Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 471,83 μονάδες (-4,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 473,1 (-4,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 474,28 μονάδες με απώλειες 3,99%.
Από την άλλη, το τελικό -7,78% του Τραπεζικού δείκτη (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι το -10,62%) δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ σημαντικά ερωτήματα άφησε η περίπου απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου" και στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη.
Σήμερα, σε μία ακόμα επίδειξη έντονης μεταβλητότητας, ο Τραπεζικός δείκτης οδήγησε την προσπάθεια αντίδρασης, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 27,81 μονάδες (+5,74%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 27,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,68%.
Ακόμα εντυπωσιακότερη η ημερήσια κίνηση για τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, με την μετοχή της Alpha Bank (+4,76%) να αναρριχάται μέχρι τα 1,36 ευρώ (+7,94%), της Εθνικής, που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, μέχρι τα 0,165 ευρώ (+7,14%), της Eurobank (+6,01%) μέχρι τα 0,421 ευρώ (+9,92%) και της Πειραιώς (+0,82%) μέχρι τα 0,128 ευρώ (+4,92%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τους παραπάνω τίτλους, μόνο η Πειραιώς γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 0,119 ευρώ (-2,46%).
Συμμετοχή στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, είχε και το μεγαλύτερο κομμάτι, του υπόλοιπου, μη Τραπεζικού, 25αρη, όμως απόλυτα επιφυλακτική ήταν η εικόνα στα "μεσαία και χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, με τις ανοδικές μετοχές να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση ακριβώς στα "χασομέρια" και μέσω των τελικών δημοπρασιών.
Έτσι, μπορεί το Χ.Α. να "αγόρασε" χρόνο και να μην μπήκε σε δοκιμασία η αποφασιστική στήριξη των 470 μονάδων, όμως από την άλλη οι συνεχόμενες "επιδείξεις" ύψιστου volatility, μάλλον απαγορεύουν κάθε σκέψη συμμετοχής στα θεωρούμενα, πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια.
Εκ νέου "εκτεθειμένες" βρέθηκαν οι πρωινές προβλέψεις των εγχώριων αναλυτών, που ναι μεν άφηναν περιθώρια για πιθανή ανοδική αντίδραση, μετά το χθεσινό νέο σφυροκόπημα των τιμών, όμως θεωρούσαν εξ ίσου πιθανό το σενάριο νέας υποχώρησης μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Χώρα απέναντι στην Ευρώπη και αν τελικά τις απορρίψουμε και δεν προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, επειδή κάποιες Χώρες κινούνται ενάντια στα κατ΄ αρχήν συμπεφωνημένα στο θέμα του Προσφυγικού.
Από την άλλη, το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί στην άποψη πως εδώ και χρόνια το Χ.Α. έχει χάσει το ρόλο του στην ανάπτυξη της Οικονομίας.
Με το "τρενάκι του τρόμου" σε "non stop" κίνηση, μοιραία το όποιο ενδιαφέρον επιβάλλεται να περιοριστεί σε επιμέρους τίτλους, μακράν του Τραπεζικού ταμπλώ και στα πλαίσια αυτής της άποψης θα κινηθεί και η σημερινή αναφορά της στήλης.
Ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη, τρεις είναι οι μετοχές που χρήζουν λεπτομερέστερης αναφοράς, με την "τιμητική" να έχει ο τίτλος του ΟΤΕ, που σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα χρήσης 2015.
Το ημερήσιο διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ
Σύμφωνα με αναλυτές, τα αποτελέσματα κρίθηκαν "συμπαθητικά", έστω και αν η τελική γραμμή ήταν σχετικά αδύναμη και σαφώς χαμηλότερα των προβλέψεων.
Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα την διστακτική εκκίνηση, με τον τίτλο να υποχωρεί μέχρι τα 6,75 ευρώ (-2,17%), όμως στην συνέχεια οι αγοραστές ανέλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες, για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και να κλείσουν την μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών στο υψηλό ημέρας με κέρδη 8,55% (!) (βλ. διάγραμμα).
