Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ανοδο καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή παραμένει στραμμένη στα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραμένει καταλύτης ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, Jumbo.

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια στο "προσφυγικό", στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση σε μία συγκυρία που τα διαλυτικά συμπτώματα στην ΕΕ πληθαίνουν από μέρα σε μέρα.

Σε λίγο διαφορετική κατάσταση το ΧΑ, προτελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου σήμερα, καθώς όπως σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, Moody΄s και FTSE φτιάχνουν κλίμα.

Μένει να φανεί εάν θα είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο καθώς η κυβέρνηση επείγεται εξίσου (με το "προσφυγικό") να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Ενδεχομένως η κατάσταση από αυτό το μέτωπο να είναι κάπως καλύτερη σε σχέση με του "προσφυγικού" αν και θα επιμείνουμε να θεωρούμε πολύ κρίσιμη τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου κρισιμότερο όμως το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών σε 3 γερμανικά κρατίδια στις 13 Μαρτίου.

Αισιόδοξη νότα επιχείρησε να περάσει εχθές ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος λίγο ως πολύ αναφέρθηκε στα αυτονόητα. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδωσαν μέρος της χθεσινής βελτίωσης της επενδυτικής διάθεσης και στις δηλώσεις του τραπεζίτη.

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας η χθεσινή, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται σε όσα διαδραματίσθηκαν, σε λεπτομέρειες, στοιχεία και τεχνικές παραμέτρους.

Στις 484 μονάδες ο Γενικός Δείκτης αντιδρώντας κατά 2,05%, με τον ΔΤΡ 4,68% υψηλότερα και τον FT 25 με 2,14% στις 129 μονάδες. Παρά τρίχα σώθηκε η παρτίδα, σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, αναφερόμενος στην «αριστοτεχνική» κίνηση των βασικών δεικτών, μέσω συντονισμένων κινήσεων σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά.

Οντως το ΧΑ μπορεί να μην είναι του... συρμού, μπορεί οι ξένοι στην πλειονότητά τους να απέχουν ή και να μειώνουν τις θέσεις τους, ωστόσο τα εναπομείναντα ισχυρά χέρια φροντίζουν ώστε η αγορά, κυρίως η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, να έχει μία σχετική τεχνικότητα. Τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται η εκτίμηση πως η κατάσταση ελέγχεται, κάτι που αποτυπώνεται στην εικόνα συσσώρευσης του ΓΔ και του FT 25.

Το ενθαρρυντικό είναι πως με αφορμή και τα αποτελέσματα χρήσης 2015 σε επιμέρους μετοχές/εισηγμένες διαμορφώνονται προϋποθέσεις μόχλευσης, το δε intraday "κυνήγι" αποδίδει καρπούς.

Επιβεβαιώθηκε η τεχνικότητα για τη μετοχή του ΟΤΕ, έστω με αφορμή την ανακοίνωση των μεγεθών και της διανομής μερίσματος (0,10%), επιβεβαιώθηκε η τεχνικότητα για τη μετοχή των ΕΛΠΕ που στηρίζεται κυρίως σε επιχειρηματικές κινήσεις και δη αυτές που αφορούν στην πλευρά της PO&IH (συμφερόντων Λάτση), επιβεβαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν εδώ και μέρες την Jumbo καθώς τα μεγέθη της εταιρείας είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές αρκετών ακόμη (και όχι μόνο από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση) εισηγμένων, που και προδιαγραφές για κάτι καλύτερο έχουν -και το δικαιούνται υπό Κ.Σ.- και υποστηρίζονται από τους βασικούς μετόχους και τους επιχειρηματίες. Τελευταία είχαμε αναφερθεί στις επίμονες αγορές μετοχών των FF Group από τον ιδρυτή του ομίλου Δημήτρη Κουτσολιούτσο (αγοράζει ο ίδιος και όχι μέσω της εταιρείας), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μία τόσο δυσχερή συγκυρία.

Τεχνικά η στήριξη για τον FT 25 δεν χρειάστηκε υποστήριξη, άλλωστε η αντίδραση ήρθε από λίγο υψηλότερο σημείο, με τις 132/133 μονάδες να είναι σύμφωνα με τον αναλυτή Ηλία Ζαχαράκη κύρια βραχυπρόθεσμη αντίσταση με σημείο make or break τις 136 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο, το ημερήσιο stop στην Alpha Bank ανεβαίνει στο 1,18 ευρώ, για την Πειραιώς στο 0,115, ενώ σημεία ημερήσιας εισόδου διαμορφώνονται στο 0,175 για την ΕΤΕ και στο 0,443 για την Eurobank.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, τα 7,20 ευρώ μένει να φανεί εάν μπορεί να αποτελέσουν στήριξη.

Σημαντικό το αν θα επιτευχθεί σήμερα ένα κλείσιμο στα υψηλά της εβδομάδας, με αντίσταση τις 500 αλλά σημείο αλλαγής τάσης στις 520-525 μονάδες.

Εάν, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση κάνει πίσω και στο θέμα των συντάξεων προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών -ενδεχόμενο που αρέσει στις "αγορές"-, τότε το σενάριο της αντίδρασης συγκεντρώνει πιθανότητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v