ΧΑΑ: Σήμερα κληρώνουν… οι Όμιλοι

Ο ”ιός” της καχυποψίας φαίνεται ότι διαπερνά και στο σώμα της Σοφοκλέους. Περιθωριοποιημένη η αγορά μας, και αυτό παραμένει πλεονέκτημά της, θα χρειαστεί σήμερα πολύ κουράγιο, νεύρα και δύναμη για να κρατήσει ενεργό το αισιόδοξο σενάριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα αποτελέσματα των εταιριών και το θυμικό των επενδυτών διαμορφώνουν την τάση σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη. Τα εταιρικά αποτελέσματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών και βεβαίως τη διάθεση όσων ποντάρουν βραχυπρόθεσμα σε αυτές.

Αυτό όμως που πράγματι είναι σωστό (και ορθά σημειώνεται στο σημερινό εγερτήριο) αφορά στην μετάδοση του ”ιού” της καχυποψίας και στη Σοφοκλέους. Όντως είχαμε συνηθίσει, ίσως και μέχρι το προηγούμενο τρίμηνο, να εξάγουμε συμπεράσματα για την πορεία των εταιριών βασιζόμενοι στη δεύτερη και πιο ενδελεχή τρίτη ματιά μας στα αποτελέσματά τους, στα ψιλά γράμματα των ισολογισμών τους. Τώρα ορισμένοι δεν αρκούνται πλέον στα ”μάτια τους και τις γνώσεις τους” κλείνοντας την ανάγνωση με ένα ερωτηματικό.

Περιττεύει να αναφερθεί ότι το διήμερο είναι καθοριστικότατο για την μεσοπρόθεσμη πορεία και της δικής μας αγοράς. Υπέρμαχη η στήλη του θετικού ενδεχόμενου, της επαναπροσέγγισης δηλαδή των 2.400 μονάδων, θεωρεί ότι σήμερα – αύριο, θα κριθούν πολλά.

Περίεργος ομολογουμένως ο σχηματισμός, επιμέρους δεικτών και ταλαντωτών, σύμφωνα με διορατικούς αναλυτές, υποδηλώνει την κρισιμότητα της θέσης που βρίσκεται η αγορά. Δεδομένου ότι το κλίμα, η διάθεση εν πολλοίς η τάση, διαμορφώνεται από ορισμένους από το πρώτο κιόλας ”χτύπημα” θα περιμένουμε να δούμε πως θα ξεκινήσουν συγκεκριμένες μετοχές. Για παράδειγμα, μας παραξένεψε, μας πονήρεψε στη συνέχεια χθες, η ”φυτευτή” εντολή πώλησης στην Alpha στο –5%.

Εστιάζουμε την προσοχή μας σήμερα, στην Εθνική που εμφανίστηκε αδύναμη χθες, καθώς από τη συμπεριφορά της θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό το εύρος της διόρθωσης στον τραπεζικό, FTSE 20 και Γενικό Δείκτη. Ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 3.500 μονάδες παρασύροντας τον 20άρη προς τις 1.105 μονάδες, τον δε Γενικό προς τις 2.150. Σε αυτά τα επίπεδα, θα δοκιμαστούν νεύρα, αντοχές και διάθεση πωλητών – αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής έχει περιθώρια να υποχωρήσει μέχρι τα 19,2 ευρώ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναιρείται η ανοδική της φορά. Η μετοχή της Alpha σε σαφώς καλύτερη κατάσταση έχει ανάλογα περιθώρια προς τα 14,9 ευρώ. Θεωρητικά στηρίξεις των FTSE 20 θα μπορούσαν να προσφέρουν σήμερα οι αυξημένης βαρύτητας Eurobank και για μία ακόμη φορά οι ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Η μετοχή του ΟΤΕ δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα μέχρι τα 14,6 ευρώ, της δε ΔΕΗ βρέθηκε χθες –κάποια στιγμή- σε διακύμανση κοντά στην υψηλή τιμή των 15,38 ευρώ. Το ζητούμενο βέβαια στην περίπτωσή της είναι το εύρος διάθεσης των νέων μετοχών, που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφωθεί με βάση την τότε χρηματιστηριακή συγκυρία. Η φροντίδα πάντως που επιδεικνύεται από όλο και περισσότερους θεσμικούς προς τη μετοχή της Επιχείρησης, παραπέμπει σε αυτήν που είχε επιδειχθεί και λίγο πριν τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ. Μέχρι στιγμής οι θεσμικοί δεν έχουν βγει ζημιωμένοι ούτε από την προτίμησή τους στον ΟΠΑΠ, ούτε και από τη ΔΕΗ.

Στο άλλο ”ζωντανό” κομμάτι της αγοράς, δηλαδή τα μεσαιο – μικρά θα φανεί από τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, τι πρόκειται να γίνει. Σηματωρός η Κλωνατέξ, όπου ναι μεν σταδιακά εισάγονται στην αγορά 10 εκατ. νέες μετοχές, μην μας διαφεύγει όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης καλύφθηκε από τον επιχειρηματία και τις φιλικά προσκείμενες δυνάμεις.

Το ιδανικότερο ζητούμενο για σήμερα θα ήταν βεβαίως ένα θετικό κλείσιμο του Δείκτη, ή έστω μια αντίδρασή του από τα επίπεδα των 2.150 μονάδων με συναλλαγές όχι περισσότερες των 75 εκατ. ευρώ που θα παρέπεμπαν σε αποχώρηση ενεργών παικτών από τη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v