Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση, με προσπάθειες ανάσχεσης της διόρθωσης συνεχίζεται. Λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις με τις οποίες έγινε το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη (με καθοδικό χάσμα) από τις 556,75 έως τις 548,67 μονάδες, με το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων να το υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος.Ζητούνται λύσεις στην Ουάσιγκτον, σημειώνουν η Μαρίνα Μάνη και η Ελενα Λάσκαρη, μετά την παύση της διαπραγμάτευσης τα ξημερώματα της Τρίτης και τη μετάθεση της όποιας λύσης από την ερχόμενη Δευτέρα.
Με αυτά τα δεδομένα, η στάση ειδικά των traders δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική και το ενθαρρυντικό στη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς είναι οι μάλλον ελεγχόμενες συναλλαγές, τα λογικά όρια της διόρθωσης, η ενεργοποίηση αντανακλαστικών, όταν ο Γ.Δ. έχασε τις 550 μονάδες.
Οπως αναφερόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, το θετικό στη συγκεκριμένη συγκυρία έγκειται στο ότι τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις δεν καταγράφηκε μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο, ούτε ελήφθησαν υπερβολικές θέσεις προεξόφλησης μίας ενδεχόμενης λύσης έως σήμερα το πρωί.
Οι μετρημένες, μάλλον μέτριες, συναλλαγές και τζίροι που άλλαξαν χέρια από τη συνεδρίαση της Πέμπτης μέχρι και τη χθεσινή δεν ήταν υπερβολικοί (όπως ενδεχομένως να συνέβαινε άλλες φορές στο παρελθόν), απεναντίας όλο αυτό το διάστημα οι traders, μαθημένοι από τα αλλεπάλληλα παθήματα, ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί και «ψυλλιασμένοι», με αποτέλεσμα το βάρος των πωλήσεων να μην είναι μέχρι τώρα δυσανάλογο των αντοχών των βραχυπρόθεσμων παικτών.
Κλάδος που εξαρχής ταλαιπωρείται με συγκριτικά σημαντικές πωλήσεις είναι ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί έως τις 39,34 μονάδες, με διόρθωση και για τις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων.
Εκ προοιμίου ήταν γνωστό πως ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που επηρεάζεται πιο άμεσα και περισσότερο απ' όλους τους άλλους, είναι ο κλάδος-σηματωρός που είτε υφίσταται τις βαρύτερες συνέπειες των εξελίξεων (όπως οι τελευταίες) είτε αφομοιώνει επιθετικά τις θετικές. Προσώρας, ο ΔΤΡ παραμένει εντός εύρους -επιτρεπόμενης- διόρθωσης, δηλαδή μεταξύ 38 και 42 μονάδων.
Πτωτικά με πωλήσεις/πιέσεις το σύνολο των κλάδων και η πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και του FT Mid Cap, όμως με συγκριτικά μικρότερες απώλειες πολλά blue chips.
Αφορμής δοθείσης, η αγορά θα δοκιμαστεί χαμηλότερα, έως τα γνωστά τεχνικά σημεία-στηρίξεις, εκτιμούσε χρηματιστηριακό στέλεχος, σημειώνοντας πως η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την ευόδωση ή όχι της διαδικασίας για την επίτευξη συμφωνίας.
Και σε αυτή την περίπτωση, το Χ.Α. έχει μόνο... δύο δρόμους (το καλό και το κακό σενάριο που είχαμε περιγράψει στο σχόλιο του Σαββάτου), με την επίτευξη ή όχι μίας συμφωνίας να οδηγεί την αγορά προς τις 585 ή να τη... βυθίζει προς τις 520 μονάδες.
Εξισορροπητικά η μετοχή της Coca Cola, με συναλλαγές πέριξ των 17,80 ευρώ, αμβλύνοντας -στο μέτρο του δυνατού- τις σημαντικές πιέσεις που δέχονται ο Γ.Δ. και ο FT 25. Για τον FT 25 να σημειωθεί πως στην αρχή δοκιμάστηκε η στήριξη των 148 μονάδων και άντεξε. Μένει να φανεί εάν στη συνέχεια θα αποδειχθεί εξίσου ανθεκτική.
Περιορισμένη προσφορά και συναλλαγές σε λογικά χαμηλότερες τιμές, κυρίως στον Τιτάνα (στα 17,91 ευρώ), στην F.F. Group (στα 17,90 ευρώ), στη ΜΕΤΚΑ (στα 6,44 ευρώ), στον ΟΛΠ (στα 11,97 ευρώ), στην ΤΕΝΕΡΓ (στα 2,70 ευρώ), στην Grivalia (στα 7,52 ευρώ).
Από τη μέχρι τις 11:25 εικόνα της αγοράς, οι συναλλαγές είναι κατά τι πάνω από τις χθεσινές, αλλά κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 2-3 ημερών, ο τζίρος μέτριος, με το 78% στον τραπεζικό κλάδο και με τις κινήσεις των traders αρκετά ψύχραιμες.
Ωστόσο, είναι προφανές πως το Χ.Α. έχει πεπερασμένες αντοχές και η στάση των βραχυπρόθεσμων θα εξαρτηθεί από την έκβαση των επαφών Μέρκελ - Λαγκάρντ - Τσίπρα (αύριο το βράδυ), τα θέματα που θα τεθούν (και πώς) στη Σύνοδο και βεβαίως από την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών και την επίτευξη (εν τέλει) της συμφωνίας (έστω και... ημιτελούς) από Δευτέρα - Τρίτη.
Σε αυτό το διάστημα, οι βραχυπρόθεσμοι μπορεί να περιορίσουν τις πωλήσεις, να υπάρξει μία λελογισμένη υποχώρηση, με σημείο αναφοράς τις 520 μονάδες για τον Γ.Δ. Σε κάθε περίπτωση, η μετάθεση για Δευτέρα (και βλέπουμε...) της επίτευξης συμφωνίας ή όχι εύλογα λειτουργεί ανασταλτικά για τους αγοραστές/long, δίνει πλεονέκτημα στους πωλητές/short να πιέσουν χαμηλότερα. Και βλέπουμε...