Επόμενος τίτλος που χρήζει αναφοράς είναι αυτός της Jumbo (+0,02%), που συνεχίζει να κινείται σε υψηλά 52 εβδομάδων. Κατά την σημερινή συνεδρίαση και στα 10,35 ευρώ, άλλαξαν χέρια 310495 τεμ. όχι υπό μορφή προσυμφωνημένης συναλλαγής, ενώ σημειώνεται ότι μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης η εισηγμένη ανακοίνωσε αποτελέσματα α' εξαμήνου (μαζί και οι Ελ. Πετρέλαια και Τρ. Κύπρου).
Επόμενος τίτλος που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτός της ΔΕΗ (+0,37%), όχι μόνο διότι κατά την σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,80 ευρώ (+4,09%), ή γιατί συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.
Το "θέμα" έρχεται από την Αγορά Παραγώγων, καθώς κατά την χθεσινή συνεδρίαση εκτινάχθηκε ο δανεισμός για τον εν λόγω τίτλο, φθάνοντας τα 1.606.224 τεμ., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η περίπτωση της ΕΛΒΑΛ (-8,02%) ο τίτλος της οποίας σήμερα έδωσε την τελευταία χρηματιστηριακή του "παράσταση". Μετά από 20 χρόνια διαπραγμάτευσης στο Ελληνικό χρηματιστήριο (εισήχθη στις 10/6/1996), διαγράφεται από το ταμπλώ λόγω της απόφασης συγχώνευσης με την Viohalco. Να θυμίσουμε πως οι μέτοχοι θα πάρουν στα χέρια τους 1 μετοχή Viohalco για κάθε 1,29 μετοχές ΕΛΒΑΛ, έχοντας την επιλογή η κατοχή τους να είναι στο Βέλγιο, ή στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
Επόμενη μετοχή, που χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά είναι αυτή της Frigoglass (-15,11%), η οποία με την σημερινή της ανακοίνωση, έλυσε το μεγαλύτερο μέρος των αποριών για τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, που συνεχίζει να καταγράφει ο τίτλος.
Το ημερήσιο διάγραμμα της μετοχής της Frigoglass
Σύμφωνα με πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, "παγώνει" όπως όλα δείχνουν η πώληση του κλάδου Υαλουργίας, αν και τις οριστικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει αύριο το Δ.Σ. της εταιρείας. Η καθυστέρηση στην πώληση οφείλεται στις δυσκολίες του ενδιαφερόμενου Αγοραστή να βρει φθηνή χρηματοδότηση για την εξαγορά, χωρίς να αποκλείεται να επιχειρηθεί εκ νέου προσπάθεια, εφόσον υπάρξει βελτίωση των συνθηκών στις Διεθνείς Αγορές.
Μπορεί η μετοχή να ανάκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 0,599 ευρώ (-24,56%), όμως δεν "παρέλειψε" να κλείσει σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, κάτι που ισχύει και την JP Άβαξ (-5,45%) που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας.
Εννοείται ότι με τα παραπάνω, το μόνο που δείχνει βέβαιο για το Χ.Α. είναι η αβεβαιότητα και η συνέχιση του υψηλού volatility, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις καθώς είναι αναμενόμενο το rebalancing που θα σημειωθεί λόγω των ETF GREK στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όπου θα αποσυνδεθούν από τον FTSE και θα διασυνδεθεί με τον MSCI Greek 25. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από 1ης Μαρτίου.
Τεχνικά και όπως έχει διαπιστωθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, η επόμενη "μεγάλη μάχη" θα δοθεί στο όριο των 470 μονάδων, καθώς πιθανή καθοδική τμήση θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 450 μονάδων, με πρώτες ισχυρές στηρίξεις τις 420 και τις 380 μονάδες.
