ΧΑΑ: Ζητείται σχέδιο σωτηρίας!

Εάν αφεθεί η αγορά στην τύχη της και η όποια προσπάθεια στήριξης επικεντρωθεί σε δύο – τρεις μετοχές προς το κλείσιμο, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να μεγεθυνθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη οξυμένα προβλήματα σε ένα σημαντικό κομμάτι της ενεργούς αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν εξαιρεθεί η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, ειδικότερα της Ιντρακόμ, που υποχωρεί και σήμερα κατά περίπου 5% χαμηλότερα, οι υπόλοιπες κινήσεις είναι μέχρι στιγμής φυσιολογικές και σχετικά προβλέψιμες.

Επειδή όμως η σημερινή συνεδρίαση είναι η προτελευταία του μήνα, με ό,τι αυτό και εάν συνεπάγεται, απαιτείται να επιδειχθεί ιδιαίτερη σοβαρότητα, αυξημένη ετοιμότητα με σκοπό την έγκαιρη αποσόβηση των χειρότερων. Γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, καθώς η εικόνα που εμφανίζουν μετοχές εταιριών κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης, φαίνεται ότι παρασύρει χαμηλότερα ένα σημαντικό τμήμα της ενεργούς αγοράς.

Εάν υπάρχει διάθεση ”στήριξης”, σχεδιάζεται δε η εφαρμογή της διαδικασίας προς το κλείσιμο, θα πρέπει να προσεχθεί ότι η αρνητική εικόνα στα μεσαία θα είναι σχεδόν αδύνατον να αντιστραφεί μετά τις 15.00. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε προς το τέλος του μήνα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, τη διεύρυνση των όποιων απωλειών, την περαιτέρω επιδείνωση των χρεωστικών, κόκκινων κωδικών, επισφαλειών, ”αέρα” κ.α.

Εάν δεν επιχειρηθεί στην επόμενη ώρα σταδιακή αναστροφή του κλίματος, είναι πολύ πιθανόν ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς να περάσει από το κόκκινο στο βαθύ ιώδες, και αναφερόμαστε σε επενδυτικά σχήματα, πελάτες χρηματιστηριακών, ενεργούς παίκτες, ίσως και ορισμένες ΑΧΕ.

Ειδικά σήμερα – αύριο, καθώς κλείνει ο μήνας, δεν θα πρέπει να αφεθεί η αγορά να κυλήσει χωρίς αντιστάσεις στα όρια ασφυξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v