Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πτωτικά με χαμηλό τζίρο ο Γενικός Δείκτης

Στη ζώνη των 540 μονάδων, η αγορά κινείται χωρίς εξάρσεις. Δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της αβεβαιότητας στο εσωτερικό. Πτώση για τον τραπεζικό κλάδο, «αντίσταση» από την Coca Cola.

Επιφυλακτικό ξεκίνημα, ανάλογη συνέχεια, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 540 μονάδων. Ισχυρό ανοδικό «άνοιγμα» στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνέχεια της χθεσινοβραδινής καλής εικόνας της Wall Street, κάτι που διευκολύνει τους αγοραστές/long και στο Χ.Α.

Τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη φάση για την ελληνική αγορά, οι ξένες δεν είναι σε διόρθωση, σε όποιο βαθμό κάτι τέτοιο μπορεί να αμβλύνει τις προθέσεις των πωλητών/short.

Περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, όμως κατά τι περισσότερες απ' ό,τι χθες στο ίδιο -αρχικό- διάστημα.

Πρακτικά έως 15% αυξημένες οι συναλλαγές στον τραπεζικό κλάδο, που υποχωρεί οριακά, με τον ΔΤΡ έως τις 39,42 μονάδες. Ελαφρώς περισσότερες σήμερα στα πρώτα 45'-50' της συνεδρίασης οι συναλλαγές σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Ενθαρρυντικό το ότι οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο πραγματοποιούνται εντός των τεχνικών ορίων, που διατηρούν τη βραχυπρόθεσμη τάση ανοδική.

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι από τις πρώτες εντολές στη δεικτοβαρή Coca Cola οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, με τη μετοχή στο εύρος των 17,92 έως 18,04 ευρώ. Με ποσοστό μεταβολής 1,24% η μετοχή συμβάλλει στη σταθεροποίηση των δύο βασικών δεικτών, στην επιβεβαίωση των 550 για τον Γ.Δ. και των 150 μονάδων για τον FT 25. Να σημειωθεί πως ο FT 25 υποχώρησε οριακά χαμηλότερα των 150 έως τις 149,26 μονάδες, για να ανακάμψει άμεσα κυρίως μέσω της ενίσχυσης της Coca Cola.

Δεύτερη συνεδρίαση μετά την... παύση των διαπραγματεύσεων, με τις δύο πλευρές (δανειστών - ελληνικής) να επιδίδονται στους συνήθεις τακτικισμούς τους, με τον επικεφαλής του ESM να εκτιμά πως η αξιολόγηση είναι δύσκολη και το Μαξίμου να ρίχνει... ζαριά με δύο νομοσχέδια.

Ωστόσο, η ουσία έγκειται στο ότι σε κάθε περίπτωση η συνέχεια επιφυλάσσει ένα δυσβάσταχτο πακέτο επιβαρύνσεων, περικοπών, νέων φόρων κ.λπ., με την αγορά να τρομάζει στη σκέψη και μόνο πως μπορεί να είναι βάσιμα σενάρια για αύξηση του «υψηλού ΦΠΑ» 23% σε 24% (σύμφωνα με την Καθημερινή).

Όμως, το ζήτημα της ολοκλήρωσης αυτής της συμφωνίας (έστω... ημιτελούς) έχει καταστεί -δυστυχώς- αναπόφευκτο, δεδομένων των άμεσων υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούνιο-Ιούλιο.

Μπρος... γκρεμός αλλά και πίσω... γκρεμός, σαν να λέμε...

Στα του Χ.Α., από τη μέχρι τώρα εικόνα φαίνεται πως τα ισχυρά χέρια ελέγχουν τη διολίσθηση της αγοράς, επικρατέστερο σενάριο παραμένει αυτό της συμφωνίας και όσο διατηρείται αυτή η εκτίμηση τόσο θα ενεργούν οι αντοχές των επενδυτών. Αποτέλεσμα η για δεύτερη ημέρα επιβεβαίωση της περιοχής στήριξης των 555-540 μονάδων για τον Γ.Δ.

Επιμέρους, στη μετοχή της ΕΤΕ εντολές δίνονται στο 0,226-0,232 ευρώ, με το 0,235 ευρώ πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Στην ΕΤΕ έχουν γίνει οι περισσότερες συναλλαγές με τον υψηλότερο τζίρο, αναδεικνύοντας σε σηματωρό της συνεδρίασης τη μετοχή. Παράλληλα στο ΧΠΑ οι θέσεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση με 2.190 ΣΜΕ (στις 11:30) σε υψηλότερες τιμές/premium, θυμίζοντας τη λήξη της σειράς Απριλίου για τα Συμβόλαια του δείκτη, μεθαύριο Παρασκευή.

Σταθεροποιητικά ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, στα 7,35 και στα 6,34 ευρώ αντίστοιχα, στα 2,83-2,90 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (στα 2,34 ευρώ το χαμηλό 52 εβδομάδων, από τις 11/2). Στα 12,14-12,18 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ με χαμηλές συναλλαγές/τζίρο, στα 4,22-4,25 ευρώ με απώλειες της ΕΥΔΑΠ, αλλά με μόλις 56 τίτλους (αξίας 237 ευρώ). Σταθερή στα 8,20 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, περνά τα 18 ευρώ η μετοχή της F.F. Group, ανακάμπτοντας σταθερά από τα τελευταία χαμηλά των 12,50 ευρώ στις 21 Ιανουαρίου.

Ελάχιστα ξεχωρίζουν από τον Mid Cap, ει μη μόνον η υποχώρηση της Intralot στο 0,99 ευρώ με αυξημένο τζίρο (65 χιλιάδων ευρώ), η υποχώρηση της MIG προς το 0,138 ευρώ, όπως επίσης η διόρθωση της Frigoglass στο 0,368 ευρώ.

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης, είχαν αλλάξει χέρια περί τα 17,5 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο μόλις να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v