Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί πήρε τα πάνω της σήμερα η αγορά

Πάνω από τις 560 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Συνεχίστηκε το trading στις τράπεζες, ξεχώρισε η Εθνική (+4,82%). Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Απώλειες για ΓΔ και τράπεζες στην εβδομάδα.

Μπορεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο και μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν καθαρά ανοδική συνεδρίαση, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα σε θετικό έδαφος και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως η γενικότερη εικόνα και οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, περισσότερο παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση και λιγότερο σε εμφαντική επιστροφή των αγοραστών.

Παρά το γεγονός ότι οι ελάχιστες ειδήσεις δεν άφηναν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον για τα "θέλω" της Αγοράς, κάτι το θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και κάτι οι απώλειες που είχαν προηγηθεί, σε συνδυασμό με την απόλυτη απουσία επιθετικών πωλητών, έδωσαν στους λίγους αγοραστές τον πρώτο λόγο και αυτοί τον διατήρησαν μέχρι τέλους, έχοντας σαν κύριο εκφραστή τους γνωστούς "ύποπτους" του Τραπεζικού ταμπλό (ΔΤΡ +3,58%).

Παρά το γεγονός ότι το "πράσινο" περίσσεψε και στον μη Τραπεζικό 25αρη, η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη, όπως και το συνεχιζόμενο "rotation", όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Απόλυτα ενδεικτική η περίπτωση της Jumbo, ο τίτλος της οποίας κατά την χθεσινή συνεδρίαση έδωσε σημαντικές βοήθειες σε Γενικό Δείκτη και FTSE25, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της σημερινής συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 11,36 ευρώ (-1,13%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 11,45 ευρώ, με απώλειες 0,35%.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει αμφιβολία πως στις τάξεις των ενεργών παικτών έχει εδραιωθεί η εκτίμηση πως με οποιοδήποτε τρόπο, έστω και "σαλαμοποιημένο", θα κλείσει η Αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι οι ελάχιστες ειδήσεις, μάλλον με την πλευρά των συντηρητικά σκεπτόμενων παραμένουν.

"Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να κοιτάξει το Ασφαλιστικό της Σύστημα, το οποίο έτσι όπως είναι δομημένο οδηγείται σε κατάρρευση", δήλωσε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "από χθες αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες οι Εκπρόσωποι των Θεσμών, για να έχουν διαβουλεύσεις μεταξύ τους αλλά και να μιλήσουν με τα Κράτη - Μέλη στο πλαίσιο του ΕwG". Σύμφωνα με Αξιωματούχους της ΕΚΤ "οι διαφορές παραμένουν ότι αναμένεται η συγγραφή δύο εκθέσεων, μία από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και μία από το ΔΝΤ. Οι Εκπρόσωποι θα επιστρέψουν στην Αθήνα το Σάββατο, για τελικές διαπραγματεύσεις ενόψει της Εαρινής συνόδου του ΔΝΤ την άλλη εβδομάδα".

Εν τω μεταξύ, νέες απαιτήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην Αγορά Εργασίας, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά στο κείμενο συμφωνίας που επιδιώκει να επιτύχει η Κυβέρνηση, ως "prior action" (προαπαιτούμενη δράση) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εγείρουν οι Δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ίδια στιγμή που δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Παρά την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών από Κυβερνητικά Στελέχη, κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, το κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό ήταν.

"Δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού προγράμματος", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα λαμβάνει δύσκολα μέτρα.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από το τελικό θετικό πρόσημο, οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, όχι μόνο για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και διότι επιμένουν πως η Αγορά πρέπει να μελετήσει επισταμένα τα νέα μέτρα που είναι καθ΄ οδόν, πριν αποφασίσει την επόμενη κίνηση σημαντικής εκτόνωσης.

Από την άλλη, η σημερινή εικόνα στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, επιβεβαίωσε και με το παραπάνω, όλους όσους προέβλεπαν ένα απόλυτα υποτονικό κλίμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων)

Οι συντηρητικοί παίκτες που παραμένουν εκτός Αγοράς, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι θα περιμένουν τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν αναφορικά με την συμφωνία που αναμένεται με τους Πιστωτές και πιο συγκεκριμένα λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το λίγο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο γνωστό trading στον Τραπεζικό κλάδο και σε ελάχιστους ακόμα τίτλους του 25αρη, ή και χαμηλότερα.

