Πολλά σημάδια συνέχισης της πτώσης(*), παρά τις ήπιες χθεσινές απώλειες με... γερμανική βοήθεια. Οι εσπευσμένες συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ -σήμερα- και Σουλτς -αύριο- εύλογα ανεβάζουν περισσότερο το... θερμόμετρο, με συνέπεια (και) για το Χ.Α. να παρατείνεται η κατάσταση συναγερμού. Εν μέσω αμφίσημων δηλώσεων ξένων παραγόντων και αντιφατικών τοποθετήσεων των ίδιων των δανειστών, η κατάσταση στην Αθήνα αρχίζει και... θερμαίνεται κατακόρυφα.
Στον ρυθμό των εξελίξεων μέχρι να "κλείσει" (ή να μην "κλείσει") η πολύπαθη συμφωνία (και) το Χ.Α., με τους πωλητές χθες φειδωλούς αλλά και τους αγοραστές προσεκτικούς, έτσι ώστε ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει μεν κατά 1,34%, να μη χάσει δε τις 550 μονάδες, ένδειξη ενθαρρυντική για τους δεύτερους.
Οι σημαντικότερες απώλειες "μαζεύτηκαν" με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, πλην όμως η αγορά στάθηκε λόγω της πλειοψηφούσας εκτίμησης πως το σενάριο της επίτευξης συμφωνίας (έστω μίας... ημιτελούς) συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες.
Συγκριτικό πλεονέκτημα των long traders, κάτι που αποτυπώθηκε στο ταμπλό, με μάλλον μέτριες συναλλαγές -75,6 εκατ. μετοχών- και ανάλογο τζίρο -45,8 εκατ. ευρώ-, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες (4,24%), οπισθοχωρώντας στην περιοχή των 40-39 μονάδων.
Δεύτερη συνεδρίαση σήμερα, μετά την παύση των διαπραγματεύσεων, και θα φανεί καλύτερα εάν η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων εξακολουθεί να θεωρεί ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές. Το μειονέκτημα της Αθήνας πάντως αρχίζει και μεγεθύνεται, καθώς είναι κυρίως η ελληνική πλευρά που εύλογα επείγεται (και για πολιτικούς λόγους) και δευτερευόντως η πλευρά των δανειστών.
Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια είναι με το μέρος των αγοραστών/long, καθώς στη Wall Street ο Dow Jones επανήλθε με κέρδη 165 μονάδων, γεγονός που, αν μη τι άλλο, δεν δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση.
Σε σημείο καμπής και ο DAX, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να ξεκαθαρίζει σήμερα έως Παρασκευή.
Ωστόσο (και) το Χ.Α. έχει επανέλθει στη βάσανο του... μαρτυρίου της σταγόνας, εξέλιξη που ενισχύει τους πωλητές/short, κάτι που επιβαρύνεται από την αίσθηση μερίδας της αγοράς πως η κυβέρνηση προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, με την απόφασή της να καταθέσει στη Βουλή τα δύο βασικά ν/σ. Παρ' όλα αυτά η αγορά -ακόμη- εκτιμά πως θα βρεθεί λύση με όποιο τρόπο και όσο θα υπερισχύει αυτή η προσέγγιση, ο Γ.Δ. δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί χαμηλότερα της βασικής στήριξης των 520 μονάδων.
Χθεσινό χαμηλό οι 545,75 μονάδες -εντός της ζώνης μας των 555-540 μονάδων-, που εκ των πραγμάτων θα είναι και για σήμερα η βασική γραμμή άμυνάς μας, με ζητούμενο ένα "κλείσιμο" του Γ.Δ. πάνω από αυτή την τιμή.
Στα ταξίδια Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες αναφέρεται διεξοδικά η Μαρίνα Μάνη, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ν/σ για φόρους-συντάξεις, χωρίς να έχει κλείσει συμφωνία. Και με τον υπουργό Οικονομικών να μην αποκλείει ακόμη και έκτακτο Eurogroup μετά τις 22 Απριλίου.
