Μέσω των τραπεζών η νέα αντίδραση στο ΧΑΑ

Η απάντηση της Εμπορικής στην UBS, οι στηρίξεις των Alpha, Εθνικής, το παρασκήνιο της ΕΤΒΑ και η αποφασιστικότητα της Eurobank, όχι μόνο θα κρατήσουν, αλλά αναμένεται να θερμάνουν περισσότερο το ενδιαφέρον για τον κλάδο και να σηματοδοτήσουν περαιτέρω τις εξελίξεις στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα χρειαστεί την συνηθισμένη βραχυπρόθεσμη διαδικασία συσσώρευσης η αγορά ή θα κάνει από σήμερα κιόλας την έκπληξη; Ελάχιστοι οι τρόποι αντίδρασης της αγοράς προς τις 2.400 μονάδες, περιορίζονται δε βασικά, σε δύο.

Ο πρώτος συμπεριλαμβάνει μια μικρή φάση ήπιων διορθώσεων, με σκοπό τη σταθεροποίηση και την επανασυγκέντρωση δυνάμεων, την κάλυψη όλων των ”κενών” προς τις 2.155 μονάδων, και την σε επόμενη φάση συνολικότερη αντίδραση με συναλλαγές σαφώς περισσότερες των 100 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος, θεωρητικά μόνο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, είναι αυτός που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει όσους προεξόφλησαν συνέχεια στο πτωτικό κλείσιμο της αγοράς, ειδικότερα του FTSE 20. Εάν θεωρήσουμε ότι η πρώτη ”στήριξη” των Alpha, Εθνικής δεν είναι και πολύ χαμηλότερα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να επισπευσθεί ακόμη και για σήμερα, η αντίδραση.

Μπορεί να έρθει μετά μία μικρή διόρθωση, αμφιταλάντευση, της αγοράς με σταδιακή ενίσχυση των συναλλαγών μετά τις 11.30 στις δύο αυτές μετοχές, και ”ξέσπασμά” τους προς το κλείσιμο. Και με τους δύο τρόπους, το σίγουρο είναι ότι η όποια κίνηση θα προέλθει ΜΟΝΟ από τον τραπεζικό κλάδο.

Να συνεκτιμηθούν τρία επιπλέον στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η λέξη προς λέξη απάντηση της Εμπορικής Τράπεζας στην έκθεση της UBS Warburg, η πρόθεση της Eurobank να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών και τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο της ΕΤΒΑ. Εξ’ αρχής άλλωστε, η στήλη, και από τα χαμηλά της 24ης Ιουλίου, υποστήριζε πως η άνοδος θα πυροδοτηθεί από τον τραπεζικό κλάδο και μόνο.

Το ζητούμενο ήταν στη συνέχεια, να συγχρονιστεί η κίνηση αυτή της Σοφοκλέους με τον ανοδικό κύκλο της Wall προς τις 9.200 – 9.400 μονάδες (προσυνεδριακό σχόλιο 13/08).

Να σημειωθεί, πως η βιασύνη ορισμένων ”καλομαθημένων” από το shortάρισμα του FTSE 20 να προχωρήσουν χθες το μεσημέρι σε άνοιγμα θέσεων, ενδέχεται να μην τους δώσει τα κέρδη που προσδοκούν.

Οι λίγοι που πουλούσαν προχθές αναφέρονταν σε μικρή διόρθωση του FTSE 20, δύο το πολύ τριών συνεδριάσεων, προτού ”αγοράσουν” τον συγκεκριμένο δείκτη προς τις 1.250 μονάδες.

ΣΗΜ: Ξεπέρασε χθες τις 9.000 μονάδες ο DOW, επιβεβαιώνοντας τους λίγους εκείνους που μέσα Ιουλίου προσέβλεπαν σε αντίδραση της Wall.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν τώρα πως οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη η αφορμή της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη την περίοδο, υποστηρίζουν οι ίδιοι, οι Αμερικανοί θα πρέπει να υποδηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε τρόπο την μονοκρατορία τους.

Ενθυμούμενοι, το βάρος και την προσπάθεια που είχαν καταβάλει εκείνες τις ημέρες στο να στηρίξουν μέσω των Δεικτών την ψυχολογία και την ισχύ τους δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την απλοϊκή, ανθρώπινη όμως, συλλογιστική. Άλλωστε, όλα αυτά λίγο πολύ περιγράφονται στην ”Χρυσή Εποχή” του Γκορ Βιντάλ (εκδ. Σκρίπτα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v