XA: Προετοιμασίες για να κλείσει το «ταμείο» έτους

Διαπραγμάτευση, FED και η μεγάλη λήξη στα παράγωγα την Παρασκευή θα καθορίσουν τις κινήσεις των παικτών. Οι παρακαταθήκες των προηγούμενων συνεδριάσεων και οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και αντιστάσεις. Ποιες μετοχές έφεραν αποδόσεις.

XA: Προετοιμασίες για να κλείσει το «ταμείο» έτους

Επιτόκια, παράγωγα, αποτελέσματα και... joker, απ΄ όλα έχει η επόμενη εβδομάδα που ολοκληρώνεται με τη "μεγάλη λήξη" στα Παράγωγα, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Οδεύοντας προς το κλείσιμο του 2016 οι traders θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς η χρονιά υπήρξε πλήρης εξελίξεων, ανατροπών και εκπλήξεων αν αναλογιστεί κάποιος τι διαδραματίστηκε φέτος, από Ηνωμένο Βασίλειο σε ΗΠΑ μέχρι Ευρώπη και Ελλάδα.

Ηδη οι tradrers έκαναν ένα κατ' αρχήν απολογισμό/ταμείο στις 30 Νοεμβρίου με υψηλές αποδόσεις ενώ και ο Δεκέμβριος παρότι ξεκίνησε με το... αριστερό, προοιωνίζεται μεστός γεγονότων τις επόμενες ημέρες.

Για το ΧΑ το 2016 παρότι μας ταλαιπώρησε αρκετά στο 9μηνο, μας επιφυλάσσει ένα καλό τελευταίο 3μηνο, με θεαματικό Νοέμβριο- κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο- και αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Κέρδος θα είναι εάν τελικά για το ΧΑ ο ΓΔ κλείσει το 2016 με θετικό πρόσημο, για τον τραπεζικό συμμαζευτούν οι αρχικά τεράστιες ζημίες ενώ για αρκετές εισηγμένες/μετοχές (όχι μόνο από τον FTSE25) η απόδοση διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά.

Λήξη της τελευταίας σειράς στα Παράγωγα την Παρασκευή με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους βραχυπρόθεσμους και αφού νωρίτερα την Τετάρτη η Fed θα έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα αμερικανικά επιτόκια.

Ελληνικού ενδιαφέροντος η Δευτέρα καθώς στην εκδήλωση* της Capital Link στη Νέα Υόρκη αναμένεται να δώσουν το παρόν-μεταξύ άλλων- ονόματα όπως George Soros, Warren Buffet, John Paulson, Wilbur Ross κ.α. χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Διεθνείς αγορές και εξελίξεις στο εσωτερικό θα κρίνουν την τάση την εβδομάδα που ξεκινά με τον ΓΔ από τις 640,09 μονάδες, με τον ΔΤΡ από τις 872,83 και από τις 1.739,56 μονάδες. Με... αέρα τις συναλλαγές και τζίρο της τελευταίας εβδομάδας καθώς συνεχίστηκε η αύξηση τους για τρίτη συνεχόμενη (εβδομάδα) κατά 11% φθάνοντας τα 72,7 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Αξία συναλλαγών που για τα δεδομένα της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων (44,9 δισ. ευρώ) δικαιολογεί την συγκρατημένη αισιοδοξία πολλών πως εν τέλει θα καταγραφεί "νέο υψηλό έτους" δηλαδή τιμές υψηλότερα των 659 μονάδων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές παρότι η περίπτωση της MPS προκάλεσε κλυδωνισμούς την Παρασκευή- με αφορμή τη απόρριψη από τον SSM (ECΒ) του αιτήματος της Ρώμης για παράταση (έως τις 20 Ιανουαρίου)- φαίνεται (σύμφωνα και με το Reuters) πως είναι έτοιμο το διάταγμα για την διάσωση της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο και τρίτης μεγαλύτερης στην Ιταλία.

Το ότι η λύση που προωθείται- δηλαδή συμμετοχή και κρατικού χρήματος- είναι σε πλήρη αντίθεση με την άτεγκτη άρνηση του Βερολίνου και ειδικά της πλευράς Schaeuble είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας το 2017.

Στο εσωτερικό η έκπληξη που προκάλεσαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι εξαγγελίες Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης δείχνει να αμβλύνεται μετά την κατανόηση- που σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου- φαίνεται να δείχνει η Κομισιόν. Η κίνηση του πρωθυπουργού, οι πρώτες αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν μία καλή αφορμή για να ενεργοποιηθούν ρευστοποιήσεις, να "κλειδώσουν" μέρος των κερδών τους αρκετοί traders και να γίνει μία απαραίτητη ανασύνταξη δυνάμεων λίγο χαμηλότερα.

Εάν την Δευτέρα- Τρίτη επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες- κάτι που επιτεύχθηκε απόλυτα την Παρασκευή- και η απόφαση της Fed για τα επιτόκια δεν αποτελέσει έκπληξη για τις αγορές δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να καταγραφεί "νέο υψηλό έτους" την ερχόμενη εβδομάδα. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από την ειδησιογραφία που θα προκαλέσει η επάνοδος των δανειστών στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.

