Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές κρατούν σταθερά το πάνω χέρι

Χαμηλός τζίρος αλλά και πτώση για τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου. Στις 610 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης. Σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola, οι ισχυρότερες πιέσεις. Κατηφορικά ο τραπεζικός κλάδος, αντιστάσεις από την Εθνική Τράπεζα.

Στους... κόκκινους τόνους των εορτών βάφονται σταδιακά όλο και περισσότερες μετοχές του FT 25, με συνέπεια ο συγκεκριμένος δείκτης να παραμένει χαμηλότερα των 180 μονάδων σταθερά από τις 11:10 και μετά.

Με αρνητικό πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ, καθώς για τη μετοχή της Επιχείρησης χάνονται και τα 3,70 ευρώ, απόρροια των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν στο θέμα του ΑΔΜΗΕ. Να σημειωθεί πως για τη μετοχή της ΔΕΗ «χαμηλό 52 εβδομάδων» έχει σημειωθεί στα 3,30 ευρώ (στις 3 Αυγούστου, δηλαδή την πρώτη συνεδρίαση μετά τη... χρηματιστηριακή αργία). Σταθερές οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή, που πλέον μετρά απώλειες 29% σε διάστημα μηνός και με την κλίση της να «δείχνει» χαμηλότερα.

Περιορισμένες -συγκριτικά πάντα- οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, σε σαφώς καλύτερη θέση από τη ΔΕΗ, με τον ΟΠΑΠ να έχει επιθετικότερη βραχυπρόθεσμη τάση και τον ΟΤΕ βραχυ-μεσοπρόθεσμη.

Ομως εκτός από τη ΔΕΗ οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο σε σχεδόν 20 μετοχές, με εξαιρέσεις τις Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική (που πρώτη από τις τραπεζικές "γύρισε" σε θετικό πρόσημο).

Στη μετοχή του ΟΤΕ έχουν γίνει οι περισσότερες συναλλαγές (σε σχέση με ΔΕΗ και ΟΠΑΠ), χωρίς να χάνονται τα 9 ευρώ, με ένα πακέτο για 170.130 τεμάχια να έχει αλλάξει χέρια στα 9 ευρώ, συνολικής αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Το πακέτο στον ΟΤΕ αποδίδεται σε αλλαγή θεματοφύλακα, ενώ ανάλογες κινήσεις είθισται να παρατηρούνται τέτοιες ημέρες.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, που παρά τη σημερινή πτώση (έως τις 58,54 μονάδες) μετρά κέρδη 3,33% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Κατά 93,85% οι ετήσιες απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών για φέτος, με ιστορικό ελάχιστο στις 40,04 μονάδες.

Εως τα 2,47 ευρώ διορθώνει η μετοχή της Alpha Bank, που στην τρέχουσα τιμή καταγράφει ανάλογη απόδοση (3,32%) διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας αντίδρασης. Εως το 0,291 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με ανάλογο ποσοστό μεταβολής στο ίδιο διάστημα. Στο 1,05 ευρώ ενεργοποιούνται οι πρώτες εντολές αγορών στη μετοχή της Eurobank, μετά την αρχική διόρθωση. Να σημειωθεί πως στο 1,04 ευρώ έχουν τεθεί τουλάχιστον πέντε φορές εντολές στήριξης μετά τις 11:30-11:45.

Βάσει της εικόνας των μετοχών του κλάδου, η Αlpha Bank θα κλείσει το 2015 με τρέχουσα τιμή πάνω από τα 2 ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στη Eurobank φαίνεται να το... παλεύουν (στο 1 ευρώ η ΑΜΚ), η Εθνική στο 0,326 ευρώ έχει μία διαφορά σχετικής ασφάλειας από την τιμή της ΑΜΚ (στο 0,30 ευρώ), ενώ για την Πειραιώς το 0,30 ευρώ παραμένει στόχος.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, εκτός από τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενδιαφέρον έχει η Coca Cola καθώς οι πωλητές επιμένουν μέχρι τα 19,66, με τον τίτλο να διορθώνει σήμερα από τα 20,20 ευρώ. Στην Coca Cola αρκετές ρευστοποιήσεις αποδίδονται σε μερική κατοχύρωση θέσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων, που σε αυτά τα επίπεδα εγγράφουν υπεραξίες σε διάστημα 3μήνου.

Δύο νέοι δείκτες ελληνικού ενδιαφέροντος από τον MSCI, χωρίς μέχρι τώρα το θέμα να έχει σχολιαστεί ανάλογα στα χρηματιστηριακά γραφεία. Ωστόσο οι προϋποθέσεις και τα όσα αφορούν έναν ελάχιστο αριθμό 25 μετοχών/εισηγμένων κατά πάσα βεβαιότητα θα μας απασχολήσουν από την αρχή του 2016.

Μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων σε Ελληνικά Χρηματιστήρια, Lamda Development, Jumbo, FF Group, TITAN και ακόμη 2-4 από τον FT Mid Cap, που σε εβδομαδιαία μέτρηση γράφουν θετική απόδοση.

Λίγο μετά τις 15:45 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 123 εκατ. τεμαχίων (με τα τρία πακέτα, που είχαν αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας, δύο στην Elinoil και ένα στον ΟΤΕ), με την αξία στα 28 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v