Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αρνήθηκε» την πτώση ο Γενικός Δείκτης

Πτωτική συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο αλλά με τον ΓΔ να κλείνει με οριακά θετικό πρόσημο. Η στάση αναμονής και ο παράγοντας triple witching. Πτώση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Κέρδη για Πειραιώς, Eurobank. Σε χαμηλό 19 συνεδριάσεων υποχώρησε ο τζίρος. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: «Αρνήθηκε» την πτώση ο Γενικός Δείκτης

Συνεδρίαση που άφησε ανάμικτα συναισθήματα και αναπάντητα ερωτήματα, όσον αφορά την συνέχεια, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία ολοκληρώνεται με το triple witching Δεκεμβρίου και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Στα λίγα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, ότι ακόμα και στα χαμηλά ημέρας δεν απειλήθηκε η πρώτη στήριξη, για τον Γενικό Δείκτη, στις 632 - 630 μονάδες.

Στα περισσότερα αρνητικά, πρώτον ότι συνεχίστηκε, με εντονότερους ρυθμούς, η συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων) που ξεκίνησε από την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, εντάθηκε την Παρασκευή και σήμερα η Αγορά πέρασε εκ νέου συναλλακτική απαξίωση.

Δεύτερο ανησυχητικό γεγονός, η έλλειψη διάθεσης, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, από όσους κατοχυρώνουν κέρδη από το Τραπεζικό ταμπλώ, να μεταφέρουν κεφάλαια στον μη Τραπεζικό 25αρη και πολύ περισσότερο σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς και υπήρξαν εξαιρέσεις, όμως αυτές απλά και για πολλοστή φορά επιβεβαίωσαν τον κανόνα.

Αφήνοντας την διττή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου διαχώρισαν τις πορείες τους οι Alpha Bank (-2,04%) και Εθνική (-1,21%), από τις Eurobank (+2,01%) και Πειραιώς (+3,6%) και μεταφερόμενοι στις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι αδύνατον η αναφορά να μην ξεκινήσει από τον τίτλο της Jumbo (+1,12%), όχι γιατί συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ή πέντε θετικές και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες επτά, αλλά διότι το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο "ever".

Εννοείται ότι με τα παραπάνω δεδομένα, οποιαδήποτε αναφορά σε πιθανές, τεχνικές αντιστάσεις, είναι απόλυτα θεωρητική, ενώ μετά την λήξη και της σημερινής συνεδρίασης, η εταιρεία (1,967 δισ.) πέρασε στην έβδομη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., χάνοντας στο "φωτο - φίνις" από την Πειραιώς (2,008 δισ.) και έχοντας μπροστά τις Εθνική (2,241 δισ.), ΟΠΑΠ (2,711 δισ.), Alpha Bank (2,950 δισ.), ΟΤΕ (4,509 δισ.) και ΕΕΕ (7,227 δισ.).

Επόμενος τίτλος του 25αρη, που αξίζει αναφοράς είναι αυτός της Motor Oil, που "ξεπέρασε" την σημερινή αποκοπή προμερίσματος χρήσεως 2016, € 0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,17 ανά μετοχή) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αμετάβλητος, παραμένοντας σε υψηλά 101 μηνών (!)

Διατηρεί την επαφή του με τα υψηλά 19 μηνών ο Μυτιληναίος (+1,99%), με τον τίτλο να παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,72 ευρώ.

Από την άλλη, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ο τίτλος του ΟΤΕ, όμως αυτό δεν εμπόδισε τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών που τον έκλεισαν στο υψηλό ημέρας με κέρδη 2,56%. Τα 8,71 ευρώ παραμένουν η κοντινότερη στήριξη και τα 8,17 ευρώ το "stop" στο "long", ενώ η Αγορά περιμένει το "πακέτο" του Ελληνικού Δημοσίου στην DT, που μπορεί να κάνει την διαφορά τις επόμενες μέρες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΤΕ

Εννοείται ότι με την "παρέμβαση του ιππικού" σε ΟΤΕ και λίγους ακόμα τίτλους (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), ο Γενικός Δείκτης εξασφάλισε οριακά θετικό πρόσημο, αποφεύγοντας να σημειώσει και δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

Μικτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ειδήσεις και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και που σίγουρα δεν αύξησαν την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Να μην ξεκινήσουν τώρα τα έργα στον μοναδικό αεροδιάδρομο στο Αεροδρόμιο "Μακεδονία", ζητά η Fraport και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από το διαγωνισμό για τα 14 Αεροδρόμια. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τον κλάδο " η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιφέρει μια τεράστια απώλεια εσόδων για τη Χώρα, της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 δισ. ευρώ άμεσα".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ελ. Λάσκαρη - Μ. Μάνη "για εβδομάδα διπλής διαπραγμάτευσης οργανώνεται η Κυβέρνηση, τόσο σε τεχνικό επίπεδο (με την επιστροφή των Θεσμών), όσο και σε πολιτικό, με τις συναντήσεις Κορυφής που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αρκετές Γερμανικές εφημερίδες έκαναν αναφορά στην έγκριση του Προϋπολογισμού για το 2107 το βράδυ του Σαββάτου από την Κυβερνητική Πλειοψηφία, δίνοντας έμφαση σε μια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρόκειται για τον πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό από τότε που ξεκίνησε η κρίση στη Χώρα. Από την άλλη, στη Γερμανική εφημερίδα "Kölner Sadt Anzeiger" ο ανταποκριτής της στην Αθήνα βλέπει "άρωμα" εκλογών, λόγω των παροχών που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός σε Χαμηλοσυνταξιούχους από το πλεόνασμα.

"Πολύ κοντά είναι οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαίων Εταίρων", υποστήριξαν Κοινοτικές Πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

"Οι Επικεφαλής των Θεσμών θα βρίσκονται αύριο στην Αθήνα", επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη μεσημεριανή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε ερώτηση για την εξαγγελία της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε διανομή 617 εκατ. ευρώ, αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση της Παρασκευής ότι "εξετάζεται από τους Θεσμούς και θα συζητήσουν το πώς θα προχωρήσουν".

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, "η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η αναζήτηση λύσης μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, εκτιμάται ότι θα κρατήσει σε στάση αναμονής το Χ.Α., ενώ αρνητικά θα συνεχίζει να επιδρά η εκλογολογία".

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτή Ιδιωτικής ΑΧΕ που βρέθηκε στο Λονδίνο και στο πρόσφατο "road show" που διοργάνωσε η Goldman Sachs, αρκετοί από τους Ξένους διαχειριστές εξέφρασαν την ικανοποίηση για τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα, επισημαίνοντας τις μεγάλες διαφορές από το Καλοκαίρι του 2015, όμως τα παραπάνω δεν θεωρούνται ικανοί και αναγκαίοι παράγοντες, προκειμένου το Χ.Α. να επιστρέψει στις "οθόνες" όσων Ξένων Παικτών, κινούνται με, τουλάχιστον, μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Εννοείται ότι οι οριακές, ημερήσιες, μεταβολές, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σε ημερήσιο παραμένουμε "long" με το "stop" στο 605 και σε εβδομαδιαίο στις 600 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σε μηνιαίο γράφημα, ο Γενικός Δείκτης παραμένει "short", όσο δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 659 μονάδων.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η βραχυπρόθεσμη τάση θα κινδυνεύσει σοβαρά, μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση της ζώνης στήριξης που οριοθετείται από τον εκθετικό ΚΜΟ των 10 και 30 ημερών που διέρχονται από τις 622 και 611 μονάδες, αντίστοιχα. Η μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση για να μην κινδυνεύσει το ανοδικό momentum είναι μέχρι τις 600 - 597 μονάδες. Εκτός από κρίσιμο ψυχολογικό όριο είναι και τεχνικό, καθώς από εκεί διέρχεται, εκτός όλων των άλλων, ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και το επίπεδο διόρθωσης 38,2% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 517 στις 650 μονάδες. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι για την υπέρβαση της αντίστασης των 653 -660 μονάδων, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και χρήμα".

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,10%) το "stop" μας στο ημερήσιο είναι στο 1638 και σε εβδομάδα στο 1615. Σε μηνιαίο γράφημα παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1869 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Η Αγορά δείχνει, πλέον, πως όποιο δρόμο και να διαλέξει η Κυβέρνηση, αυτό την συμφωνίας, ή αυτό των εκλογών, δεν πρόκειται να προβληματιστεί ιδιαίτερα. Όλα δείχνουν, παρόλα αυτά, ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία με όποιο κόστος" εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το μεγάλο "αγκάθι" είναι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, μιας και είναι αδύνατον να επιτευχθεί στο μέγεθος που συζητείται και μάλιστα για κάποια χρόνια.

