ΧΑΑ: Σημείο - κλειδί η αύξηση της ρευστότητας

Παρά τις δύο τελευταίες αρνητικές συνεδριάσεις η Σοφοκλέους δεν κατέγραψε μόνον άνοδο για 4η συνεχή εβδομάδα, αλλά και αύξηση του μέσου όρου συναλλαγών (92 εκ. ευρώ). Ανοδος που πυροδοτήθηκε από τις τράπεζες και αφύπνισε τα επενδυτικά λόμπι στην περιφέρεια. Κρίσιμα σημεία, οι 2.200 και οι 2.150 μονάδες, αλλά και η διοχέτευση της ρευστότητας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετικά μπορεί να αποτυπωθεί η πορεία της αγοράς την εβδομάδα, με τον Δείκτη να κλείνει στις 2.176,19 μονάδες.

Οχι τόσο γιατί ενισχύθηκε σε εβδομαδιαία βάση η απόδοση του Γ.Δ. κατά 0,74%, από τις 2.160 της περασμένης Παρασκευής, όσο γιατί ενισχύθηκαν συναλλαγές και ρευστότητα (92,3 εκατ. ευρώ έναντι 61,35 εκα. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

Από τα 68 εκατ. ευρώ, που είναι η μέση εμπορευσιμότητα Αυγούστου, καταγράφηκε σημαντική ενίσχυση του καθαρού τζίρου στα 80 – 85 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών παικτών να κατοχυρώνει κέρδη. Και οι θεσμικοί βγήκαν κερδισμένοι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και τα επενδυτικά σχήματα από το ξέσπασμα της Πέμπτης και της Παρασκευής στα ”μεσαία”.

Εάν οι προϋποθέσεις είναι θετικές ή έστω ουδέτερες στις διεθνείς αγορές, πολύ εύκολα θα επανεπενδυθεί μέρος των κερδισμένων, από την αρχή κιόλας της εβδομάδας. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι, πως οι πωλήσεις περιορίστηκαν σε δευτερεύουσας σημασίας μετοχές του FTSE 20, χωρίς να εκδηλώνεται σημαντική προσφορά στις Alpha, Εθνική.

Λαμβανόμενης υπόψη της εμπορευσιμότητας που εμφάνισαν αυτές οι δύο μετοχές τις προηγούμενες εβδομάδες, των υψηλότατων αποδόσεων που παρουσίασαν, ειδικότερα, η Alpha, αποτελεί θετική ένδειξη το γεγονός, ότι ”κρατήθηκαν” υψηλότερα των στηρίξεων τους.

Παρά τις πωλήσεις σε Alpha, Εθνική, η τιμή και των δύο μετοχών παρέμεινε υψηλότερα από μεσοπρόθεσμα επίπεδα (ΚΜΟ 100). Εξίσου σημαντική, θεωρείται η συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ. Πήγε δύο φορές κόντρα στην υποχώρηση του FTSE 20 κλείνοντας στα 15,12 ευρώ, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον που σιγά σιγά χτίζεται από θεσμικούς και οικονομικό επιτελείο στη μετοχή.

Ενα τρίτο θετικό στοιχείο, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η επιβεβαίωση των καλών αποτελεσμάτων ισχυρών εταιριών, όπως και η πρόβλεψη για θετικό πρώτο εξάμηνο όσον αφορά στις 3Ε, Τιτάν και ορισμένων ακόμα αυτής της βαρύτητας.

Στις 2.155 μονάδες παραμένει η βάση ”στήριξης”, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την τελευταία αντίδραση του Δείκτη (από τα χαμηλά της 24/7) και της διόρθωσης που είχε προηγηθεί.

Σημαντικότερο όμως όλων είναι πως ”μπαίνει” ρευστότητα στο σύστημα, που, εάν θέλουμε να μιλάμε για άνοδο μεσοπρόθεσμα προς τις 2.300 μονάδες, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί στα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v