Από το Τραπεζικό ταμπλό, μάλλον ξεχώρισε το +4,82% για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, η κίνηση του οποίου (μόνιμα με θετικό πρόσημο) επιχορηγήθηκε και από την είδηση σύμφωνα με την οποία "η Εποπτική Αρχή των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA) ενέκρινε την πώληση του 99,81% των μετοχών της Finansbank A.S. στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB)". "Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται επίσης και σε άλλες εγκρίσεις Ρυθμιστικών Αρχών, και συγκεκριμένα στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Τουρκίας, της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο του τίτλου της ΕΤΕ υψηλότερα των 0,236 ευρώ, δίνει εκ νέου ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με την αμέσως επόμενη, σημαντική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,2550 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΛΠ (+2,60%), με αρκετά "τσιμπημένες" συναλλαγές, στον απόηχο της είδησης υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco και μάλιστα τη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Η μετοχή του Λιμένα Πειραιά, τεχνικά, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 11,45 ευρώ, που είναι και σήμα επιβίβασης, με επόμενο, τεχνικό, στόχο τα 12,60 - 13,00 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 10,90 ευρώ.

Μειώθηκαν, σε σχέση με χθες, οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, όμως συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων (εν όψει της επόμενης Παρασκευής) και είναι απορίας άξιον ποιοι σπεύδουν να μετακυλίσουν θέσεις όταν είναι κοινό μυστικό ότι οι εξελίξεις είναι επί θύραις.

Συνεχίστηκε η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις: 2ετες 10,43%, 5ετες 9,90% και 10ετες 9,15%.

Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε το +20,87% για την MIG, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Υγεία (+6,92%).

Το διάγραμμα της MIG από την αρχή του χρόνου

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις επέστρεψαν οι αγοραστές στην Νηρέα (+13,57%), αντανακλαστική κίνηση και από την Σελόντα (+9,24%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Βιοκαρπέτ (+4,7%), ενώ παρά το θετικό πρόσημο που εξασφαλίστηκε στο τέλος, η γενικότερη εικόνα δεν έπεισε ότι ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις στην Frigoglass (+0,32%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δεν άλλαξε και πολλά πράγματα η σημερινή συνεδρίαση.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει ζητούμενο η διατήρηση της στήριξης στην περιοχή των 545 μονάδων (υπάρχει και το ανοδικό "gap" στις 544,3 μονάδες), ενώ σ' αυτή την περιοχή ολοκληρώνεται το 23,6% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από το χαμηλό των 420 μονάδων ως το υψηλό των 584 μονάδων . Σε περίπτωση διάσπασης των 544 μονάδων (με συνεχόμενα κλεισίματα) οι επόμενες στηρίξεις ορίζονται στις περιοχές των 520 και 480 μονάδων.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σε περίπτωση θετικής κατάληξης των διαπραγματεύσεων, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συναντήσει καταρχήν αντίσταση στις 580 μονάδες (που έχουμε την διπλή κορυφή) και στη συνέχεια στόχος θα είναι το κλείσιμο των πτωτικών "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,49%) και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, το κλείσιμο οριακά υψηλότερα των 153 μονάδων, αφήνει περιθώρια για minimum κίνηση προς τις 155 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 150 - 149 μονάδες και 145 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 157 μονάδες.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 1,74% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 5,69%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 30% και διαμορφώθηκε στα 47,2 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 11,05% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 29,34%.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Συνεχίζεται η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη άνω των 550 μονάδων, δίχως μέχρι τώρα να έχει δείξει έντονες διαθέσεις διάσπασης της πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Τα πολυγραφόμενα όρια αλλαγής της βραχυχρόνιας τάσης είναι για μεν την ανοδική η περιοχή των 585 μονάδων και για δε τη καθοδική το επίπεδο που εκτείνεται μεταξύ των 550 με 544 μονάδων.

Για τη μεν ανοδική διάσπαση το επόμενο επίπεδο κίνησης ορίζεται στις 605 με 630 μονάδες, για δε τη καθοδική τμήση το επόμενο πεδίο στάσης και επαναξιολόγησης βρίσκεται διαγραμματικά στις 524 με 518 μονάδες.

Από τα μέχρι τώρα τεχνικά στοιχεία, που εντοπίζονται κυρίως στα εβδομαδιαία και στα ημερήσια διαγράμματα, ο ανηφορικός δρόμος αποτυπώνεται ως δύσβατος και με πολλές παγίδες, ενώ αντιθέτως το χαλί της καθόδου παραμένει στρωμένο και "κόκκινο" καθώς πολλοί ταλαντωτές αρχίζουν και χάνουν την "ανέχειά" τους στη καθυστέρηση της όποιας οικονομικής αξιολόγησης, με τη μεσομακροπρόθεσμη τάση να παραμένει πτωτική, γεγονός που "εγκαλεί συνεχώς στη τάξη" το Γενικό Δείκτη πιέζοντάς τον προς τα κάτω.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Δείκτης έχει ήδη συμπληρώσει, με την τωρινή, έξι εβδομάδες συσσώρευσης, στοιχείο που στατιστικά σπάει στην έβδομη.

Δραπετεύοντας όμως από τη στενή παρακολούθηση της επίτευξης μίας, για πολλούς οικονομικούς αναλυτές "γιαλαντζί" υφεσιακής Αξιολόγησης, όπου δε γνωρίζουμε πόσο εύγευστη θα είναι για το κύριο Ντράγκι και την ΕΚΤ, για την επαναφορά του waiver, το Ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον αρχίζει να "βαραίνει".

Ενδεικτικά είναι η εκ νέου αύξηση της ανεργίας και τα αρνητικά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής για το μήνα Φλεβάρη. Επίσης, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον αρχίζουν και εμφανίζονται σημάδια πιθανής πλαγιοκαθοδικής κίνησης, παρουσιάζοντας ως αιχμή του δόρατος τις ανησυχίες για: τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, όπου πιθανόν να οδηγήσουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, το επερχόμενο Βρετανικό δημοψήφισμα, το Καλοκαίρι και το συναλλαγματικό "τρίξιμο" της Ιαπωνικής Οικονομίας.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η αξιολόγηση φαίνεται ότι θα κλείσει μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Ίσως όχι με τον τρόπο που αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς υπάρχει απόσταση σε ότι αφορά το επιθυμητό αποτέλεσμα από την τεχνική ομάδα του ΔΝΤ, αλλά πάντως το κλείσιμο μέρους της λίστας από τα προαπαιτούμενα θα δώσει μια ανάσα στην Αγορά" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Ελληνική Πλευρά φαίνεται να επιδιώκει να πάρει το "πράσινο φως" στο προσεχές Eurogroup, μπαίνοντας και τυπικά σε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, γεγονός που ενδέχεται να μεταβάλλει την στάση της ΕΚΤ ως προς την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων, ως καλύμματα χρηματοδότησης, καθώς και ως προς την επιλεξιμότητα τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για το μέρος της ρευστότητας που αφορά την δόση των 5,7 δισ ευρώ, η διαπραγμάτευση θα κλείσει σε δεύτερο χρόνο, όχι ιδιαίτερα μακρινό καθώς τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 2,3 δισ ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

Επομένως το κλείσιμο της πρώτης φάσης της αξιολόγησης είναι μια αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, αλλά όχι τόσο ικανή όσο αρχικά είχε αποδοθεί, αφού η επιμήκυνση του χρόνου θα συντηρήσει την αβεβαιότητα, έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Πλέον έχουν τιμολογηθεί προσδοκίες, η αύξηση των αποτιμήσεων και η πρόσφατη ανοδική κίνηση των τιμών των ομολόγων "πατάει και με τα δύο πόδια" στην Αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα σταδιακά αναπροσαρμόζονται τα μεγέθη των εκτιμήσεων της χρονιάς: Πόσο θα επηρεάσουν οι νέοι φόροι τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα πρατήρια, τα τυχερά παιχνίδια, τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τις τραπεζικές συναλλαγές, τις πωλήσεις ποτών και καπνού, τις αποτιμήσεις των ακινήτων κλπ.

Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο όπου όλα θα γίνουν στην ώρα τους, θα πρέπει να γίνουν παράλληλα οι κατάλληλες προσαρμογές στις νέες εκτιμήσεις κερδοφορίας των επιμέρους εταιρειών στο βαθμό που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα. Και επειδή επηρεάζονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι θα χρειαστεί αυξημένη πειθαρχία στην διαχείριση της αισιοδοξίας.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης κινήθηκε πλάγια σε σχετικά περιορισμένο εύρος, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή συρρίκνωση. Η περιοχή των 550 μονάδων διατηρήθηκε ανέπαφη αφήνοντας σε ισχύ τα αγοραστικά τεχνικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών.

