Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρητικές κινήσεις στο ΧΑ

Κίνηση σε περιορισμένο εύρος για τον Γενικό Δείκτη, που οδεύει ανοδικά μετά τις αρχικές απώλειες. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με απώλειες για Alpha και Εθνική. Περιορισμένος ο τζίρος. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

Συντηρητικές κινήσεις στο ΧΑ
Προσεκτικά βήματα υψηλότερα προς τις 645 μονάδες στο Χ.Α., την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μικτές τάσεις και στο Μιλάνο ο MIB ανακάμπτει, με αφορμή τις εξελίξεις από το μέτωπο της Monte dei Paschi di Siena.

Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά 5'-10', οπότε ελέγχθηκαν οι διαθέσεις των πωλητών, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί έως τις 638 μονάδες, ενεργοποιήθηκαν σταδιακά μετά τις 10:45 επιλεκτικές αγορές σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα blue chips. Μία μάλλον ελεγχόμενη αρχή -για τα πρώτα 45'-50'-, με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με εστίαση των traders και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο και με οδηγό την Alpha Bank, ο ΔΤΡ να πλησιάζει τις 885 μονάδες.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, ενόσω συνεχίζονται οι διεργασίες σε Εθνική και Πειραιώς και όσο οι traders ενεργούν στη μετοχή της Alpha Bank με επίκεντρο τα 2 ευρώ, δηλαδή την τιμή της τρίτης ΑΜΚ. Οδηγός του κλάδου η Alpha Bank -βαρύτερη μετοχή του Χ.Α. πλέον-, έχοντας διασφαλίσει το 1,91 ευρώ, «βλέπει» προς τα 2,20 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αναμονή της έλευσης των επικεφαλής των δανειστών και της αποσαφήνισης των προθέσεων του ΔΝΤ οι traders, με την κυβέρνηση να κάνει πίσω και σε άλλες απαιτήσεις των ξένων, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκρισή τους στη δεύτερη αξιολόγηση. Το ρεπορτάζ των Ελενας Λάσκαρη, Μαρίνας Μάνη -από το πρωί- είναι διαφωτιστικό της βούλησης της κυβέρνησης και του περιθωρίου περαιτέρω υποχωρήσεων, ώστε να λάβει το «πράσινο φως» των δανειστών, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει -για ακόμη μία φορά- πολιτικά χαρακτηριστικά στη διαπραγμάτευση.

Μέχρι τώρα οι traders ποντάρουν στο θετικό σενάριο, όποτε τους δίνονται αφορμές «κλειδώνουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων, ενεργούν στις διορθώσεις και «βλέπουν» προς τα «υψηλά έτους» των 659 μονάδων. Ωστόσο, με τα ξένα χρηματιστήρια σε αναμονή για τη Fed, με τις ασιατικές αγορές σε αναταράξεις (βλέπε την κινεζική), θα απαιτηθούν υπομονή, προσεκτικά βήματα και διασφάλιση των στηρίξεων, προτού επιχειρηθούν βήματα πάνω από τις 650 μονάδες.

Στο εύρος των 864-883 μονάδων ο ΔΤΡ, δίνοντας -πλέον- καθημερινά και σημαντικά όρια διακύμανσης και intraday κινήσεων, κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο το περιθώριο για μόχλευση, ελκύοντας παραπάνω συναλλαγές/τζίρους. Είθισται σε φάσεις μεταβλητότητας οι traders να κινούνται ταχύτερα, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο, που ο τραπεζικός κλάδος είναι και σε εβδομαδιαία μέτρηση (10,57%) και σε μηνιαία (34,57%) σε ανοδικό κανάλι.

Εξού το υψηλό και σήμερα ποσοστό στον κλάδο, με το περίπου 80% του τζίρου στις 11:15, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς, Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Στην Πειραιώς εύλογα, καθώς αναμένεται να έχει κλείσει το θέμα των διοικητικών αλλαγών μέχρι το τέλος της εβδομάδος.

Στα 8,92-8,97 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίζει να «φλερτάρει» με το όριο των 9 ευρώ διαμορφώνοντας μέση τιμή αρκετά πάνω από τα 8,50 ευρώ, περιοχή τιμών όπου προεξοφλείται ότι θα γίνει η διάθεση του 5% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ κατά πάσα βεβαιότητα στην Deutsche Telekom.

Σταθεροποιητικά στα 8,65-8,72 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 3,04-3,08 ευρώ της ΔΕΗ.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές -πέραν των τραπεζικών- σε Jumbo, MIG, OTE, Motor Oil, Viohalco, Μυτιληναίο, αλλά και σε ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group, Attica Bank, ΟΠΑΠ.

Ανω όριο στα πρώτα 50' της συνεδρίασης οι 644 μονάδες για τον Γ.Δ. και οι 883 μονάδες για τον ΔΤΡ, δύο «πονηρές» τιμές που θα πρέπει να προσεχθούν καθώς σε αυτές ενεργοποιούνται εντολές ρευστοποιήσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να προσεχθεί το περιθώριο διολίσθησης, που για τον Γ.Δ. δεν θα πρέπει να εκταθεί χαμηλότερα των 635 και των 860 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Στα 12,5 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές -πολύ κάτω από τον μ.ο. των τελευταίων δύο εβδομάδων-, όπως επίσης και ο τζίρος των 4,9 εκατ. ευρώ στις 11:22.

Στις 31/17 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, με τη MIG να καταγράφει την υψηλότερη απόδοση (4,51%) και τις Attica Bank (1,96%) και Πειραιώς (1,80%) να ακολουθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v