ΧΑΑ: Συσσώρευση που οδηγεί σε άνοδο

Απαιτείται, τώρα πλέον, μια βραχεία φάση συσσώρευσης – επανασυγκέντρωσης δυνάμεων προτού κινηθεί και πάλι ανοδικά η αγορά. Εάν κινηθούν σταθεροποιητικά σήμερα συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές, μέρος των κερδισμένων από την περιφέρεια, μπορεί να ξανακάνει την εμφάνισή του και από σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφού δεν αντέδρασε η αγορά άμεσα, την περασμένη Παρασκευή, θα χρειαστούν μία – δύο συνεδριάσεις προτού κινηθεί και πάλι υψηλότερα ο Δείκτης.

Καθαρά τεχνικά κινούνται άλλωστε, τόσο η Νέα Υόρκη όσο και οι εξαρτώμενες από αυτήν ευρωπαϊκές αγορές. Με βάση πάντα την τεχνική προσέγγιση, η τιμή-στόχος αυτού του ανοδικού κύκλου για το Dow Jones, είναι η επαναπροσέγγιση των 9.400 μονάδων, μόνο που θα πρέπει να αναζητηθεί προς τις 8.800 μονάδες η περιοχή εκκίνησης.

Κάτι τέτοιο, καθιστά απαραίτητη την βραχείας διάρκειας και μικρής έκτασης υποχώρηση προς τις 2.155 του Γενικού Δείκτη, της συσσώρευσης στη συνέχεια, και της επόμενης αντίδρασης πέραν των 2.220 μονάδων. Στα όρια της στήριξής του ο FTSE 20 (1.105 – 1.110 μονάδες), σχετίζεται με την διαφαινόμενη υποχώρηση, ίσως και οριακά χαμηλότερα των 3.500 μονάδων, του τραπεζικού δείκτη, επίπεδα που ολοκληρώνεται η τρέχουσα διόρθωση.

Το κύριο χαρακτηριστικό της, ήταν η αύξηση της εμπορευσιμότητας και η κατοχύρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα κερδών από την πλειονότητα των ενεργών ”παικτών”. Θα χρειαστεί κυρίως οι Alpha, Εθνική, να υποχωρήσουν μέχρι την πρώτη τιμή ”στήριξής” τους, να την ελέγξουν, να την επιβεβαιώσουν, προκειμένου να κινηθούν και πάλι υψηλότερα.

Γι’ αυτό απαιτείται η σταθεροποιητική συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ, η στήριξη της Εμπορικής στα 20 ευρώ και ένα τρίτο συνεχόμενο θετικό ”κλείσιμο” για τη μετοχή της ΔΕΗ (τουλάχιστον στα 15,12 ευρώ). Οι μετοχές των 3E (16,58 ευρώ) και Τιτάν (38,76 ευρώ) μπορεί να κινηθούν ελαφρώς ανοδικά παρά το ότι έχουν προεξοφληθεί τα θετικά τους αποτελέσματα.

Το ζητούμενο είναι κατά συνέπεια ποια στάση θα κρατήσουν τα δύο – τρία επενδυτικά σχήματα που θα λέγαμε ότι ”πήραν στην πλάτη τους” την τελευταία αντίδραση στην κατηγορία μετοχών όπου δραστηριοποιούνται.

Η βεβαιότητα χορήγησης παράτασης, και πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, της περιόδου συγχώνευσης των κατασκευαστικών εταιριών, μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν και κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει τον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v