ΠΡΟΠΟ, φως και τηλέφωνο διασώζουν το ΧΑΑ

Η διατήρηση των μετοχών του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ σε θετικό πρόσημο αποτέλεσαν εν μέρει τον κυματοθραύστη των πιέσεων που ήλθαν στη Σοφοκλέους από την Ευρώπη, σε μία συνεδρίαση, όπου παρά τον αυξημένο τζίρο έλειπαν τα... κέφια, με αποτέλεσμα 253 μετοχές να κλείσουν με απώλειες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ναι μεν αλλά, καθώς η εικόνα σήμερα ήταν αρνητική, θετικότερη όμως από αυτή που εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Να αρκεστούμε δηλαδή στις 66 μετοχές που έκλεισαν με άνοδο, τον Γενικό Δείκτη, που αν και μετά από ταλαιπωρία κρατήθηκε στο εύρος ασφαλείας και τον FTSE 20 που συντηρήθηκε υψηλότερα των 1.110 μονάδων

Οι απώλειες προσαρμόστηκαν προς το κλείσιμο στο –0,69%, με συναλλαγές 83,2 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφαιρουμένων των πακέτων ξεπερνούν οριακά τις χτεσινές.

Πάντως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι πέρα μεμονωμένων περιπτώσεων, κέφι δεν υπήρχε στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι από τους επιμέρους δείκτες, ο μόνος που έκλεισε, λόγω ΟΠΑΠ, με κέρδη ήταν αυτός της ”Ψυχαγωγίας”. Ο Τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,91%, στις 3.525,2 μονάδες, που πρακτικά σημαίνει ότι αν συνεχιστεί η διόρθωση αύριο στην Ευρώπη, η πτώση θα φέρει τον κλάδο προς τις 3.500 μονάδες.

Οριακές οι απώλειες, -0,12%, λόγω ΟΤΕ, για τον τηλεπικοινωνιακό δείκτη, ενώ απρόσμενα μεγάλες λόγω Chipita ήταν οι ζημιές στα τρόφιμα (-3,79%).

Από τις μετοχές του FTSE 20, διασώθηκαν οι ΟΤΕ, Ελληνική Τεχνοδομική και ΔΕΗ. Για τη ΔΕΗ, οι προσπάθειες των θεσμικών να δημιουργήσουν ”κλίμα ΟΠΑΠ” είναι λίγοι πολύ γνωστές και έγκαιρα έχουν επισημανθεί. Στον ΟΤΕ, λειτουργούν υποστηρικτικά 1 – 2 θετικές εκθέσεις, ενώ το +1,55% της ΕΛΤΕΧ συνδυάστηκε με τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου (που όμως εμπεριέχουν πλούσια προίκα από την ΤΕΒ και λοιπά).

Απρόσμενα μεγάλη, δικαιολογημένη όμως με βάση τα αποτελέσματα, η πίεση και το –5,3% στην Intracom. Αντίθετα, η Intralot, με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα υποχώρησε οριακά.

Από τα ”μεσαία – μικρά” στην περίπτωση της Informatics η λογική έχει σηκώσει προ πολλού ψηλά τα χέρια, ενώ για το Βάρδα οι εκτιμήσεις είναι… αντικρουόμενες. Πάντως, η Κλωνατέξ, που από αύριο θα υποστεί σταδιακά τις πιέσεις των νέων μετοχών, αντέδρασε ανοδικά.

Το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί φαίνεται ότι οι αμερικανοί ποντάρουν στην ανακοίνωση αύριο στοιχείων του ΑΕΠ και της ανεργίας.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων και ιστορικά χαμηλά, ταυτόχρονα, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Ζήνων Ρομποτική, διαμορφούμενη στα 4,12 ευρώ, υποχωρώντας κατά 3,29%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Informatics, διαμορφούμενη στα 3,9 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 7,69%.

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 84 εκατ. ευρώ (+ 12,0% συγκριτικά με τη συνεδρίαση της Τρίτης) εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100 τεμαχίων της Ικτίνος στην τιμή των 5,70 ευρώ, ένα πακέτο 60.500 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 10,46 ευρώ και ένα πακέτο 164.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 78.749 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 19,60 ευρώ, ένα πακέτο 67.937 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 15,24 ευρώ, ένα πακέτο 105.586 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 14,76 ευρώ και ένα πακέτο 34.121 τεμαχίων της Εμπορικής Τράπεζας στην τιμή των 19,98 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε τέλος ένα πακέτο 58.647 τεμαχίων της Eurobank στην τιμή των 13,46 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v