Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 550 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με απώλειες ως 2% το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η βραχυπρόθεσμη τάση και τα περιθώρια για... υπομονή. Πόσο αντέχουν οι στηρίξεις, τα σενάρια για ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και το μήνυμα από τα παράγωγα.

Παύση διαπραγματεύσεων και επανέναρξη μετά τις επαφές που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον, με το θρίλερ της διαπραγμάτευσης να μην ολοκληρώνεται στα χρονικά περιθώρια που προσέβλεπε η ελληνική πλευρά και το Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση άνω του 2% στο ξεκίνημα.

Παράταση λίγων ημερών, με τις κρίσιμες συζητήσεις για το χρέος ενδιάμεσα να ανεβάζουν το θερμόμετρο στο... κόκκινο (και) με το Χ.Α. αναγκαστικά στην αναμονή για ακόμη μία εβδομάδα.

Σε στάση αναμονής το ελληνικό χρηματιστήριο χθες, με ενδιαφέρουσα την ανάλογη εικόνα στα περισσότερα ευρωπαϊκά αλλά και τις απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το πρώτο τρίμηνο.

Οριακή διόρθωση στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να μη χάνει τις 560 μονάδες, τον ΔΤΡ στην περιοχή των 42 και τον FT 25 στις 153 μονάδες. Συναλλαγές 58,9 εκατ. μετοχών, αξίας 40,6 εκατ. ευρώ -από τους χαμηλούς τζίρους για φέτος-, με εμφανή τη στάση αναμονής της πλειονότητας των επενδυτών και των traders.

Για πρόοδο σε δύσκολα θέματα αλλά και πολλά μικρά ζητήματα ανοιχτά, έκανε λόγο από τα... ξημερώματα η Ελενα Λάσκαρη, σημειώνοντας πως οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να τελειώσει η συμφωνία και να υπάρξει Staff Level Agreement λίγο πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Μεσολαβεί η Σύνοδος του ΔΝΤ, με τις κρίσιμες επαφές Μέρκελ - Λαγκάρντ - Τσίπρα να διεξάγονται αύριο Τετάρτη (κατά πάσα πιθανότητα το βράδυ της Τετάρτης θα έχουμε εικόνα για το θέμα του χρέους, τη στάση του Ταμείου, τι θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια...). Συνεπώς η αναμονή (και) για το Χ.Α. δεν μετατίθεται για Δευτέρα, αλλά για αύριο Τετάρτη -και υπό προϋποθέσεις στο περιθώριο της Συνόδου, Παρασκευή-Κυριακή.

Πρακτικά από Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν με νέα δεδομένα, κάτι που ας το έχουμε στα υπόψη μας σήμερα -έως την Παρασκευή.

Ενα ενθαρρυντικό νέο έρχεται από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια καθώς, όπως σημείωνε η Αλεξάνδρα Γκίτση, φαίνεται να επέρχεται σύγκλιση για 2ετή προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε αυτό το «μικρο-περιβάλλον», καθότι μας αφορά άμεσα, καλό θα ήταν να συνεκτιμώνται άλλες παράμετροι, όπως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία αλλά και το πρώτο bail in σε χώρα της Euroland, με το κούρεμα 54% στους ομολογιούχους της αυστριακής Heta. Εκτίμηση ειδικών της αγοράς είναι πως σε αυτή την καθοριστική συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμώνται ακόμη και εκ πρώτης όψεως άσχετες παράμετροι, που όμως συνδιαμορφώνουν το ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Ετσι (και) για το Χ.Α. ως επικρατέστερο σενάριο παραμένει αυτό της επίτευξης μίας συμφωνίας για την αξιολόγηση, όπως σημείωσε χθες και ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί.

Με βάση αυτό το σενάριο, θα γίνει από την αρχή κιόλας η αποτίμηση της... μεταμεσονύκτιας παύσης και της μη επίτευξης συμφωνίας στον χρόνο που προσέβλεπε η Αθήνα (για Τρίτη πρωί), συνεκτιμώντας πως τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις δεν καταγράφηκε μεγάλη έκθεση-ανάληψη κινδύνου κυρίως από τους traders.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η αγορά δεν θα έχει τόσο να αντιμετωπίσει βάρος βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων, όσο να θέσει σε αμφισβήτηση τις κύριες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις μας.

Οπως σημείωνε παράγων του Χ.Α., η αγορά μπορεί να περιμένει ακόμη λίγες μέρες, έχει τα περιθώρια να κάνει υπομονή μέχρι τη Δευτέρα-Τρίτη, να βεβαιωθεί ότι όντως θα συμφωνηθεί το SLA ή, σε αντίθετη περίπτωση, θα ετοιμαζόμαστε για άλλες καταστάσεις. Αναμονή λίγων συνεδριάσεων, με το βλέμμα στην Τετάρτη και στη Σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ ακολουθεί η λήξη της σειράς Παραγώγων μηνός Απριλίου.

Σε γενικές γραμμές, δεν αλλάζει κάτι θεαματικά ή δραματικά για την προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη να σημειώνει για τους πωλητές/short πως όσο ο FT 25 παραμένει χαμηλότερα των 155-156,5 μονάδων, οι θέσεις τους δεν ενέχουν κίνδυνο. Αντιθέτως, θα χρειαστεί προσοχή σε ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 158-160 μονάδων.

Για τους αγοραστές/long, οι θέσεις δεν ενέχουν κίνδυνο όσο ο δείκτης διατηρείται πάνω από το χάσμα των 148 μονάδων, ενώ θα χρειαστεί προσοχή στην περίπτωση υποχώρησής του προς τις 145 και τις 142 μονάδες.

Στα επιμέρους, ο Ηλίας Ζαχαράκης εστιάζει σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (σε οριακά σημεία, που προοιωνίζονται λύση σχηματισμού), σε Attica Bank (υπέρβαση του 0,096 ευρώ με αφορμή την έκδοση ομολογιακού στην τιμή της ΑΜΚ;), στη MIG, που επιχειρεί την υπέρβαση ακόμη μίας αντίστασης, αλλά και στον ΟΛΠ, με εμφανή τη μόχλευση των τελευταίων ημερών.

Σχετική κινητικότητα στο ΧΠΑ (ενόψει της λήξης της απλής σειράς Απριλίου/για τα ΣΜΕ του FT 25), με τα Συμβόλαια του δείκτη στα 9.347, με αύξηση των ανοιχτών θέσεων σε τιμές πολύ κοντά στην τιμή εκκαθάρισης. Και η εικόνα του ΧΠΑ παραπέμπει στην... απόλυτη αναμονή και τη -μέχρι τώρα- εκτίμηση/προεξόφληση ως επικρατέστερου ενδεχομένου αυτού της επίτευξης μίας συμφωνίας, έστω και... ημιτελούς, ακόμη και με τους «αστερίσκους» του ΔΝΤ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v