Ελεγχόμενη μέχρι τώρα (*) τόσο η προσφορά όσο και η διόρθωση, καθώς (και) το ΧΑ έχει στραμμένη την προσοχή του στην ομοβροντία αντικρουόμενων δηλώσεων, θέσεων, εκτιμήσεων και διαρροών/φημών, μετά την παύση της διαπραγμάτευσης.
Το pause μπορεί να έφερε... sell για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως της μεσαίας, πλην όμως οι traders ακόμη παραμένουν ψύχραιμοι, η κατάσταση ελέγχεται και η τάση παραμένει μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια.
Στις 550 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 1,80%, έχοντας διορθώσει νωρίτερα έως τις 545,75 μονάδες, πρακτικά μη χάνοντας τη ζώνη στήριξης των 550/540 μονάδων.
Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια μεγέθη, χωρίς πιεστικές ρευστοποιήσεις αλλά και χωρίς βιαστικές αγορές. Είναι προφανές πως οι βραχυπρόθεσμοι έχουν το περιθώριο να μείνουν εντός παιδιάς για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η κατάσταση.
Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς φαίνεται πως επικρατέστερο σενάριο παραμένει αυτό της επίτευξης μίας συμφωνίας των δύο πλευρών (έστω και... ημιτελούς), αλλά με τον χρόνο και τις αντοχές της αγοράς να μετρούν ήδη αντίστροφα.
Η μέχρι τώρα ροή πωλήσεων-αγορών στις μετοχές κυρίως του τραπεζικού κλάδου δεν παραπέμπει σε εσπευσμένες πωλήσεις από τους βραχυπρόθεσμους, σημειώνοντας για ακόμη μία φορά πως πλεονέκτημα σε αυτή τη φάση είναι η μη ανάληψη αυξημένων θέσεων και έκθεση σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις.
Αυτά υπό την αίρεση πως οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε εύλογο χρόνο, με την προσοχή ορισμένων να εστιάζεται στις αυριανές επαφές Μέρκελ - Λαγκάρντ - Τσίπρα, στο τι θα συζητηθεί εκτός ατζέντας στη Σύνοδο και στο πώς θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις από τη Δευτέρα. Συνεπώς ο χρόνος μετρά για περιορισμένες συνεδριάσεις με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Απριλίου, αν και η κατάσταση εκτιμάται πως θα έχει αποσαφηνισθεί νωρίτερα.
Στις 39,83 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με διακύμανση στο εύρος των 41,73 έως 38,88 μονάδων, με σημαντικές αλλά όχι ακραίες απώλειες και για τις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων.
Το 63% του χαμηλού-μέτριου τζίρου, που παραμένει χαμηλότερος του μέσου όρου των τελευταίων 2-3 ημερών, έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς μετά τις 12:00-12:30 οι πωλήσεις διαχύθηκαν και σε blue chips όπως λ.χ. σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, αλλά και ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, MIG, Attica Bank και Coca Cola, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια.
Σε αναμονή η πλειονότητα των traders, που ακόμη δεν έχει κινηθεί στα ΧΠΑ σε βαθμό που να παραπέμπει σε επερχόμενη αντασφάλιση μεγάλης διόρθωσης, με τα Συμβόλαια του FT 25 χαμηλότερα/με discount μεν αλλά όχι κάτω από τις 148 μονάδες.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ (διά... στόματος Μπενουά Κερέ) συντηρεί το επικρατέστερο ενδεχόμενο αλλά ταυτόχρονα προϊδεάζει για τον νέο ρόλο του ΔΝΤ (ίσως από Σεπτέμβριο). Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ξεκαθαρίζει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας, απηχώντας τις θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται -μέχρι τώρα- οι traders, που περιορίζονται στη ρευστοποίηση μέρους των θέσεών τους σε blue chips ενώ παραμένουν φειδωλοί στις αγορές τους. Κυρίως σε ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, Lamda Development εστιάζονται οι αγοραστές, αλλά και δευτερευόντως σε μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Grivalia, FF Group, TITAN, ΟΛΠ και ορισμένων από τον FT Mid Cap.
(*) Στις 14: είχαν αλλάξει χέρια 55 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 29 εκατ. ευρώ.
Στις 9.700 μονάδες με οριακή αντίδραση 0,16% ο DAX, περίπου την ίδια ώρα.