Ωστόσο η συσσώρευση έφερε οριακά πλέον τα επίπεδα του Γενικό Δείκτη με τα κομβικά σημεία τάσης του MΑCD με αποτέλεσμα σε δύο εβδομάδες να έχουν εμφανιστεί διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων. Οι ταλαντωτές είναι αποφορτισμένοι από υπερτιμήσεις κινούμενοι σε σχετικά ουδέτερες ζώνες τιμών, απεικονίζοντας εμφαντικά την εικόνα ισορροπίας που επικρατεί στο ταμπλό τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Χ.Α.

Συμπερασματικά η συσσώρευση είναι θετικό σημάδι για την συνέχεια. Μετά από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ράλι τιμών ο Γενικός Δείκτης δείχνει αντοχές σε ότι αφορά την προστασία κάποιων επιπέδων, έχοντας καταφέρει να διαφύγει του μεσοχρόνιου καναλιού καθοδικής τάσης που ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2014. Ενδεχομένως το Χ.Α. βρίσκεται ενώπιων μιας νέας ανοδικής εκτόνωσης η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τις 610 μονάδες.

Τα αποτελέσματα τελείωσαν αλλά η συζήτηση επιστρέφει σε αυτά. Αυτή την φορά οι ανακοινώσεις δεν αφορούν το τέταρτο τρίμηνο των Ελληνικών εισηγμένων, αλλά το πρώτο τρίμηνο των εισηγμένων στην Αμερική. Στις κυριότερες προσεχείς ανακοινώσεις η Alcoa ανοίγει την αυλαία την προσεχή Δευτέρα (11/4), την Τετάρτη (13/4) ακολουθούν JPMorgan, Wells Fargo και η εβδομάδα κλείνει την Παρασκευή με την Citigroup.

"Σε ότι αφορά τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες, το ΑΕΠ της Κίνας για το α' τρίμηνο αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή δίνοντας αφορμές κίνησης στις Αγορές" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από μικτές διαθέσεις, όσον αφορά τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,51%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite.

Επιστροφή αγοραστών σε Ευρώπη και Wall Street, με το Πετρέλαιο (λόγω υψηλών κερδών) να δίνει "καύσιμα" ανοδικής κίνησης.

Μικρές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό, με τον τελευταίο να δείχνει διαθέσεις ανάκαμψης από τα πρωινά χαμηλά.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας εκτοξεύτηκε κατά 64% το Φεβρουάριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το πλεόνασμα εμφάνισε τεράστια αύξηση σε 2,43 τρισ. γεν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο. Πρόκειται για τον 20ο συνεχόμενο μήνα θετικού ισολογισμού, ενώ το νούμερο ήταν πολύ μεγαλύτερο των δυο τρισ. που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι των "Nikkei" και "Wall Street Journal".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, μετά από δύο συνεχόμενους πτωτικούς μήνες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4%, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 19,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των εξαγωγών κατά 0,5% και μείωση των εισαγωγών κατά 0,3%.

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή έπεσε το Φεβρουάριο κατά 1% σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι της "Wall Street Journal" είχαν προβλέψει μια μικρότερη πτώση της τάξης του 0,5%. Επιπλέον, η "Insee" αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό του Ιανουαρίου σε αύξηση 1% από 1,3%.

Το έλλειμμα στον Γαλλικό προϋπολογισμό διευρύνθηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους –χωρίς να περιλαμβάνονται η κοινωνική πρόνοια, η ιατρική φροντίδα και οι δαπάνες των τοπικών αρχών- αυξήθηκε σε 25,6 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ήταν στα 23,4 δισ. στα τέλη του ίδιου μήνα του 2015.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο του έτους και δήλωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην μεταποίηση, βελτιώθηκε τον Μάρτιο. Τώρα αναμένει τώρα ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία βάση στο α΄ τρίμηνο, με βάση την μέτρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάρτιο. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,3%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι τοποθετήσεις σε τίτλους Ευρωπαϊκών Τραπεζών παραμένουν ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, εν μέσω δηλώσεων για περισσότερες απολύσεις και περικοπές, που σχεδιάζονται από μεγάλα Πιστωτικά Ιδρύματα της Ευρώπης, ενώ παραμένει ζητούμενο η δημιουργία κερδών με μηδενικά επιτόκια.

