Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στάση αναμονής στις 560 μονάδες

Σε στενό εύρος διακύμανσης και με χαμηλό τζίρο η αγορά περιμένει τα νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Σε επιμέρους τίτλους εστιάζει το ενδιαφέρον καθώς η αγορά εξετάζει τα επιμέρους σενάρια ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης, λίγο μεγαλύτερο των οκτώ μονάδων, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία έδωσε και τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων.

Η κίνηση της Εγχώριας Αγοράς παραμένει απόλυτα προσαρμοσμένη στην ροή της ειδησεογραφίας, η οποία αφορά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα πράγματα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα, αν συνυπολογιστεί ότι η επίτευξη συμφωνίας πάει όλο και πιο πίσω.

Η Αγορά συνεχίζει την προσπάθεια ισορροπίας, με επιλεκτικές κινήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές, όμως όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα της ζώνης 580 - 585, η επιφανειακή ηρεμία δεν πείθει και τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να παραμένουν αποστασιοποιημένα, ή σε ρόλο "απόμακρου παρατηρητή".

Εντυπωσιακή η καθίζηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, καθώς όσο ξαφνικά ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων, άλλο τόσο ξαφνικά σταμάτησαν, παρά το γεγονός ότι πλησιάζει η Παρασκευή 15 τρέχοντος, όταν και είναι η λήξη των συμβολαίων Απριλίου.

Σχετικά χαμηλές συναλλαγές, αλλά και αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τους εκεί εμπλεκόμενους να έχουν υιοθετήσει την στρατηγική "wait and see": 2ετες 10,55%, 5ετες 9,76% και 10ετες 9,05%.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει συμφωνία ως την Τρίτη επί των δυο κειμένων (Ευρωπαϊκό και ΔΝΤ).

Αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα τις επόμενες λίγες εβδομάδες εμφανίστηκε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στη Γερμανική τηλεόραση, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν από μόνα τους. Οι Έλληνες Ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη 'ιδιοκτησία' στην επανίδρυση της Χώρας τους" υποστήριξε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ στο Bloomberg.

"Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο", υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρτ. "Οι Δανειστές της Ευρωζώνης επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018", σημείωσε.

"Κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγει η Κυβέρνηση τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων. Η ΕΕ δεν χρειάζεται 'συμβουλάτορες" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις δηλώσεις και τις διαρροές που θα έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, όμως μέχρι να υπάρξουν πιο χειροπιαστές εξελίξεις, η Αγορά θα παραμείνει επιφυλακτική και με ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους.

Ξαφνική κίνηση εκτόνωσης, με αύξηση των συναλλαγών, χωρίς αμφιβολία θα σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Από εκεί και πέρα, όλα τα σενάρια δείχνουν να βρίσκονται επάνω στο τραπέζι και ήδη οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν προχωρήσει σε "ασκήσεις επί χάρτου", για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το ένα πιθανό σενάριο θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, με μία "ημιτελή" συμφωνία η οποία, στο καλύτερο σενάριο, θα φέρει ένα απόλυτα βραχύβιο ράλι στην Αγορά, όμως η δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας και των μέτρων τα οποία θα την συνοδεύουν, θα επαναφέρουν δριμύτερη την επιφυλακτικότητα στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους παίκτες που θεωρούνται περισσότερο "διορατικοί", δεν μπορεί να αποκλειστεί (αν δεν είναι το πλέον πιθανό) το σενάριο που θέλει παράταση των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων, αλλά και μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με τα παραπάνω δεδομένα σε πλήρη εξέλιξη και τον τζίρο σε επίπεδα απελπισίας, μοιραία, για πολλοστή συνεδρίαση το ελάχιστο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε λίγους επιμέρους τίτλους του υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και σε μετρημένες μετοχές χαμηλότερα του 25αρη.

Περνώντας στα επιμέρους και ξεκινώντας από τον FTSE25 και το Τραπεζικό ταμπλώ, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ξεχώρισε ο τίτλος της Εθνικής (+1,67%). Το "stop" στο "long" έχει ανέβει στο 0,2220. Πρώτη αντίσταση στα 0,2450 ευρώ, που υπερκεράστηκε σήμερα ενδοσυνεδριακά αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση χαμηλότερα, ενώ συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από το εν λόγω όριο μπορούν να μας δώσουν, εκ νέου, κίνηση προς τα 0,2550 - 0,2600 ευρώ που είναι και κύρια αντίσταση και που κατοχύρωση θα μας φέρει στην τιμή της σχετικά πρόσφατης Α.Μ.Κ. των 0,30 ευρώ.