Η μεγάλη διαπραγμάτευση είναι ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι να καταφέρει, με την βοήθεια του "QE", να βγει στις Αγορές και να αναχρηματοδοτήσει, τουλάχιστον, ομόλογα που λήγουν μέσα στο 2017.

Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να κερδίζει έδαφος. Στο κομμάτι των "κόκκινων", ενώ συνεχίζονται εθελούσιες και η προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Μένει να δούμε αν το 2017 μπορεί να πετύχει αυτά που πέτυχε το 2014 και να είναι η απαρχή για ένα νέο ξεκίνημα στην Οικονομία που θα προσπαθήσει να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων αρκετών ετών.

"Μας λείπουν σημαντικά θέματα μεταρρυθμίσεων που έχουν σταματήσει και να ακούγονται, με την διαφορά ότι οι Θεσμοί δεν ξεχνούν. Τίποτα δεν φαίνεται αισιόδοξο, με την διαφορά ότι οι Αγορές πάντα προεξοφλούν και ξέρουν" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Πέτρος Στεριώτης

"Θετικό παραμένει το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται οριακά στο 'συν' από την αρχή του έτους και τον Τραπεζικό δείκτη, να υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το 'ράλι' των τελευταίων εβδομάδων" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η Αγορά θα συνεχίσει να "ζυγίζει" τα αυξημένα ρίσκα στα οποία είναι εκτεθειμένες οι Τραπεζικές μετοχές, όπως η μη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" της ΕΚΤ, οι καθυστερήσεις στη διαχείριση των NPLs, οι πιθανές πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των τραπεζικών ομίλων λόγω κινήσεων αναδιάρθρωσης κλπ.
Από διαγραμματικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης καλείται να "διαχειριστεί", στις επόμενες συνεδριάσεις, τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κέρδους, χωρίς να απωλέσει τη στήριξη που προσφέρει η ζώνη μεταξύ 634 και 620 μονάδων.

Συνέχιση του ανοδικού momentum προσβλέπει στο υψηλό του τρέχοντος έτους, στις 659 μονάδες. Ο 200άρης απλός κινητός μέσος όρος του Δείκτη βρίσκεται στις 580 μονάδες, δηλαδή 10% περίπου χαμηλότερα από το κλείσιμο.

Το δεδομένο αυτό αποδεικνύει την "υπεραγορασμένη" κατάσταση στην οποία, βραχυχρόνια, βρίσκεται ο Δείκτης, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται ότι επίκειται βίαιη διόρθωση. Οι επενδυτές καλούνται να "σεβαστούν" την ανοδική τάση, διατηρώντας όμως σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά.

"Το υψηλό 'beta' του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με τα κρίσιμα ραντεβού της εβδομάδας
(συνεδρίαση της Fed, πολλαπλή λήξη Παραγώγων συμβολαίων) απαιτεί από τους επενδυτές να βρίσκονται σε εγρήγορση" τονίζει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές τάσεις επικράτησαν, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,84% και νέο υψηλότερο κλείσιμο για το 2016) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-2,47%), μετά την απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών να περιορίσουν τις επιθετικές αγορές μετοχών από τις Ασφαλιστικές.

Η ίδια μικτή εικόνα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ και αξιοσημείωτα κέρδη για το US Oil, έστω και αν υποχωρεί από τα υψηλά ημέρας και τα υψηλά 19 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Χώρες - Μέλη εκτός OPEC, συμφώνησαν το Σάββατο στη Βιέννη, να μειώσουν την παραγωγή Πετρελαίου κατά 558.000 βαρέλια ανά ημέρα, σε προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των τιμών.

Αυτή η νέα μείωση ήλθε να προστεθεί σε αυτή των 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών, που ήδη έχουν αποφασίσει τα μέλη του Οργανισμού. Σύμφωνα με αναλυτές, το μέγεθος των 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα, μεταφράζεται σε περικοπή του 2% της Παγκόσμιας παραγωγής, ενώ ο Υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε πως "υπάρχουν ισχυρά κίνητρα ώστε όλοι να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα".