Από την άλλη, αξιοσημείωτο "come back" κάνουν σήμερα οι μετοχές των Ιταλικών Τραπεζών, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η Ιταλική Κυβέρνηση πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη των μεγάλων Ιταλικών Τραπεζών, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Οχήματος το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, τα αποθέματα χονδρικής υποχώρησαν 0,5% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Τον Ιανουάριο τα αποθέματα είχαν σημειώσει πτώση 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,1% το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα χονδρικής αποτελούν βασικό συστατικό για την μέτρηση του ΑΕΠ.

Στις επικρίσεις ότι η νομισματική πολιτική της Fed ενέχει ρίσκα για τη σταθερότητα των Αγορών απάντησε η Janet Yellen, υποστηρίζοντας ότι η Αμερικανική Οικονομία είναι ισχυρή. Η ίδια υπογράμμισε για άλλη μια φορά τα σημάδια "επούλωσης" της Αγοράς Απασχόλησης και το χαμηλό ποσοστό της Ανεργίας. "Ερχόμαστε κοντά στον στόχο μας για την πλήρη απασχόληση", τόνισε.

"Η Αμερικάνικη Οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ρίσκα και ως εκ τούτου η Fed πρέπει να διατηρήσει προσεκτική στάση και να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια", ανέφερε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, William Duddley και προέβλεψε πως η Αμερικάνικη Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2016. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από τον στόχο του 2% και ότι είναι πιθανή μια πτώση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό".

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 6,059 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Φεβρουαρίου του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Τον Ιανουάριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν διαμορφωθεί στα 5,47 δισ. ευρώ. Στα 84 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα των Ιδιωτών προς το Δημόσιο. Στα 2,5 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους.
Αποπληθωρισμός για 37ο συνεχόμενο μήνα σημειώθηκε στην Ελληνική Οικονομία τον Μάρτιο του 2016 καθώς ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό -1,5%.

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίωv Ευρώ, λήξεως 15 Ιουλίου 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

"Η ολοκλήρωση της πρώτης Αξιολογήσεως μπορεί να αποκαταστήσει σημαντικά το οικονομικό κλίμα αμβλύνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις ενός αντιαναπτυξιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής", αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. "Ωστόσο, η αρνητική επίδραση των φορολογικών επιβαρύνσεων επί του διαθεσίμου εισοδήματος, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της καταναλώσεως των Νοικοκυριών, είναι δύσκολο να ανατραπεί άμεσα, ενώ οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη στη Χώρα μας διατηρούνται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των Ανταγωνιστριών Χωρών".

Επιφυλακτικά αισιόδοξη για την Ελλάδα δηλώνει η Bank of America Merril Lynch, τονίζοντας πως η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους και θα οδηγήσει σε συμπερίληψη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" της ΕΚΤ. Η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει, όμως η BofAML βλέπει "ισχυρά κίνητρα για να ολοκληρωθεί σύντομα", σημειώνοντας πως ταξίδι που έκαναν πρόσφατα επενδυτές στην Ελλάδα επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη.

Σε "hold" από "buy" υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία μειώνει και την τιμή - στόχο στα 3,2 από 3,5 ευρώ. Αιτία η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης να ακυρώσει τις σχεδιασμένες επενδύσεις στην Ελλάδα και να επεκταθεί στο Εξωτερικό.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 563,79 μονάδες (+1,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 562,17 (+1,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 561,61 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 44,7 εκατ. από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ). Η Alpha Bank απασχόλησε το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Motor Oil.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ για 13 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν άλλαξε η πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ούτε ως προς την σύνθεση, ούτε ως προς την σειρά αφίξεως: ΕΕΕ (6,538 δισ), ΟΤΕ (3,744 δισ), Alpha Bank (2,751 δισ) και Εθνική (2,186 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Με καθαρά ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα.
Μικρή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.654 συμβόλαια).

Στα 9.347 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.286, 4.993 για τον Απρίλιο, 2.293 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 153,25) κινήθηκε μεταξύ 152 και 155 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.031 ΔΕΗ, 32.365 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (110), ΔΕΗ (401), Alpha Bank (7.213), Eurobank (4.996), Πειραιώς (15.482), Εθνική (14.828), MIG (8.069), ΟΤΕ (257).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE-25 Large Cap ανέβηκε στο 47%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός στα 47 δικαιώματα (36 αγοράς και 11 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.064.879 τεμ.), ΔΕΗ (1.202.524 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v