Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε κίνδυνο οι 600 μονάδες

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει διψήφια πτώση. Στο -20% η Εθνική, απώλειες 13% για την Πειραιώς. Στο κόκκινο Alpha, OTE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mυτιληναίος. Κέρδη καταγράφουν Motor Oil, Lamda Development.

Μεγαλώνουν οι απώλειες για το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινδυνεύει με "επιστροφή" στα χαμηλά επίπεδα της 24-25ης Αυγούστου, όταν διαμορφωνόταν στις 599 (και μείον...) μονάδες.

Την ώρα που στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπια πτωτικές τάσεις, με τους παίκτες να περιμένουν την... επόμενη ημέρα μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ και του Μ. Ντράγκι.

Ωστόσο, στο ΧΑ, στο ήδη βαρύ κλίμα λόγω τραπεζών έχει προστεθεί και η αρνητική κλίση που έχουν λάβει αρκετές εισηγμένες/μετοχές και blue chips του FT 25.

Με σημαντικές απώλειες, που πλησιάζουν το 2% για τον ΓΔ, υποχωρεί προς τις 605-600 μονάδες, περιοχή που έχει αναφερθεί ως έσχατη στήριξη αμέσως μετά την απώλεια των σημαντικών 640 μονάδων.

Ειδικότερα στις συνεδριάσεις της Δευτέρας 24 και Τρίτης 25 Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε "διπλό πυθμένα" στις 562,87 και 569,85, συνέχεια της μεγάλης διόρθωσης που γνώρισε η αγορά από την επαναλειτουργία της Δευτέρας 3 Αυγούστου.

Από τα "διπλά χαμηλά" της 24-25/8 σηματοδοτήθηκε ο ανοδικός κύκλος που κορυφώθηκε έως τις 732 μονάδες (στις συνεδριάσεις της 27ης και 29ης Οκτωβρίου), "τοπικά υψηλά" απ' όπου ξεκίνησε ο εν εξελίξει καθοδικός κύκλος. Το αν θα βρεθεί ανάχωμα στην περιοχή στήριξης των 605-600 μονάδων έγκειται στις αντιστάσεις που θα πρέπει να δείξουν μη τραπεζικές μετοχές και blue chips, κάτι που μέχρι πριν λίγο δεν φαινόταν.

Για τον τραπεζικό δείκτη δεν αλλάζει κάτι, καθώς από ιστορικό χαμηλό σε ιστορικό χαμηλότερο συνεχίζει, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, με ορόσημο τη συνεδρίαση της Δευτέρας 7ης και της Δευτέρας 14ης Δεκεμβρίου, ημέρες που επανέρχονται στο σύνολό τους οι "νέες μετοχές" των Πειραιώς και Εθνικής, αντίστοιχα.

Αφόρητη η πίεση στις τραπεζικές μετοχές, παρότι το σημαντικότερο μέρος των "ομολογιών" έχει αλλάξει ήδη χέρια (στην περίπτωση της Alpha Bank) και παρά το ότι Εθνική και Πειραιώς βρίσκονται σε διαπραγμάτευση χωρίς τις "νέες μετοχές".

Στο μείον 13,85% οι απώλειες για τον ΔΤΡ, που πλέον μετρά σωρευτικές απώλειες 95,25% για φέτος.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις και πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank, που χάνει την τιμή της α.μ.κ., διορθώνοντας προς το 1,92 ευρώ με συναλλαγές μεγαλύτερες των 10,5 εκατ. ευρώ. Επίσης χαμηλότερα της τιμής της α.μ.κ. έχει υποχωρήσει και η μετοχή της Eurobank, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις που ασκούνται στις άλλες δύο του κλάδου ΕΤΕ-Πειραιώς.

Αυτό γιατί στην αγορά προεξοφλείται πως ανάλογης... μεταχείρισης θα τύχουν και οι "νέες μετοχές" των ΕΤΕ-Πειραιώς, με πιθανότατο ενδεχόμενο αυτό της υποχώρησης κάτω και από το 0,30 ευρώ (τιμή α.μ.κ. και για τις δύο).

Προεξόφληση περαιτέρω ταλαιπωρίας και χαμηλότερων τιμών στις τράπεζες, κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στα Παράγωγα Προϊόντα στα ΣΜΕ των τραπεζών αλλά και έμμεσα στην απόδοση των πιο κοντινών σειρών των ελληνικών ομολόγων, καθώς τις τελευταίες ημέρες "τσιμπούν" και πάλι.

Αυτά στη σκιά της δημοσιοποίησης της Ενδιάμεσης Εκθεσης του Διοικητή της ΤτΕ, με τον Γιάννη Στουρνάρα να απευθύνει έκκληση για συναίνεση, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία. Οχι σε αύξηση φορο-συντελεστών και εισφορών ασφάλισης από τον Διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος εστιάζει στους τέσσερις πυλώνες που θα μπορούσε να υποστηριχθεί η έξοδος από την ύφεση προς το δεύτερο 6μηνο του 2016.

Ωστόσο, το τραπεζικό πρόβλημα είναι εδώ και μήνες γνωστό, το αποθαρρυντικό έγκειται στην επιβάρυνση (και) της τεχνικής εικόνας που τελευταία διαμορφώνεται για όλο και περισσότερες εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Η κατάσταση στον ΟΠΑΠ είναι λίγο ως πολύ γνωστή από το αρνητικό "γύρισμα" της 27-29/10, με τη μετοχή έως τα 6,29 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα 6,10 της 23/11, που θεωρούνται ως η τελευταία στήριξη πριν τα 5,65 ευρώ από τη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου.

Κλίση και για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 8,44 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα 8,31 της 16/11, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως εάν χαθούν οι στηρίξεις 90 ημερών για μετοχές όπως είναι ο ΟΤΕ ή ο ΟΠΑΠ κ.ά. blue chips, η περαιτέρω ταλαιπωρία της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης" θα έρθει νομοτελειακά.

Ανάλογη εικόνα στο ΧΠΑ, με λίγες μεν αλλά ενδεικτικές θέσεις πώλησης/short. Τόσο σε ΣΜΕ του FT 25, που έχει discount έως 2,5%, όσο σε επιμέρους μετοχές ειδικότερα των τραπεζών. Συγκεκριμένα, 497 ΣΜΕ στην Alpha Bank με discount 3,02%, πάνω από 1.060 ΣΜΕ της Eurobank, αλλά με οριακά χαμηλότερη τιμή/discount.

Mετά τις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 21 εκατ. μετοχές, οι περισσότερες σε Alpha Bank και Eurobank. Ο τζίρος στα 28,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 66% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v