Σημαντική αντίσταση, η ζώνη 500 - 503 μονάδες, με αμέσως επόμενη αντίσταση τις 520 μονάδες. Εκτός από το μικρό τεχνικό κενό στις 503 μονάδες, πάντα υπάρχουν ανοιχτά τα "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες.
Για να αλλάξει, μεσοπρόθεσμα, η πτωτική τάση, χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση των 650 μονάδων.
Όσον αφορά την τεχνική εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,41%), αν χαθούν οι 125 μονάδες, ξαναμπαίνουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 121 και 117 - 113 μονάδες. Πλέον το 132 - 133 είναι κοντινή και κύρια αντίσταση ενώ σε κάθε περίπτωση το σημείο κλειδί σε ημερήσιο για τον δείκτη είναι οι 135-136 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 133 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Παρόλο που η τρέχουσα εβδομάδα είχε ως τώρα τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης μόλις και μετά βίας και μετά το σημερινό κλείσιμο, έχει κατάφερε να υπερκεράσει την πτώση της περασμένης Παρασκευής και το μεγάλο 'μαύρο κερί" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Στον αντίποδα η Αγορά έχει καταφέρει να κρατήσει τη στήριξη στη περιοχή των 470 μονάδων και το μέσο του μεγάλου "άσπρου κεριού" από την ανοδική συνεδρίαση στις 15/02.
Όπως επανειλημμένα έχει ειπωθεί, δύο είναι τα καυτά ζητήματα που επιζητούν άμεσα λύση . Κατά κύριο λόγο η Αξιολόγηση και το Προσφυγικό που έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η νευρικότητα, η μεταβλητότητα και η καθημερινή εναλλαγή πρόσημων, ανάλογα με την ειδησιογραφία της ημέρας ,είναι αναμενόμενη.
Το εύρος 500 με 470 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, εδώ και οκτώ συνεδριάσεις και ο περιορισμένος τζίρος προϊδεάζουν για επερχόμενη σημαντική κίνηση της Αγοράς, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με τις εξελίξεις.
Επειδή όμως ο χρόνος ως την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης φαίνεται να είναι αρκετός και αναμένονται αρκετά επεισόδια ως το τέλος της, μια νέα πτωτική κίνηση που θα τεστάρει την περιοχή των 450 μονάδων φαίνεται αρκετά πιθανή, ενώ η δημιουργία διπλής βάσης γύρω από τα προηγούμενα χαμηλά των 420, θα έθετε τις προϋποθέσεις για ένα πιο ουσιαστικό θετικό γύρισμα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς όταν διαφανεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αύριο περιμένουμε την ανακοίνωση της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ την επόμενη Δευτέρα ανακοινώνονται οι τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ Δ’ τριμήνου του 2015.
Τα αποτελέσματα έτους που ανακοινώνονται, θα δίνουν τον τόνο σε επιμέρους μετοχές ενώ την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν η Eurobank 2/3 και η Alpha Bank 3/3.
"Η ενδεχόμενη επιστροφή των Επικεφαλείς των Θεσμών θα βελτιώσει το κλίμα και την ορατότητα για το σε πιο σημείο στις διαπραγματεύσεις βρισκόμαστε" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Nikkei (+1,41%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Shanghai Composite (-6,41%).
Η ίδια μικτή εικόνα και στην Ευρώπη, ενώ σχετικά χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Αξιοπρόσεκτες απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ και σημαντικά μεγαλύτερα για τον Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% (σε ετήσια βάση) έναντι του 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση αλλά και η πρόβλεψη των αναλυτών. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1,4%.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου κατά 10.000, στις 272.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 270.000.
Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά εκτινάχτηκαν 4,9% τον Ιανουάριο καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων δέκα μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 3,5%, μετά από πτώση 4,6% τον Δεκέμβριο.
Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση στις Ισχυρότερες Οικονομίες του Κόσμου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να τονώσουν την Παγκόσμια Ανάπτυξη. Η έκκληση του ΔΝΤ έγινε δύο ημέρες πριν από την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των Χωρών της G20, στην Σανγκάη. Σε σημείωμα που απέστειλε στα μέλη της G20 το Ταμείο προειδοποιεί ότι η Παγκόσμια Ανάπτυξη είναι ήδη χειρότερη από την αναμενόμενη, λόγω της επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις Ανεπτυγμένες Οικονομίες και την αύξηση των πιέσεων στις Αναδυόμενες.
"O κίνδυνος η Παγκόσμια Ανάπτυξη να πέσει κάτω από το επίπεδο του 2% έχει αυξηθεί" υποστηρίζει η Citigroup, προειδοποιώντας ότι Ανεπτυγμένες Οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη, εμφανίζουν σημάδια επιδείνωσης. Οι αναλυτές της Τράπεζας μείωσαν την πρόβλεψη για την Παγκόσμια Ανάπτυξη το 2016 στο 2,5%, από 2,7% τον Ιανουάριο. Στα μέσα του 2015 προέβλεπαν ανάπτυξη 3,4%. Οι ίδιοι σημειώνουν πως αναμένουν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αναφέρουν επίσης πως το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή στην E.E. αποτελεί ένα επιπρόσθετο ρίσκο για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας, καθώς ένα "Brexit" θα έπληττε εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Η Fed δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το 'sell off' στις Χρηματιστηριακές Αγορές μετά την αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο", δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNBC ο Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, James Bullard. Ο κ. Bullard υποστήριξε ότι μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου οι επενδυτές ανέμεναν ότι θα ακολουθήσουν αυτόματα και άλλες αυξήσεις μέσα στην χρονιά. "Αν και η κα. Yellen προσπάθησε να τονίσει πως οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed το 2016 θα βασιστούν στα οικονομικά στοιχεία, οι Αγορές δεν την πίστεψαν. Το αποτέλεσμα ήταν να προεξοφλήσουν τέσσερις αυξήσεις για την φετινή χρονιά, πρόσθεσε" Ο ίδιος υποστήριξε πως "μια αύξηση επιτοκίου αυτήν την στιγμή δεν θα ήταν καλή επιλογή, γιατί οι επενδυτές δεν αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια".
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 484,14 μονάδες (+2,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 482,32 (+1,7%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 483,98 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,05%.
Ο τζίρος, πάντα σε χαμηλά επίπεδα, έφθασε τα 52,9 εκατ. από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΚΥΠΡ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΙΝΛΟΤ). Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, απέσπασε το 21% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, Folli Follie Group, Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Ελλάκτωρ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Lamda Development.
Ακριβώς στο φίνις κρίθηκε η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.
----ΧΠΑ
Συνεχίζεται, αμείωτη η παρουσία της μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, με τους αγοραστές να επιστρέφουν σε spot Αγορά και Χ.Π.Α., όμως αυτή η επιστροφή συνοδεύτηκε με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.348 συμβόλαια).
Στα 12.716 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.314, 2.745 για τον Μάρτιο και 569 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 128,5) κινήθηκε μεταξύ 125,75 και 130 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,70%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Παρέμεινε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Eurobank, 182.399 Πειραιώς, 15.950 Jumbo, 22.500 ΔΕΗ, 30.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (329), ΔΕΗ (922), Alpha Bank (7.577), Eurobank (3.996), Πειραιώς (13.213), Εθνική (6.900), MIG (1.763), ΟΤΕ (1.673), Ελ. Πετρέλαια (187), Jumbo (155), Frigoglass (200).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTΑSE-25 παρέμεινε στα επίπεδα του 43%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 202 δικαιώματα (132 αγοράς και 70 πώλησης).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.020.526 τεμ.). Πειραιώς (1.183.662 τεμ.), Alpha Bank (4.046.605 τεμ.) και Eurobank (1.432.981 τεμ.), ΔΕΗ (1.601.224 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance