ΧΑΑ: Τώρα μετρώνται εχθροί και φίλοι

Η κρισιμότερη μάχη του πολέμου δίνεται σήμερα. Μεταξύ εκείνων που επιμένουν να shortάρουν την αγορά και τη νοημοσύνη μας και όσων μάχονται για το υγιές εκείνο κομμάτι της αγοράς, που του αξίζει καλύτερη τύχη.



του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άμεση αντίδραση στην πτώση. Έχοντας περάσει τα όριά της η αγορά δεν έχει και πολλά περιθώρια χρόνου, εάν και εφόσον παραμένει ενεργό το θετικό σενάριο.

Σήμερα και με αφορμή την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, δίνεται ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αναστραφεί η τάση. Ξεκινώντας από τις φήμες που αφορούσαν στην Alpha – Ιντρακόμ και που αρμοδίως διαψεύσθηκαν από πηγές της πρώτης χθες, μέχρι τις μικρότερες δυνάμεις της αγοράς, η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται η καθοριστικότερη αυτής της περιόδου.

Στα όριά του ο FTSE 20 με τελευταία στήριξη στις 1.085 μονάδες και τον τραπεζικό στις 3.475, απαιτείται εξ’ αρχής αποσαφήνιση των προθέσεων των αγοραστών, σε Alpha, Εθνική και δύο –τρεις ακόμη δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 20.

Βέβαια τα αποτελέσματα εξαμήνου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η καχυποψία επισέρχεται και στα καθ’ ημάς, η οικονομίας μας προβληματίζει με τη συνεχή μείωση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά όλα αυτά είναι μάκρο μεγέθη.

Στα καθαρώς βραχυπρόθεσμα και άκρως τεχνικά, απαιτείται αντίδραση της Εθνικής προς τα 19,4 ευρώ, της Alpha προς τα 15 ευρώ, από την πρώτη κιόλας εντολή της συνεδρίασης. Απαιτείται επίσης να κερδισθούν οι εντυπώσεις από πλευράς Ιντρακόμ, κάτι που θα βοηθούσε συνολικότερα τον FTSE 20. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει και η μετοχή της ΔΕΗ, το απόλυτο ”θεσμικόχαρτο” για το β’ εξάμηνο, η Cosmote, η Coca Cola που συντηρούν την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Διαπιστώνεται όμως πως καλές εταιρίες με διοικήσεις που προσπαθούν, υπάρχουν σε αρκετούς κλάδους και πολλές κατηγορίες κεφαλαιοποίησης. Βελτιώνεται η εικόνα στον Μαϊλλη, ξεπερνούν τα δυσκολότερα οι Notos, Νίκας, εμπνέει εμπιστοσύνη η Flexopack, προσπαθεί η Elmec, σταθερή αξία ορισμένες εταιρίες του μεγέθους ενός Πλαισίου, ενισχύει τις πωλήσεις της στις διεθνείς αγορές η Folli – Follie, κάτι ευτυχώς κινείται.

Μόνο που εάν κρίνουμε από τις συναλλαγές, την εμπορευσιμότητα, την στάθμιση στους δείκτες, διαπιστώνεται ότι η Σοφοκλέους είναι η αγορά των 40 το πολύ 50 εταιριών. Όσων δηλαδή, κατά γενική εκτίμηση, της αναλογούν.

ΣΗΜ: Η επιβολή χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προστίμων σε ηχηρά ονόματα του χρηματιστηριακού χώρου, με αφορμή το ”παιχνίδι της αναβάθμισης”, επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Αυτό για το οποίο εδώ και δύο χρόνια επισήμαιναν οι ελάχιστοι, πως τα Παράγωγα μεγεθύνουν την κρίση, το πρόβλημα, κάτι που πεισματικά και μέσω επισήμων ανακοινώσεών τους διέψευδαν τότε, μετά βδελυγμίας οι χρηματιστηριακές αρχές. Κρείττον το σιγάν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v