Ξεκινώντας από Ανατολάς, οι βασικές Ιαπωνικές παραγγελίες μηχανημάτων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση. Οι βασικές παραγγελίες μηχανικού εξοπλισμού, εκτοξεύτηκαν κατά 4,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων του Nikkei για άνοδο 1,1%. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 5,6%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ιταλία είναι έτοιμη να 'ρίξει' κεφάλαια στη 'Monte dei Paschi di Siena', αν η Τράπεζα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει από Επενδυτές τα χρήματα που χρειάζεται για να μην καταρρεύσει", δήλωσε πηγή του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, "ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι υπεραισιόδοξος", τόνισε η Ντέλια Βελκουλέσκου, σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν την άφιξη της στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι "παραμένουν παράγοντες ανησυχίας για το Ελληνικό πρόγραμμα η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, η ρύθμιση των 'κόκκινων' δανείων και οι αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις".

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον Ιδιωτικό τομέα το Νοέμβριο καταγράφει το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 37.667 θέσεις. Ειδικότερα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 157.385 ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052. Από τις 195.052 συνολικά αποχωρήσεις, οι 66.978 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσει και οι 128.074 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις 157.385 προσλήψεις, μόλις οι 67.071 αφορούν σε πλήρη απασχόληση, οι 66.780 σε μερική απασχόληση και οι 23.534 σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Την πιστοληπτική αξιολόγηση "CCC" για την Ελλάδα επιβεβαίωσε η DBRS, με σταθερό outlook. Ο Καναδικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η αξιολόγηση "CCC" αντανακλά το πολύ υψηλό επίπεδο του Δημόσιου χρέους και την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Αρχές και οι Πιστωτές, προκειμένου να φέρουν σε πτωτικό μονοπάτι το χρέος αυτό.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 5,7 από 5,3 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Η χρηματιστηριακή προχωρά σε αύξηση των προβλέψεων για τα μεγέθη της εισηγμένης μεσοπρόθεσμα, λόγω του βελτιωμένου περιβάλλοντος στον κλάδο διύλισης τους τελευταίου μήνες και του ισχυρού Δολαρίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη αποδοτικότητα της μονάδας στην Ελευσίνα. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές από το επόμενο έτος, επιστρέφοντας στις πληρωμές μερισμάτων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης με αμφιλεγόμενες διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 643,93 μονάδες (+0,60%), όμως από τις 12.29 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 636,6 (-0,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 638,3 (-0,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών γύρισε σε θετικό πρόσημο κλείνοντας στις 640,38 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 37,4 εκατ. από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΚΥΠΡ, ΜΟΗ, ΟΤΕ). ΟΤΕ, Alpha Bank και Εθνική, απασχόλησαν το 53,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Grivalia και Μυτιληναίος δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και Μέτκα.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τιτάν.

Το υψηλότερο κλείσιμο μετά το Brexit για τη MIG

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συναλλακτική αφύπνιση στην Pasal (+16,22%), παραμένει μηδενική η προσφορά στην Ντρουκφάρμπεν (+7,53%), στις 14/12 η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για Ελ. Καλώδια (0,77%) και Σωλ. Κορίνθου (+1,13%), ενώ η MIG (+9,02%) πέτυχε το υψηλότερο κλείσιμο στην μετά "Brexit" εποχή, κλείνοντας στο κάτω εύρος της ζώνης αντίστασης 0,144 - 0,147 και έχοντας σαν επόμενη αντίσταση την ζώνη 0,172 - 0,182 ευρώ. Καλύτερη της ενδοσυνεδριακή, αλλά μάλλον κακή η τελική εικόνα 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ επτά τίτλοι σημείωσαν διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.

----ΧΠΑ

Με μικρή άνοδο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντικά μειωμένες ήταν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτα αυξημένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (153.275 συμβόλαια).

Στα 6.519 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.439, 929 για τον Δεκέμβριο και 510 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.732,75) κινήθηκε μεταξύ 1.728,25 και 1.746,25 μονάδων κα αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε το discount στο 0,55%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (45.000 Εθνική, 16.000 ΟΤΕ, 16.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (15.490), Eurobank (17.143), Πειραιώς (56.363), Εθνική (41.224), MIG (11.871), ΟΤΕ (1.556), ΔΕΗ (1.108), Μυτιληναίο (1.123), ΟΠΑΠ (865), Viohalco (620), ΓΕΚ (2.745), Ελ. Πετρέλαια (1.429), Ελλάκτωρα (790), Folli Follie Group (105), Intralot (355), Jumbo (148).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισαν "long" θέσεις στον ΟΤΕ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (11.459.481 τεμ.), Alpha Bank (2.143.747 τεμ.), Εθνική (6.325.968 τεμ.) και Eurobank (5.797.423 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v