Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σταθεροποιητικά κινείται ο ΓΔ

Μικρές μεταβολές για το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Τεχνικά, αν και η πλησιέστερη αντίσταση διέρχεται από τις 640 μονάδες, η καθοριστική εντοπίζεται στις 666-672 μονάδες. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος. Η προσοχή και στις εξελίξεις από το εξωτερικό.

Με γερμανικές "επιθέσεις" κατά Ντράγκι στα ευρωπαϊκά και με προσπάθειες κυβερνητικής... πειθούς στα εσωτερικά, ολοκληρώνεται και χρηματιστηριακά το 2015.

Χρονιά που, όπως σημειώναμε και στο χριστουγεννιάτικο σχόλιό μας, μας αφήνει με ανάμεικτα αισθήματα και εκτιμήσεις για ένα εξίσου -όπως προοιωνίζεται- δύσκολο 2016. Μόνο που η ερχόμενη χρονιά απ' ό,τι φαίνεται θα είναι πολύ πιο περίεργη για την Ευρώπη γενικότερα σε πολλά επίπεδα και μέτωπα.

Οι διαθέσεις του Βερολίνου σαφείς, με άμεσες ή έμμεσες βολές κατά του επικεφαλής της ΕΚΤ, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να αφορά και εμάς στη συνέχεια. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κόντρα και πώς θα αποτυπωθεί στις ευρωαγορές αλλά και στη δική μας.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα δίμηνο που από τους περισσότερους ειδικούς, αναλυτές κ.λπ. προεξοφλείται πως θα είναι "φωτιά", με τα δύο βασικότερα ενδεχόμενα να επιχειρείται να προσεγγισθούν από την ομάδα του Euro2day.gr.

Κλάδος-κλειδί θα είναι αδιαμφισβήτητα ο τραπεζικός, με τον Χρήστο Κίτσιο να κάνει έναν απολογισμό και για τις εκτός συνόρων απώλειες των ελληνικών συστημικών ομίλων. Ελάχιστα πάνω από τα ιστορικά ελάχιστα ο κλαδικός δείκτης, με μία σημαντική φάση της αναδιάρθρωσης του συστήματος να έχει ολοκληρωθεί, με την πρόεδρο της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, να ευελπιστεί ότι η άρση των capital controls θα ολοκληρωθεί στο πρώτο 6μηνο του 2016.

Βραχυπρόθεσμα, από τον κλάδο η Εθνική συγκεντρώνει το σημαντικότερο μέρος του ενδιαφέροντος και λόγω της πρόσφατης αλλαγής βαρύτητας στη στάθμιση επί βασικών δεικτών.

Στις 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 182 ο FT 25 και με ενδεικτικές δύο κινήσεις (ΕΘΝΟΣ/ΗΜΕΡΗΣΙΑ - Coca Cola) εισηγμένων από διάφορους κλάδους που είτε υποχρεώνονται σε αναγκαστικές επιχειρηματικές ενέργειες, είτε αναθεωρούν, ενισχύουν τη θέση τους, τη στρατηγική τους για το 2016, οπότε θα αναδιαρθρωθεί -εκ βάθρων- ένα ευρύτατο φάσμα του εγχώριου επιχειρείν.

Είτε αναγκαστικά, είτε προληπτικά, είτε στρατηγικά, σε κάθε περίπτωση ο χάρτης του εγχώριου επιχειρείν σε τίποτε δεν θα θυμίζει τα όσα μέχρι σήμερα ξέραμε.

Ο Παναγιώτης Υφαντής εστιάζει στον κλάδο-ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και του ΑΕΠ, η Ελενα Λάσκαρη στο με ποιες υποχρεώσεις μάς...αποχαιρετά το 2015 (και από αρχές 2016, οι επόμενες).

Στις συνεδριάσεις που απομένουν για να κλείσει η χρονιά δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος μας, δηλαδή της επαναπροσέγγισης των 670 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, κατοχυρώνοντας σε εβδομαδιαίο -έστω- κλείσιμο των θρυλικών (όπως τις αποκαλεί ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης) 666 μονάδων.

Τεχνικά, αν και η πλησιέστερη αντίσταση διέρχεται από τις 640 μονάδες, η καθοριστική εντοπίζεται στις 666-672 μονάδες, με πρώτη βραχυπρόθεσμα στις 623-625, με ενδεχόμενη αδυναμία διάσπασής τους να λειτουργεί διορθωτικά για τον Γ.Δ., με ανοιχτό το ενδεχόμενο οπισθοχώρησης προς τις 603-599 μονάδες.

Ωστόσο και λόγω τέλους έτους, θα δίναμε περισσότερες πιθανότητες σε μία επιτυχή προσπάθεια "κατάκτησης" τουλάχιστον των 640 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής εικόνας συγκεκριμένων blue chips-μετοχών σηματωρών. Πιθανότερο σενάριο για σήμερα είναι η συσσώρευση-συντήρηση δυνάμεων στα τρέχοντα, με προοπτική τις 640 μονάδες. Ο τζίρος δεν αναμένεται να προσφέρει... συγκινήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v