκουρού" των Αγορών, προειδοποιούν για το τύπωμα τεράστιων ποσοτήτων χρημάτων, τα αρνητικά επιτόκια, τις "φούσκες" σε όλες σχεδόν τις Χρηματαγορές και την υπερχρέωση. Τα "δίχτυα προστασίας" που έχουν απλώσει οι Κεντρικές Τράπεζες, στην μετά "Brexit" εποχή, δείχνουν ιδιαίτερα ανθεκτικά και απορροφούν τους κραδασμούς οποιουδήποτε προβλέψιμου, ή λιγότερο προβλέψιμου γεγονότος.

Ερχόμενοι "εντός των τειχών" ασφαλώς και όλοι θυμούνται το εντυπωσιακό "τράβηγμα" που έλαβε χώρα στις χθεσινές, τελικές, δημοπρασίες, ενώ το Χ.Α. συμπλήρωνε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 5,59% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 12,79%.

"Επί απουσίας θετικού καταλύτη, η υπέρβαση της ισχυρής αντίστασης των 653 - 660 μονάδων με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί διόρθωση, φαντάζει μάλλον απίθανη. Το πιθανότερο σενάριο είναι αργά, ή γρήγορα, να δοκιμαστεί η μέχρι πρότινος αντίσταση και τώρα πλέον στήριξη, της τοπικής κορυφής των 632 μονάδων.

Ο FTSE25 προσέγγισε την αντίσταση των 1762 μονάδων, γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία χρονική, ή ποσοτική διόρθωση, τουλάχιστον μέχρι τις 1720 - 15 μονάδες. Ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει και αυτός να δυσκολεύεται να υπερβεί την αντίσταση των 900 μονάδων και είναι πολύ πιθανή μία χρονική, ή ποσοτική διόρθωση τουλάχιστον μέχρι τις 843 μονάδες, προτού συνεχίσει την πορεία του προς τις 932 μονάδες" ανέφερε το πρωινό report από το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και δεν απείχε πολύ από την εικόνα που παρουσίασε σήμερα το εγχώριο χρηματιστηριακό.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι η προσφορά έδειξε απόλυτα ελεγχόμενη, άσχετα αν οι λίγοι αγοραστές δεν επεδίωξαν να την απορροφήσουν, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Επίσης, σαν θετική ένδειξη, έστω και με πολλούς αστερίσκους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανάδυση, τόσο του Τραπεζικού δείκτη, όσο και των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, από τα χαμηλά ημέρας (με σημαντικές βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες), έστω και αν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 857,9 μονάδες (-4,28%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 872,83 μονάδες (-2,61%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,91 ευρώ (-4,5%) για να κλείσει στα 1,96 ευρώ (-2%), της Εθνικής μέχρι τα 0,241 ευρώ (5,12%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,248 (-2,36%) της Eurobank μέχρι τα 0,689 ευρώ (-4,97%) για να κλείσει στα 0,695 ευρώ (-4,14%) και της Πειραιώς υποχώρησε μέχρι τα 0,215 (-5,7%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,222 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 2,63%.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Στα αρνητικά, η εξαιρετικά κακή εικόνα, στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, τόσο ενδοσυνεδριακά (όπου δεν υπήρχε τίτλος με θετικό πρόσημο), όσο και στο κλείσιμο όπου με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,66%), Μέτκα (+0,14%) και Jumbo (+0,49%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Motor Oil, όσο και εντυπωσιακά κάκιστη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι θετικοί πρωταγωνιστές που συνδύασαν αξιοπρόσεκτη θετική μεταβολή, με σχετικά αξιοπρεπείς συναλλαγές, αποτέλεσαν έως και "σπάνιο είδος" (!)

Στις ελάχιστες εξαιρέσεις οι Creta Farm (+8,33% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Μπουτάρης κοιν. (+15,79% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και Ντρουκφάρμπεν (+9,84% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με ελάχιστη προσφορά μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για την ασφαλιστική αποζημίωση που εισέπραξε).

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε θετική για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., καθώς ο Γενικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 4,26% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 9,84%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 11% και διαμορφώθηκε στα 73,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 1,38% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 25,93%.