Προς ώρας- με βάση τα όσα γνωρίζουμε- οι long έχουν το πλεονέκτημα με το μέρος τους καθώς συντρέχουν αρκετοί ουσιαστικοί και τεχνικοί λόγοι για μία προσπάθεια υπέρβασης των 660 μονάδων (παραμένει σημείο αναφοράς για το 2016 η περιοχή των 666 μονάδων, που πρώτος ο Βασίλης Μαρκάκης οριοθέτησε σε ανύποπτο χρόνο).

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, πόσο μάλλον πλέον που η συνολική "βαρύτητα" των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών στην διαμόρφωση των ΓΔ και FTSE25 έχει αυξηθεί σημαντικά εδώ και δύο εβδομάδες προσδίδοντας και πάλι- μετά από πολλούς μήνες- τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα στο ΧΑ, όπως εύστοχα σημείωνε ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή).

Για τον πολύπαθο κλάδο ενδιαφέροντα όσα αναφέρει η Λίλυ Σπυροπούλου για την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες με ενδεικτικά τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Να συνεκτιμηθεί πως στο τρίτο τρίμηνο- και από τα μέσα Νοεμβρίου- καταγράφηκε επίσης η μεγαλύτερη υποχώρηση της απόδοσης για τους ελληνικούς τίτλους φθάνοντας για το 10ετές μέχρι τις (περίπου) 200 μ.β αποκλιμακούμενη από τα ύψη των 860 μ.β, με την αγορά ομολόγων να δίνει και πάλι ευκαιρίες κινήσεων και κερδών.

Για τον κλάδο σημαντικά ήταν και όσα αποκάλυψε η Αναστασία Παπαιωάννου- στις 7 Δεκεμβρίου- για το πως θα πάρουν οι τράπεζες μετρητά μέσω της ανταλλαγής ομολόγων EFSF με νέους τίτλους.

Για την πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το μόνο που χρειάζεται είναι μία στοιχειώδης συντήρηση δυνάμεων καθώς για αρκετές ζητούμενη είναι η διασφάλιση/επιβεβαίωση των "υψηλών έτους" ενόσω εξελίσσεται η λελογισμένη κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών για το 2016.

Να σημειωθεί πως για το 2016 θετική απόδοση από τις 25 μετοχές του δείκτη "μετρούν" (μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής) οι μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα (με 44,08%), Grivalia (3,93%), Coca Cola (0,71%), Ελληνικά Πετρέλαια (7,43%), Lamda Development (15,10%), METKA (3,20%), Motor Oil (23,62%), Jumbo (47,42%), Μυτιληναίος (64,03 % !!!), ΟΠΑΠ (7,41%), Σαράντης (36,66%), Τέρνα Ενεργειακή (13,01%), ΤΙΤΑΝ (19,25%) και FF Group (9,42%).

Δηλαδή οι 14 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη (ευνόητη η εξαίρεση των 4 τραπεζικών μετοχών) ενώ για ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Αεροπορία Αιγαίου υπάρχει περιθώριο να προλάβουν να "γυρίσουν" με θετικό πρόσημο (καθότι οι απώλειες τους είναι μικρότερες του 5%) που κατά γενική εκτίμηση είναι ένας καλός απολογισμός.

Στην ομάδα αυτή των μετοχών του FTSE25 θα πρέπει να συνυπολογισθούν και αρκετές μετοχές εισηγμένων από χαμηλότερες κατηγορίες που μέσα στο 2016 συνέχισαν την πολύ καλή πορεία που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης. Μετοχές, που ωστόσο είτε δεν ελκύουν την προσοχή των αναλυτών είτε δεν έχουν τα επενδυτικά χαρακτηριστικά (συναλλακτικότητα, μεταβλητότητα ) για να ενεργοποιήσουν την προσοχή κυρίως όσων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων το σκέφτονται να μπουν (ή έχουν μπει ήδη) στο παιχνίδι το τελευταίο τρίμηνο.

Τεχνικά, όπως εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) κομβική περιοχή είναι αυτή των 630 μονάδων, ενώ ο ΓΔ δεν έχει εισέλθει ακόμη σε υπερτιμημένες ζώνες οι δε ΚΜΟ αγορασμένοι με σημαντικά περιθώρια πλέον από τα σημεία αλλαγής της τάσης. Επίπεδο κύριας στήριξης υψηλότερα στις 600 και στόχος η υπέρβαση του "υψηλού έτους" των 658,99 μονάδων.

Για την Fed οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση, το ερώτημα είναι ο... οδικός χάρτης που θα διευκρινισθεί από την Janet Yellen για τη συνέχεια.

Τέλος την Δευτέρα η μετοχή της Motor Oil θα διαπραγματευθεί χωρίς το προμέρισμα (0,20 ευρώ/μτχ), την Τετάρτη είναι η έκτακτη γ.σ της Attica Bank με κύριο θέμα την απόφαση για την διαχείριση των NPL's της τράπεζας ενώ για την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη η τελευταία για φέτος δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων.

 

* Θα ακολουθήσουν από την αρχή του 2017 σειρά συνεδρίων, εκδηλώσεων, παρουσιάσεων τα περισσότερα με έντονο το αμερικανικό χρώμα φθάνοντας μέχρι τον Ιούνιο οπότε το πρώτο Concordia Summit στην Ευρώπη προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Αθήνα το διήμερο 5-6 Ιουνίου. 

Αν και μέχρι τότε έχει ο...Θεός, αναφέρονται ονόματα που σχεδιάζεται να παρευρεθούν όπως Mathew Swift, George Papadopoulos, Wilbur Ross, Νικ Λογοθέτης/Libra Group, George Soros κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v