Από τον υπόλοιπο 25αρη, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε ο τίτλος του ΟΛΠ (+4,72%), όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά γιατί δείχνει να ανεβάζει και συναλλαγές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης.

Η μετοχή του Λιμένα Πειραιά, τεχνικά, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 11,45 ευρώ, που είναι και σήμα επιβίβασης, με επόμενο, τεχνικό, στόχο τα 12,60 - 13,00 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 10,90 ευρώ.

Το διάγραμμα του ΟΛΠ από την αρχή της χρονιάς

Αρκετά τα "ενδιαφέροντα" στα μεσαία και χαμηλότερα "στρώματα" του ταμπλώ.

Έτσι, επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,082 ευρώ το Υγεία (+18,71%), αλλά και η MIG (+3,60%, που όμως υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 0,154 ευρώ '+10,79%').

Η μετοχή του Υγεία από την αρχή του έτους

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αττικής (+29,17%), όμως μένει να φανεί αν η ξαφνική "ενδυνάμωση" της μετοχής έχει σχέση με το ομολογιακό που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Εντυπωσιακά πράγματα από την Βιοκαρπέτ (+13,53%, χωρίς να ανεβάζει συναλλαγές), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (+9%), ενώ "τσίμπησαν" οι συναλλαγές στο Ιασώ (+5,22%) που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Το διάγραμμα της Βιοκαρπέτ από την αρχή του χρόνου

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η AS Company (-5,54%) που σήμερα αύξησε τον όγκο συναλλαγών, ενώ τα ίδια "φαινόμενα" επικράτησαν και στα Πλ. Κρήτης (-3,95%).

Εννοείται ότι παρά το τελικό κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, οι μικρές ημερήσιες μεταβολές δεν άλλαξαν την τεχνική εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 580 - 585, προκειμένου να βγει νέο κύμα αγοραστών που θα δώσει ώθηση (και μέσω του short covering) προς τις 610 - 630 μονάδες. Αντίστοιχα μία διάσπαση του 550 θα δώσει πωλήσεις με στήριξη στην περιοχή των 517 μονάδων και ενδιάμεση στήριξη τις 536.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14%) παραμένει η κίνηση στις παρυφές των 150 μονάδων. Το "stop" στο "Long" ανεβαίνει στο 149 ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 145, ή στο 140 επίπεδο. Αντίστοιχα μια κατοχύρωση του 156 - 157 θα δώσει κίνηση στο 171 επίπεδο που είναι και κύρια μεσοπρόθεσμη αντίσταση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά περιμένει τις εξελίξεις, σε σχέση με την διαπραγμάτευση, με την Κυβέρνηση, καθημερινά, να δηλώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία, παρόλα αυτά κάθε μέρα βγαίνουν στον αέρα και νέα αγκάθια με τους Δανειστές" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα μέχρι τέλος του μήνα, με έκτακτο Eurogroup, ξέροντας πως δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, μιας και τα Ταμεία έχουν αδειάσει και οι φόροι από το εισόδημα να αργούν.

Η Αγορά δεν πιστεύει ότι η Κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την συμφωνία, κρατώντας απλά στάση αναμονής και φοβούμενη κωλυσιεργίες μέχρι το Καλοκαίρι που είναι και οι μεγάλες δανειακές ανάγκες, έστω και αν εν τω μεταξύ έχουν μεγιστοποιηθεί τα υπάρχοντα προβλήματα.

Στα θετικά η επίσημη μεταβίβαση και του ΟΛΠ στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, με την διάθεση της Κυβέρνησης, έστω και με προβλήματα, να μεταλλάσσεται σε θετική για τις Ιδιωτικοποιήσεις.

Από την άλλη, σε όλη αυτή την διαπραγμάτευση, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, έστω και με λάθος τρόπο, είναι η λύση του Ασφαλιστικού που αφορά κυρίως τους μελλοντικούς συνταξιούχους μετά το 2018. Το κακό είναι πως συνεχίζεται η κάλυψη να γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος από φόρους και όχι από δαπάνες, ενώ ξέρουν πως η τρύπα στα ληξιπρόθεσμα συνεχίζει να μεγαλώνει και παράλληλα προβληματίζεται η ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα ο χρόνος που χάνεται κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι φανταζόμαστε μιας και ουσιαστικά δεν πάμε πουθενά με την ψυχολογία να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την εμπιστοσύνη να συνεχίζει να χάνει καθημερινά έδαφος. Πρέπει άμεσα να έχουμε θετικά νέα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε ρότα και να κάνουμε σοβαρές προσπάθειες να ανατρέψουμε το πολύ άσχημο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Χώρα μας.

