Στην Εθνική και πάλι η σκυτάλη του ΧΑΑ

Με σημαντικά κέρδη που άγγιξαν το 4% (19,68 ευρώ) κινείται η Εθνική, εξέλιξη που δεν αποκλείει τη διαμόρφωση της κεφαλαιοποίησης στα 4,4 δισ. ευρώ, επανακτώντας έτσι την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο. Επίμονοι οι αγοραστές πέριξ των 15 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ, με τους πωλητές να το... ξανασκέφτονται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η δρομολόγηση των εξελίξεων εκτός των άλλων αποκαθιστά και βασικές ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο. Με την προϋπόθεση ότι η μετοχή της Εθνικής θα κλείσει στα 19,2 ευρώ, επανακτά την πρώτη –σε κεφαλαιοποίηση- θέση στον κλάδο ο Όμιλος.

Οι επιθετικοί, ακραίοι θα λέγαμε σε ορισμένες περιπτώσεις, αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης, παραπέμπουν περισσότερο σε ”παίκτες” από το εξωτερικό παρά σε εγχώριους θεσμικούς. Οι τελευταίοι στην πλειονότητά τους, εκτός δύο – τριών πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων ”πιάστηκαν αδιάβαστοι” στην περίπτωση της Εθνικής.

Παρά το ότι η μετοχή της προϊδέαζε από χθες για προσέγγιση των 19,5 ευρώ, λίγοι ήταν αυτοί που έσπευσαν να λάβουν θέσεις στα αρχικά επίπεδα τιμών. Στα 15,10 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, επιβεβαιώνει επί της ουσίας το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ξένων για μετοχές του κλάδου. Επιπρόσθετη θετική ένδειξη, ο αυξημένος τζίρος και η κίνηση της Vodafone προς τα 5,14 ευρώ.

Από πλευράς επενδυτικών σχημάτων δεν υπάρχει το παραμικρότερο παράπονο καθώς ταχύτατα ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Συνολικότερη η κίνηση του πλέον δραστήριου σχήματος της αγοράς, με εμφανείς τις θετικές του… ενέργειες (Informatics, Ικτίνος, Γιαννούσης, Κλωνατέξ).

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι με αφορμή τους ξένους, η αγορά ξαφνιάζει ευχάριστα, επισπεύδοντας τις διαδικασίες επανατοποθέτησης όσων είχαν ρευστοποιήσει στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης. Είναι προφανές πως τις τελευταίες ημέρες και ρευστότητα, λόγω της συνεχούς μετακύλισης θέσεων, δημιουργείται, και ορισμένα χαρτοφυλάκια αποκτούν σταδιακά τον επιθετικό τους προσανατολισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v