Είτε έτσι είτε αλλιώς το ΧΑΑ θα κινηθεί ανοδικά

Δεδομένου ότι στόχος του ΧΑΑ είναι η προσέγγιση των 2.400 μονάδων με δύο τρόπους μπορεί να επιτευχθεί σήμερα - αύριο αυτή η κίνηση. Ή με τη διόρθωση, κυρίως του μετοχών του Δείκτη, δηλαδή εκείνων των τραπεζικών μετοχών που εγγράφουν σημαντικά κέρδη τελευταία, ή με αιφνιδιαστική και ακραία αντίδραση εφ’ ης εξαρχής υψηλότερα των 2.220 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ξένες αγορές παρέχουν την αφορμή, το θέμα είναι όμως πως πρέπει να κινηθεί σήμερα – αύριο η Σοφοκλέους. Δεδομένου ότι στόχος μας είναι η προσέγγιση των 2.400 μονάδων με δύο τρόπους μπορεί να επιτευχθεί αυτή η κίνηση. Ή με τη διόρθωση, κυρίως του μετοχών του Δείκτη, δηλαδή εκείνων των τραπεζικών μετοχών που εγγράφουν σημαντικά κέρδη τελευταία, ή με αιφνιδιαστική και ακραία αντίδραση εφ’ ης εξαρχής υψηλότερα των 2.220 μονάδων.

Ή ανοίγει με ”κενό” σήμερα ο Δείκτης, δηλαδή ο τραπεζικός και ο FTSE 20, ή επιχειρείται κατοχύρωση ρευστότητας – κερδών και ξαναμάζεμα της αγοράς από επίπεδα υψηλότερα των 2.155 μονάδων. Το σημαντικό όμως είναι πως και στα δύο ενδεχόμενα, όσοι εμπιστεύονται την προοπτική της αγοράς θα βγουν κερδισμένοι.

Δεδομένου ότι, το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών αγορών στην Εθνική, ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης ξένων που τοποθετούνται όμως διακριτικά από τα 18 ευρώ, θα ήταν δικαιολογημένη κάθε προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών. Οι συγκεκριμένοι ξένοι κινούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες με γνώμονα την σύσταση αγοράς της SSSB προς τα 20,4 ευρώ. Κατά κανόνα, οι πωλήσεις τους, κατοχύρωση κερδών, σηματοδοτούνται από μια προσπάθεια κορύφωσης της όποιας κίνησης, που θα μπορούσε να προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως των εγχώριων.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι η θέση των ελάχιστων εκείνων παικτών του ΧΠΑ που ”βλέπουν” ανάποδα την αγορά. Θυμόσαστε πως στα επίπεδα των 1.070 μονάδων του FTSE 20 και ενώ η πλειονότητα των παικτών προεξοφλούσε και νέα πτώση, αυτοί ελάμβαναν θέσεις αγοραστών με τιμή – στόχο τις 1.140 – 1.145 μονάδες. Ε, οι συγκεκριμένοι κύριοι, αυτή τη στιγμή πωλούν τον δείκτη προς τις 1.115 μονάδες το πολύ, προσβλέπουν δηλαδή σε διόρθωση του FTSE 20 που μπορεί να φτάσει έως και 2%. Το ενθαρρυντικό όμως, είναι πως οι ίδιοι παράγοντες, εκτιμούν ότι ο FTSE 20 μπορεί σε αμέσως επόμενη φάση να αντιδράσει προς τις 1.255.

ΣΗΜ: Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν χθες με αφορμή τις λίγο πολύ γνωστές φήμες για επικείμενη συνεργασία στον τραπεζικό κλάδο, πως στην Alpha ενισχύουν τη θέση τους αμφότεροι οι ”άσπονδοι φίλοι” της Εθνικής, Eurobank. Υποστηρίζουν επίσης, ότι οι πολύ υψηλές συναλλαγές χθες στην ΕΤΒΑ, η αυξημένη εμπορευσιμότητα της Πειραιώς, αποτελούν προοίμιο εξελίξεων που δεν θα περιοριστούν μόνο στην Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v