Μέχρις ότου πραγματοποιηθούν όλα αυτά και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, χρειάζονται αμυντικές τακτικές στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και παρακολούθηση περισσότερο "αμυντικών" τίτλων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ακόμα μία συνεδρίαση μικτών διαθέσεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τους δείκτες Shanghai Composite (+1,64%, τα χαμηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό δημιούργησαν προσδοκίες για συνέχιση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής του Πεκίνου) και Sensex 30 (+1,41%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ιαπωνικό Nikkei (-0,44%).

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη που ξεπέρασε το αρνητικό ξεκίνημα, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ και μεγαλύτερα για US Oil και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 2,3%, έναντι ανόδου 2,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Εν τω μεταξύ, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν τον Μάρτιο κατά 4,3%, έναντι πτώσης 4,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Από την άλλη, ο διοικητής της BoJ, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι η Τράπεζα θα παρακολουθεί από κοντά τις "ασταθείς" Διεθνείς Χρηματοπιστωτικές Αγορές και τα νέα κέρδη του γιεν.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ιταλία έκοψε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη την φετινή και την επόμενη χρονιά και αύξησε σημαντικά τον στόχο για το έλλειμμα του 2017. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% το 2016 και κατά 1,4% το 2017. Προηγουμένως ανέμενε ανάπτυξη 1,6% και για τις δύο χρονιές. Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2,3% από 2,4% για φέτος, αλλά αυξήθηκε στο 1,8% από 1,1% για το 2017.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε πως την παρελθούσα εβδομάδα σημειώθηκαν τέσσερις νέες εταιρικές χρεοκοπίες, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό για το 2016, στις 40. Σύμφωνα με τους "Financial Times", αυτό είναι το μεγαλύτερο νούμερο για την αντίστοιχη περίοδο από το 2009. Από τις 40 εταιρικές χρεοκοπίες, οι 14 προήλθαν από τον τομέα του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου και οι οκτώ από τον τομέα των Μεταλλευτικών και Εξορυκτικών εταιρειών.

Οι 34 εταιρείες ήταν Αμερικάνικες και οι πέντε από τις Αναδυόμενες Αγορές. Το νούμερο των χρεοκοπιών για την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 29.

"Τα αρνητικά επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών ενέχουν τον κίνδυνο να πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και να υπονομεύσουν την Ανάπτυξη αντί να την τονώσουν", προειδοποίησε ο CEO της BlackRock, Larry Fink.

Επιστροφή στο ΧΑ

"H Ελλάδα επιστρέφει στα πρωτοσέλιδα", υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland. "Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κίνητρα να μπουν οι διαπραγματεύσεις στο περιθώριο μέχρι το Βρετανικό δημοψήφισμα", σημειώνει η RBS προβλέποντας τρεις εβδομάδες εντάσεων εν όψει της αποπληρωμής προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, από σήμερα το Χ.Α. αποφάσισε την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Πήγασος Εκδοτική, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη σε επανακατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του 2015. Παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές της PC Systems.

Ο Γενικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος με χαμηλό τις 559,09 (-0,46%) και υψηλό τις 567,28 μονάδες (+1,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 562,99 (+0,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 560,97 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,11%.

Ο τζίρος καθηλώθηκε στα 40,7 εκατ. από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ). Η Alpha Bank απέσπασε το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Αεροπορία Αιγαίου δεν "πάτησε σε θετικό έδαφος". Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Folli Follie Group. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Lamda Development και Motor Oil.

Περίπου ισοπαλία δείχνει η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.

----ΧΠΑ

Με έκδηλη την επιφυλακτικότητα και σταθεροποιητικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή μείωση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.268 συμβόλαια).

Στα 9.274 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.860, 1.104 για τον Απρίλιο, 749 για τον Μάιο και 7 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 153,25) κινήθηκε μεταξύ 151,25 και 155 μονάδων, κλείνοντας με premium 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.200 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (148), Alpha Bank (2.254), Eurobank (4.080), Πειραιώς (7.171), Εθνική (6.712), MIG (4.153), ΟΤΕ (166), Ελ. Πετρέλαια (204).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 48%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 143 δικαιώματα (όλα αγοράς).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.064.879 τεμ.), ΔΕΗ (1.202.524 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v