Προοπτική που προφανώς και δεν αρέσει ιδιαίτερα στους traders, η αντοχή των οποίων θα δοκιμασθεί στο ενδεχόμενο της παράτασης της αβεβαιότητας μέχρι το τέλος του μήνα.
Πρακτικά και σε αυτό το σενάριο υπάρχει το σημείο καμπής, καθώς από τη στιγμή που οι βραχυπρόθεσμοι θεωρήσουν πως -ακόμη και στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας αλλά στο... και ένα του Απριλίου- θα μπορούσαν να βρουν χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες, πιθανόν να μειώσουν τις θέσεις τους στα επίπεδα των 555-540, για να τις "ξαναχτίσουν" στα επίπεδα πέριξ των 520 μονάδων, οπότε και οι πωλητές δεν θα είναι τόσο φειδωλοί όπως χθες.
Αλλωστε από σήμερα 13 Απριλίου μέχρι τις 22 του Eurogroup, ή ακόμη ενός έκτακτου Eurogroup στις 25-26 του μήνα, όπως δεν αποκλείει ο ίδιος ο Ευ. Τσακαλώτος, μεσολαβεί χρόνος, χρόνος πολύς για να διαμορφωθεί χαμηλότερα η αγορά, να μειωθούν οι τιμές και να δημιουργηθούν -ενδεχομένως- χαμηλότερα σημεία εισόδου.
Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως και στο σχόλιό μας του Σαββάτου σημειώναμε ότι στο θετικό σενάριο (της επίτευξης συμφωνίας μέχρι -το αργότερο- τα ξημερώματα της Τρίτης/χθες) η προοπτική της αγοράς δεν υπερέβαινε τις 630 μονάδες.
Ενδεχόμενη κίνηση των πωλητών/short χαμηλότερα προς τις 520 μονάδες, πιθανότατα θα επιβάρυνε το κλίμα/την βραχυπρόθεσμη τάση, θα αύξανε την προσφορά και ενδεχομένως ορισμένοι πιο βιαστικοί να μείωναν περισσότερο τις θέσεις τους.
Τεχνικά οι ΔΤΡ και FT 25 είναι από χθες στο όριό τους, σήμερα θα δοκιμασθεί το πρώτο και σημαντικό, μένει να επιβεβαιωθεί η στήριξη των 148 και των 145 μονάδων, θυμίζοντας πως μεθαύριο Παρασκευή λήγει στο ΧΠΑ η σειρά για τα ΣΜΕ του δείκτη, μηνός Απριλίου. Ευκαιρία για τους πωλητές/short που δύσκολα θα αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Contrarian μετοχή ο ΟΠΑΠ, με προϋποθέσεις του ΟΤΕ, μένει όμως να επιβεβαιωθούν εάν η αγορά οπισθοχωρήσει χαμηλότερα των 545 μονάδων (και των 147 ο FT 25).
Στο ΧΠΑ μειώθηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜΕ του δείκτη στα 9.347, με τη σειρά να λήγει μεθαύριο και τις ανοιχτές θέσεις (για τον Απρίλιο) να αυξάνονται. Και χθες η τιμή πολύ κοντά στην τιμή εκκαθάρισης, με τις οριακές μεταβολές (disconut/premium) να αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την επιφυλακτικότητα, αβεβαιότητα, συνάμα αναμονή που επικρατεί στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.
(*) Με αφορμή την τελευταία τοποθέτηση του zelis677 (στον Εκηβόλο), με τη "μέτρηση" του φίλου μας να "βλέπει" περισσότερο το σενάριο της περαιτέρω ταλαιπωρίας/διόρθωσης της αγοράς.
Αναλυτικότερα στοιχεία και τεχνικές αναφορές στη συνέχεια της συνεδρίασης και ανάλογα με την εξέλιξή της.