Μοναδική συζήτηση, σήμερα, στα χρηματιστηριακά γραφεία, οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και οι σημερινές αντιδράσεις που ακολούθησαν από Ξένα ΜΜΕ και Θεσμικούς Παράγοντες.

"Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο Αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο Λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο Πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ" αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung".

Για την εφημερίδα "Bild" "ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης".

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το Υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: "Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των Θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα".

"Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη το διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού και τη δέσμευσή του να παραμείνει πιστός στους στόχους του προγράμματος", ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ. Παράλληλα όμως έστειλε και σαφές μήνυμα. "Πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα και δεσμεύσεις, για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM κράτησε σαφείς αποστάσεις. Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας από το Ελσίνκι, δήλωσε πως "περιμένω (η Ελλάδα) να μπορέσει να επιστρέψει στις Αγορές πολύ πριν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες το βράδυ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χωρίς διαβούλευση με τους Θεσμούς, εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα".

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "Μόνο τον Οκτώβριο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ (από 9,035 τον Σεπτέμβριο σε 10,067 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο) ενώ πολλαπλάσια είναι η αύξηση των ευρύτερων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Από τα 10,340 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, με ένα άλμα σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ, ανήλθαν σε 11,738 δισ. ευρώ".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "το 'πράσινο φως' από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), για την πρόωρη εξόφληση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ, έλαβε η Εθνική".

Παρά την διόρθωση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν άλλαξαν δραματικά τα τεχνικά δεδομένα.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,10%), χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1743 μονάδες και η αμέσως επόμενη και κύρια εντοπίζεται στις 1712 μονάδες. Οι 1770 μονάδες, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει συνέχιση με το 1785 κοντινό και το 1808 μεγάλο επίπεδο. "Intraday position long" με "stop" τις 1661 μονάδες.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι αναλυτές τοποθετούσαν τις 637 μονάδες, σαν επίπεδο ελάχιστης διόρθωσης, με τις 631 να είναι η κύρια στήριξη. Όσο ο Δείκτης συντηρείται υψηλότερα των 631 - 630 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε "come back" με επόμενο στόχο τις 659 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέβηκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα το 'σκαλοπάτι' των 635 μονάδων προκαλώντας έντονη ανησυχία στο 'στρατόπεδο' των 'Bears" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Ο χρόνος στις επόμενες συνεδριάσεις μετράει αντίστροφα για την διαγραμματική επιβεβαίωση του ανοδικού πατήματος σε αυτά τα επίπεδα τιμών, βάζοντας έτσι τα εχέγγυα για να προσεγγίσει και να απειλήσει την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης των 650 με 660 μονάδων. Η περιοχή αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, βάση του ημερήσιου chart τιμών του Γενικού Δείκτη, καθώς εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα "ξεκλειδώσει την πόρτα" για τη κίνηση προς το επόμενο ισχυρό επίπεδο των 700 με 730 μονάδων, ανεβάζοντας στην ανηφόρα στροφές και με την είσοδο των εναπομεινάντων εκτός "νυμφώνος" επενδυτών.

Αντιθέτως οποιοδήποτε "στραβοπάτημα" στη διαγραμματική περιοχή στήριξης των 635 με 630 μονάδων, μιας που εκεί έχουν αποτυπωθεί οι δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές, θα επιφέρει βεβιασμένες ρευστοποιήσεις για τη "ταμειακή" καταγραφή των γρήγορων κερδών από τη τελευταία κίνηση των 605 μονάδων.

Όσον αφορά όμως το εβδομαδιαίο chart το προς διαμόρφωση pattern "Cup with Handle" του 2016 έχει τραβήξει το βλέμμα αρκετών διαγραμματικών αναλυτών, καθώς τέτοιοι σχηματισμοί είναι αρκετά αξιόπιστοι και εάν ολοκληρωθούν με επιτυχία μπορεί να δώσουν ανοδική κίνηση το ύψος της "κούπας".

Αναλυτικότερα στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη το χείλος του pattern εντοπίζεται στις 660 μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι εάν στις επόμενες εβδομάδες διασπαστεί ανοδικά με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να δώσει στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το ύψος της τοποθετώντας έτσι ως στόχο την περιοχή αντίστασης των 895 μονάδων, ποσοστιαία άνοδο έως και 35% άνω των 660 μονάδων. Το περιθώριο της ανόδου είναι τόσο μεγάλο (ερχόμαστε από συνεχόμενη πτώση από τις κορυφές του 2014 στις 1379 μονάδες) που μας κάνει και διερωτόμαστε μήπως στην παρούσα φάση της Αγοράς "βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος".

"Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο εν λόγω weekly chart του Γενικού Δείκτη και η κίνηση του γνωστού ταλαντωτή Relative Strength Index (RSI), καθώς για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια 'αναπνέει' πάνω από το επίπεδο alert του 60 (μονάδες ταλαντωτή) αναδύοντας έτσι την αίσθηση συνέχειας της εν εξελίξει ανοδικής κίνησης" επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το 'όχι' της Ιταλίας φαίνεται ότι ήταν, τελικά, μέσα στις χρηματιστηριακές τιμές, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική" εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το Eurogroup, το απόγευμα της Δευτέρας, μπορεί να μην έκλεισε την β’ αξιολόγηση, έδωσε όμως εναύσματα για το τι θα επακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της, αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του Ελληνικού χρέους. Οι εκκρεμότητες για να φθάσει η Ελλάδα σε μια οριστική απόφαση δεν είναι αμελητέες, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί τόσο από την Ευρώπη, όσο και από το ΔΝΤ, ποίοι θα πρέπει να είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2017 και για πόσο χρονικό διάστημα.

Το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς, δίνοντας χρόνο στις δύο Πλευρές να προετοιμάσουν τα δικά τους σενάρια βιωσιμότητας του χρέους, πάνω στα οποία θα κριθεί τελικά τι θα ζητηθεί να πράξει η Ελληνική Πλευρά.

Στα καλά νέα της εβδομάδας ήταν και η παράταση της περιόδου της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2017, αυξάνοντας έτσι τις Ελληνικές ελπίδες για την αποδοχή των Ελληνικών τίτλων μέσα στο α’ τρίμηνο του 2017, στο πρόγραμμα αγορών.

Είναι αναμενόμενο το περιεχόμενο των νέων, αυτή την περίοδο, να έχει μεγαλύτερη "αντανάκλαση" στις Τραπεζικές μετοχές. Οι κύριοι εκφραστές των εξελίξεων την εβδομάδα που πέρασε ήταν οι Ελληνικές Τράπεζες και από ότι φαίνεται θα παραμείνουν στο προσκήνιο και το επόμενο διάστημα. Οι μνήμες των περυσινών τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου επανήλθαν ως άτυποι στόχοι τιμών, δίνοντας πολύ χώρο σε θεσμικά και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια να αναλάβουν δράση. Μάλιστα στην διάρκεια της εβδομάδας, ο Τραπεζικός κλάδος έφθασε να αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού ημερήσιου τζίρου, βοηθούμενος και από το αντίστοιχα ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Αν η περίπτωση της "Monte di Paschi" κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο χωρίς κραδασμούς, το ενδιαφέρον θα ανανεωθεί εντονότερα, μετά και τις πρόσφατες και ίσως κατόπιν εορτής, θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων που αφορούν την κερδοφορία του κλάδου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών της χρονιάς (659 μονάδες) και παρά την κόπωση που διαφάνηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, διατηρεί ακέραιες τις πιθανότητες για την επίτευξη του επόμενου στόχου. Σε αυτό συνηγορούν και οι συναλλακτικοί τζίροι οι οποίοι έχουν επιστρέψει σε "επίπεδα κανονικότητας". Επίπεδα 70 – 90 εκατ. ευρώ μέσων ημερήσιων συναλλαγών, μπορούν να απορροφήσουν τα κερδισμένα χαρτοφυλάκια των Τραπεζικών μετοχών και παράλληλα να δώσουν ώθηση προς νέα υψηλότερα επίπεδα.

Κατά τα άλλα η διάσπαση των 630 μονάδων, στην τρίτη και επιτυχημένη προσπάθεια, είχε τα χαρακτηριστικά μιας κίνησης διαφυγής. Γρήγορες κινήσεις, χωρίς ευκαιρίες επιστροφής και έντονες θετικές διακυμάνσεις, με διάχυση σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων και κλεισίματα με "λευκά σώματα" ακολούθησαν μετά την υπέρβαση των 630 μονάδων.

Ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ όλοι οι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι με σημαντικά περιθώρια, πλέον, από τις κομβικές αλλαγές της τάσης. Το επίπεδο στήριξης έχει μετατοπιστεί προς τις 600 μονάδες, ενώ τα υψηλά έτους, οι 658,99 μονάδες της 31ης Μαΐου είναι η επόμενη άμεση αντίσταση της Αγοράς.

Συμπερασματικά, μετά από μια τοπική διόρθωση τιμών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αναμέναμε εκ νέου ανοδική κίνηση έως το τέλος του έτους, καθώς τόσο οι τεχνικές όσο και οι θεμελιώδεις ενδείξεις παραμένουν υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου.

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου αποφασίζει στην τελευταία της συνεδρίαση για φέτος, την αύξηση των επιτοκίων. Οι Αγορές ήδη έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο, επομένως το ενδιαφέρον θα συγκεντρωθεί γύρω από την συνοδευτική ανακοίνωση της μεσοπρόθεσμης προοπτικής νέων αυξήσεων.

Μια μέρα αργότερα συνεδριάζει η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.

"Στις 12 Δεκεμβρίου η μετοχή της Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα ύψους 20 λεπτών ανά μετοχή. Η Τράπεζα Αττικής συγκαλεί έκτακτη Γενική συνέλευση στις 14/12, με κύριο θέμα την 'λήψη απόφασης αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,23%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,44%).

Προς θετικό κλείσιμο βαδίζουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το US Oil, πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Κινεζικός πληθωρισμός ενισχύθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,3% τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ εμφάνισε επιτάχυνση σε σχέση με το ρυθμό 2,1% με τον οποίο αυξήθηκε τον Οκτώβριο, γνωστοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο. Η ανάγνωση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων της Wall Street Journal για 2,2%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "Οκτώ μήνες αφότου η Deutsche Bank διευθέτησε αγωγή σύμφωνα με την οποία χειραγωγούσε τις τιμές του Χρυσού και του Ασημιού, έγγραφα που προσφέρουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι η UBS, η HSBC, η Bank of Nova Scotia και άλλες Τράπεζες, επίσης χειραγωγούσαν την Αγορά Ασημιού", υποστηρίζουν οι ενάγοντες. Οι ισχυρισμοί ήρθαν στη δημοσιότητα έπειτα από σημερινή υποχρεωτική γνωστοποίηση, ενώ αφορούν σε νομική αγωγή που υποβλήθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν το 2014, από άτομα και εταιρείες που αγόρασαν, ή πούλησαν futures Χρυσού", επισημαίνει το Bloomberg.

Η Τράπεζα της Γαλλίας υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και εκτίμησε πως η Κυβέρνηση της Χώρας δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στη δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματος τον επόμενο χρόνο, χωρίς περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες. Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για φέτος και 0,2 για το 2017 και το 2018. Αναμένει πλέον ανάπτυξη 1,3% για φέτος και του χρόνου και μια ελαφριά επιτάχυνση σε 1,4% για το 2018. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της, το έλλειμμα θα μειωθεί μόνο σε 3,1% του ΑΕΠ το 2017 από 3,3% το 2016.

Έπειτα από προσαρμογές, οι Γερμανικές εξαγωγές ενισχύθηκαν 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3%, γνωστοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία "Destatis". Σε ετήσιους όρους, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 4,1%. Το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα, στο μεταξύ, περιορίστηκε σε 20,5 δισ. ευρώ από το αναθεωρημένο νούμερο των 21,1 δισ. του Σεπτεμβρίου και κάτω των προβλέψεων των οικονομολόγων για 21 δισ.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας εμφάνισε πλεόνασμα 18,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, σε προσαρμοσμένη βάση. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο των προβλέψεων των οικονομολόγων, αλλά και κάτω του πλεονάσματος 21,7 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον Οκτώβριο πέρυσι.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής Οικονομίας φέτος και του χρόνου προχώρησε η Bundesbank. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,8% φέτος και το 2017 (από 1,7% και 1,4% αντίστοιχα που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), προσθέτοντας, πως ο προϋπολογισμός της Γερμανίας, πιθανότατα, θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια χωρίς νέα μέτρα για δαπάνες και το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2019.

