Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Υπέρβαση των 560 μονάδων

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Πειραιώς, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Απώλειες για Jumbo, ΕΥΔΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επανακάμπτει προς τις 560 μονάδες το ΧΑ. Ηπιων τόνων, με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, η κίνηση από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη, ενώ με... καθυστέρηση μισής ώρας ακολούθησε η Αθήνα.

Διερευνητικό το ξεκίνημα, με ανοδικό χάσμα από τις 555,99 μονάδες για τον ΓΔ, με σταδιακή μόχλευση στον τραπεζικό κλάδο μετά τις 10:50. Πάνω από 4% ο Δείκτης Τραπεζών, υπεραποδίδουν οι μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Ανετη η επαναφορά πάνω από τις 560 μονάδες, εξέλιξη που ενεργοποιεί κινήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25.

Μόλις δύο μετοχές (ΕΥΔΑΠ, Jumbo) του 25άρη με αρνητικό πρόσημο, στις 11:00. Εως τις 9.620 μονάδες κατά 0,91% υψηλότερα ο DAX, έως τις 4.285 μονάδες κατά 0,85% ο CAC 40, έως τις 17.155 ο ΜΙΒ (στο Μιλάνο), σε μία προσπάθεια αναστροφής της βραχυπρόθεσμα καθοδικής φοράς των ευρωπαϊκών αγορών.

Στο ΧΑ ακόμη λιγότερες απ' ό,τι χθες οι συναλλαγές και ο τζίρος στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, με το 80% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Κλάδος-κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 40-41 μονάδες με μικρή άνοδο, καθώς ενισχύονται οι μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων.

Ωστόσο η συμμετοχή των επενδυτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 συνεδριάσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Είναι προφανές πως η πλειονότητα των traders παραμένει επιφυλακτική, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που προσπαθεί να διαχύσει το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση.

Στις τελευταίες εξελίξεις αναφέρεται αναλυτικά η Μαρίνα Μάνη, κάνοντας λόγο για "δύο κείμενα και 3+1 σενάρια" για την αξιολόγηση και την πεποίθηση πως έως την Τρίτη θα έχουν συνταχθεί/συμφωνηθεί τα δύο προσχέδια της συμφωνίας.

Με αυτά η ελληνική πλευρά θα περιμένει κάτι περισσότερο στη Σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη Παρασκευή- Κυριακή.

Συνεπώς εύλογη η στάση αναμονής των περισσότερων επενδυτών, η επιφυλακτικότητά τους και οι επιλεκτικές κινήσεις σε λίγες εισηγμένες/μετοχές.

Ενδεικτικό του κλίματος το γεγονός πως μέχρι τις 10:50 δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής για τις μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Lamda Development και ΤΙΤΑΝ, ενώ συναλλαγές λιγότερες των 1.000 τεμαχίων είχαν πραγματοποιηθεί σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, FF Group, Jumbo, METKA, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

"Ρηχή" συνεδρίαση, σε μία "ρηχή" αγορά όπου αρκούν στοχευμένες συναλλαγές αξίας 2,6 εκατ. ευρώ (στις 10:50) για να ενισχυθεί ο ΓΔ κατά 0,87% προς τις 560 μονάδες, ο FT 25 με 1,10% στις 153 και με 2,56% στις 42 μονάδες ο ΔΤΡ.

Η επαναπροσέγγιση των 560 μονάδων για τον ΓΔ λογικά θα πρέπει να ενεργοποιήσει περισσότερους traders, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, που είναι αυτός με το μεγαλύτερο περιθώριο απόδοσης (σε ανοδική κίνηση και απωλειών στη διόρθωση).

Σταδιακά μετά τις 10:55 οι αγορές εντάθηκαν και σε Alpha Bank, ETE και σε Πειραιώς, Eurobank, με τις εντολές να δίνονται έως 2,96% υψηλότερα (για τη μετοχή της Πειραιώς).

Την αντίδραση των τραπεζικών ακολουθεί σταδιακά η 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με σχεδόν ταυτόχρονη ανταπόκριση από την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Στις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια μετά βίας 9 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v