Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία με ...αιτία για το ΧΑ

Περιθώριο αισιοδοξίας για τη συνέχεια δίνει, η καθαρά τεχνικής μορφής, αντίδραση της Παρασκευής μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη 6,78% χαμηλότερα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από πολλαπλές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων, η ομαλοποίηση στις διεθνείς αγορές και τα αποτελέσματα της Εθνικής. Υπέρ των αγοραστών οι πιθανότητες, λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Όταν η UBS θέτει, υπό προϋποθέσεις βέβαια (να κρατάμε τα προσχήματα), τον πήχη για την μετοχή της ΔΕΗ μέχρι και 66,8% υψηλότερα είναι προφανές ποιος έχει το πάνω χέρι στην αγορά.

Όταν η Citigroup έχει την ευχέρεια να ακολουθεί την τεχνική και μέθοδο που ακολούθησε στην περίπτωση της ΔΕΗ από τις 13/11 και μετά είναι προφανές ποιος έχει τον πρώτο λόγο στην αγορά.

Όταν οι ξένοι και ελληνικοί εφοπλιστικοί κύκλοι ελέγχουν το περίπου 54% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής είναι προφανές ποιος μπορεί να επηρεάσει την αγορά.

Σε μία αγορά που τον τελευταίο λόγο τον έχει η ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, εν πάσει περιπτώσει όσοι από εμάς απομένουν ενεργοί και εντός πεδιάς.

Οι ξένοι κατά γενική εκτίμηση κατοχύρωσαν ικανό μέρος των θέσεών τους σε βέλτιστες τιμές, στη συνέχεια ακολούθησαν την διόρθωση των αγορών και από τα μέσα της εβδομάδας έκαναν και πάλι ως αγοραστές την εμφάνισή τους στο ΧΑΑ.

Για τα όσα συνέβησαν στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο από την προηγούμενη προσέγγισή μας. Πως εάν δηλαδή όλα αυτά είχαν συμβεί σε μία μετοχή εταιρίας από τον 80άρη και χαμηλότερα θα είχαν ”χτυπήσει” τα τηλέφωνα μικρών χρηματιστηριακών, θα είχαν ενοχληθεί μικροχρηματιστές, πιθανότατα θα είχαν πάει για έλεγχο κλιμάκια των εποπτικών αρχών και θα εζητείτο σε κάθε περίπτωση από την διοίκηση της μικροεταιρίας να δικαιολογήσει τις ”ζωγραφιές” στο ταμπλό.

Αλλά είπαμε ποιος έχει το πάνω χέρι στο ΧΑΑ, με τους ξένους πανίσχυρους παίκτες να αποτελούν προνομιακό συνεταίρο, συνομιλητή και γνώστη του παρασκηνίου και τώρα (επί Νέας Δημοκρατίας) και παλαιότερα (επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ).

Εν πάσει περιπτώσει εμείς θα αναφερθούμε και πάλι σε αυτό που αφορά στο ενεργότερο μέρος της αγοράς, από τον όμιλο της MIG που αποσαφηνίζει για πολλοστή φορά την θέση του ως προς την συμμετοχή της στον ΟΤΕ.

Από την ένταξη του Μυτιληναίου στον 20άρη, με υψηλές συναλλαγές 6,5 εκατ. ευρώ.

Από την ομάδα της Merit που ξεκινά την Δευτέρα έναν νέο κύκλο παρουσίασης των Σωληνουργείων Κορίνθου σε θεσμικούς της Γηραιάς Ηπείρου.

Από την πλειονότητα των 60 και πλέον μετοχών που ξεπέρασαν εχθές σε απόδοση το 5%, δίνοντας ”ανάσες” σε αρκετά χαρτοφυλάκια και προβληματικούς κωδικούς.

Το να συνεχιστεί η καθαρά τεχνικής μορφής, μέχρι τώρα, αντίδραση εξαρτάται από αρκετές παραμέτρους.

Πέρα από το κλίμα που θα επικρατήσει την επόμενη εβδομάδα στις ξένες αγορές, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως στις 29/11 ο όμιλος της Εθνικής θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Ορισμένους ”παραγωγάδες” που θεωρούν εφικτή την επαναπροσέγγιση των 2.701 μονάδων για τον FTSE.

Όπως και τη διαγραμματική απεικόνιση της αγοράς που δίνει αρκετούς πόντους στο σενάριο για μια εβδομάδα καλύτερη, τουλάχιστον από αυτήν που βιώσαμε από Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη.

Μ. Γελ.

----------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”οι πιθανότητες προς το παρόν είναι υπέρ των αγοραστών στην λογική της αντίδρασης, τα θεμελιώδη σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικά μετά την απομείωση 20 δις ευρώ από το σύνολο της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, η τεχνική εικόνα και η ψυχολογία παραμένουν επιφυλακτική ως προς την μεθεπόμενη ημέρα καθώς ακόμα η αγορά δεν έχει αναπτύξει ισχυρά αντισώματα ώστε να λειτουργεί πιο ορθολογικά σε εξωγενείς πιέσεις.

Σε αυτό το σύνολο η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και η πορεία των Αμερικανικών δεικτών αναμένεται να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον της Ελληνικής αγοράς”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.925,78 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,34%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 12,10%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 3,69%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 4,47%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,32% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με εντυπωσιακά κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα μόνο ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (17,51%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-8,95%), των τραπεζών (-5,59%), των χημικών (-5,23%), των κατασκευών και υλικών (-4,58%), της τεχνολογίας (-4,39%), των πρώτων υλών (-4,22%), των μέσων ενημέρωσης (-4,15%), των τροφίμων και ποτών (-4,04%) και των ασφαλειών (-4%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πραξιτέλειο (ΠΟ 23,26%), Δάιος Πλαστικά (21,84%), ΔΕΗ (20,65%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 18,87%), Olympic Catering (10,44%), Νίκας (8,62%), Ωμέγα ΑΕΕΧ (8,57%), Λανακάμ (8,14%), Ελφίκο (7,84%) και Μπουτάρης (ΠΑ 7,23%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΒΙΣ (-20,30%), Σελόντα (-17,24%), Moda Bagno (-16,20%), Logismos (-15,57%), Σίδμα (-15,47%), Sato (-14,65%), Δρομέας (-14,37%), Rainbow (-13,10%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-12,43%) και Ιμπέριο (-12,07%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v