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και για δεύτερο μήνα στη σειρά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμενε ανάκαμψη της παραγωγής και αύξηση της τάξης του 0,6%.

"Το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης δεν ετοιμάζει χρηματοοικονομική στήριξη για την Ιταλία, αν και ορισμένες Τράπεζες έχουν προβλήματα και πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου", δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι.

Περιορίστηκε το Βρετανικό εμπορικό έλλειμμα τον Οκτώβριο, με τις εξαγωγές να καταγράφουν μηνιαία άνοδο - ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Το εμπορικό έλλειμμα στα Αγαθά ελαττώθηκε σε 9,7 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο, από το αναθεωρημένο νούμερο των 13,8 δισ. στερλινών του Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν έλλειμμα 12 δισ. στερλινών.

Ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) απέρριψε, σύμφωνα με τους Financial Times, αίτημα της Ιταλίας να καθυστερήσει η συμφωνία για την άντληση κεφαλαίων της Monte dei Paschi di Siena μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πηγή του Reuters, "η απόφαση λήφθηκε με το σκεπτικό ότι μια παράταση δεν θα είχε καμία χρησιμότητα και ότι έχει έρθει η ώρα για τη Ρώμη να παρέμβει. Πρόκειται για εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για 'bail in' της τρίτης μεγαλύτερης Τράπεζας της Ιταλίας, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, ανήλθε στις 98 μονάδες το Δεκέμβριο από 93,8 μονάδες το προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2015. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 94,5 μονάδες.

Η JP Morgan επισημαίνει πως "ο επερχόμενος Πρόεδρος Donald Trump και οι πολιτικές του για οικονομική τόνωση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για δύο αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, μέσα στο 2017, την πρώτη αύξηση, κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, τον Ιούνιο και μια δεύτερη το Δεκέμβριο, ενώ εκτιμά πως η πιο προστατευτική προσέγγιση που αναμένεται από τον Trump θα μπορούσε να επιβραδύνει την Αμερικανική Οικονομία". Η Τράπεζα έχει προβλέψει, για τις ΗΠΑ, ανάπτυξη 1,9% το 2017 και 1,8% το 2018. Ωστόσο αυτές οι εκτιμήσεις δεν συνυπολογίζουν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει για την Αμερικανική Οικονομία η ακύρωση εμπορικών συμφωνιών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 17 Μαρτίου 2017.

Για 45ο μήνα συνεχίστηκε το σερί του αποπληθωρισμού το Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Νοεμβρίου 2016 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2015 προκύπτει μείωση 0,9%, έναντι μείωσης 0,7%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον Νοέμβριο 2016 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2016 παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι μείωσης 0,8%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 633,73 μονάδες (-2,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 638,38 (-1,53%) και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,09 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,26%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 50,6 εκατ. από τα οποία τα 12,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΔΑΠ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 75 πτωτικών, ενώ για 10 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%.

Πήρε διαφορά στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. η Alpha Bank: ΕΕΕ (7,278 δισ.), ΟΤΕ (4,396 δισ.), Alpha Bank (3,012 δισ.) και ΟΠΑΠ (2,755 δισ. ευρώ).

---ΧΠΑ

Σημαντική υποχώρηση έφερε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη.

Νέα μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (139.413 συμβόλαια).

Στα 6.720 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.460, 2.122 για τον Δεκέμβριο και 1.338 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.729,75) κινήθηκε μεταξύ 1.716 και 1.744 μονάδων και γύρισε σε discount 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Παρέμεινε σχετικά αυξημένος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 Alpha Bank, 950.000 Εθνική, 12.000 Πειραιώς, 11.607 Jumbo, 8.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.413), Eurobank (22.314), Πειραιώς (39.702), Εθνική (28.369), MIG (22.343), ΟΤΕ (1.579), ΔΕΗ (3.366), Μυτιληναίο (1.935), ΟΠΑΠ (386), Viohalco (517), ΓΕΚ (7.436), Ελ. Πετρέλαια (537), Σωλ. Κορίνθου (134), ΟΛΠ (221), Τέρνα Ενεργειακή (1.691).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (9.610.542 τεμ.), Alpha Bank (2.143.747 τεμ.), Εθνική (6.325.968 τεμ.) και Eurobank (5.515.721 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v