Βγήκαν... αλώβητες Εθνική και Alpha

Θετικό κρίνεται το δείγμα γραφής που έδωσαν και σήμερα Εθνική και Alpha Bank, καθώς επιβεβαίωσαν τα επίπεδα στήριξης, ενώ στον αντίποδα καταγράφεται το αρνητικό γύρισμα του ΟΤΕ προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Υποχώρηση των συναλλαγών στα 67 εκατ. ευρώ, αλλά και τάσεις ρευστοποιήσεων σε μετοχές της περιφέρειας που κατέγραψαν σημαντικά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολλά και εμφανή τα ”διλήμματα” στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σήμερα, αφού κατά το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης υπήρξε μια διόλου ευκαταφρόνητη προσπάθεια συσσώρευσης στην ευρύτερη περιοχή των 2.180 μονάδων, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειχνε ότι θα στεφθεί από επιτυχία, δεδομένου και του ευμενούς διεθνούς κλίματος.

Εν τούτοις, το τελευταίο δεκάλεπτο της συνεδρίασης θα πρέπει να δημιουργεί ουκ ολίγες ανησυχίες, καθώς σε δεικτοβαρείς μετοχές, με επίκεντρο τις τηλεπικοινωνίες αλλά και την Εμπορική (-0,1%), η στάση που τήρησαν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια παραπέμπει σε απροθυμία-αδυναμία διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων και συνεπώς της ανοδικής τάσης.

Το ότι ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος ”γύρισε” από θετικό σε αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας τη συνεδρίαση με απώλειες (0,11%), η διαμόρφωση της τιμής της Εμπορικής πάνω από τα 20 ευρώ ως αποτέλεσμα μιας εντολής market στο κλείσιμο (ενώ κινούνταν κάτω από το εν λόγω επίπεδο) καθώς και το ότι η ρευστότητα υπήρξε χαμηλή (66,8 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,9 εκ. αφορούσαν στη διακίνηση πακέτων) αποτελούν παράγοντες που σίγουρα δεν πρέπει να περάσουν αμελητέοι.

Στον αντίποδα, σαφώς και υπήρξαν θετικά δείγματα ”γραφής”, με βασικότερο τη νέα ”αναπήδηση” της Alpha Bank (0,5%, στα 15,18 ευρώ) όταν η μετοχή έπεσε κάτω από τα 15 ευρώ καθώς και το ότι η αδυναμία της Εθνικής (0,4%, στα 19,72 ευρώ) να διασπάσει το επίπεδο των 20 ευρώ δεν σημαδεύτηκε από πωλήσεις μεγάλου εύρους και διάρκειας.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 2.173,89 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,11% καθιστά το επίπεδο των 2.200 μονάδων ως το πρώτο – και βασικότερο – σημείο αντίστασης στην όποια νέα ανοδική κίνηση, ενώ η στήριξη εντοπίζεται στη περιοχή των 2.155 μονάδων. Εν τούτοις, πρέπει να τονιστεί ότι η εικόνα στην ευρύτερη αγορά υπήρξε σαφώς πτωτική, με μόλις 115 ανοδικές μετοχές και 176 πτωτικές.

Τέλος, στην αγορά παραγώγων η ένταση των πωλήσεων στα ΣΜΕ Σεπτεμβρίου του FTSE-20 κατά το τελευταίο ημίωρο δεν αποτελεί εξέλιξη που είναι συμβατή με την έννοια της συσσώρευσης, ασχέτως εάν η λήψη αρκετών θέσεων αποσκοπεί στο ενεργό arbitrage.

Σε ιστορικά χαμηλά και χαμηλά 52 εβδομάδων ταυτόχρονα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή του Ακρίτα.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Informatics, αυξημένη κατά 3,21%, με την τιμή της να διαμορφώνεται στα 3,86 ευρώ και της Elbisco που κατέγραψε αύξηση κατά 1,46%, στα 4,18 ευρώ.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 67 εκατ. ευρώ (-37,38% συγκριτικά με την Παρασκευή), εκ των οποίων τα 3,8 εκατ. ευρώ αποτελούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 127.000 τεμαχίων της Ελληνικής Υφαντουργίας στην τιμή των 5.90 ευρώ και ένα πακέτο 223.130 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,20 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 202.000 τεμαχίων της CPI στην τιμή των 5,34 ευρώ, ένα πακέτο 2.900 τεμαχίων της ΔΕΗ στην τιμή των 15,50 ευρώ και τέλος ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της ΓΕΚ στην τιμή των 5,42 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v