Αργά, σταθερά με κέρδη η Σοφοκλέους

Έχουν τεθεί εδώ και ημέρες, οι βάσεις για την προσέγγιση της περιοχής των 2.220 μονάδων. Απομένει η επιβεβαίωση της καθαρά τεχνικής αυτής αντίδρασης, με κορύφωση συναλλαγών, εμπορευσιμότητας και απόδοσης των μετοχών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Σε επόμενη φάση ζητούμενη παραμένει η διόρθωση προς τις 2.155 και η ακόλουθη αντίδραση του Δείκτη 2.400.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η παράδοση επαναλαμβάνεται και παρά τα ουσιαστικά προβλήματα της οικονομίας, οι αγορές διεθνώς τείνουν να επιβεβαιώσουν τον ”θερινό κανόνα”. Λίγο πολύ αναμενόμενη η κίνηση – αντίδραση των τελευταίων ημερών, έχει άλλωστε πολλές φορές περιγραφεί από την στήλη, και με βάση την πιο πρόσφατή μας αναφορά (προσυνεδριακό σχόλιο 13/8) οι ξένοι προσέβλεπαν σε προσέγγιση των 9.200 – 9.400 μονάδων για τον Dow.

Θα πρέπει, όπως συνεχώς επισημαίνεται, να μην περάσουν ανεκμετάλλευτες από τη Σοφοκλέους, οι αφορμές – αναλαμπές των ξένων χρηματιστηρίων. Ακριβώς επειδή πρόκειται για καθαρά τεχνικές φάσεις – κύκλους πρέπει να υπάρχει συγχρονισμός του ελληνικού με τα ξένα χρηματιστήρια.

Γι’ αυτό επιμέναμε, χθες, πως προϋπόθεση συντήρησης της ανοδικής φοράς ήταν η μεταφορά κεφαλαίων – ρευστότητας στα ”μεσαία”. Η διαδικασία συντήρησης των βασικών μετοχών του FTSE 20 θα πρέπει να συνεχιστεί και σήμερα, κάτι που θα κρατήσει τον τραπεζικό δείκτη υψηλότερα των 3.500 μονάδων και τον FTSE 20 των 1.112 μονάδων.

Εκτιμώντας, πως τα περιθώρια αντίδρασης κυρίως στη Νέα Υόρκη κυμαίνονται στο 2,5% - 4% θεωρείται εφικτή η προσέγγιση –σε αυτή τη φάση- του στόχου των 2.215 – 2.225 μονάδων που εδώ και καιρό έχει τεθεί. Με βάση πάντα την τεχνική προσέγγιση της αγοράς, εκτιμάται ότι στο συγκεκριμένο εύρος πρέπει να γίνει η επόμενη αναδιάρθρωση θέσεων, προκειμένου να ακολουθήσει η άνοδος του Δείκτη προς τις 2.400 μονάδες.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με αιχμή τραπεζικούς τίτλους και ενδεχομένως τους ΟΤΕ, ΔΕΗ και αφού προηγουμένως έχει ”επιβεβαιωθεί” η ”στήριξη” πέριξ των 2.155 μονάδων. Από τον τραπεζικό κλάδο παρουσιάζει ενδιαφέρον μια δεύτερη ανάγνωση της έκθεσης της UBS για την Εθνική (βλ. συνοδευτικό υλικό) όπου επισημαίνεται η επέκταση του Ομίλου προς τη λιανική τραπεζική, το ενδεχόμενο υπέρβασης (επιτέλους) των 15 ευρώ για την Alpha και της επεναπροσέγγισης των 14 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Σε ό,τι αφορά το δίδυμο των ΔΕΗ – ΟΠΑΠ, η ιδιότυπη μετακύλιση θέσεων κυρίως από πλευράς εγχώριων θεσμικών, συνεχίζεται με αποδοτικό ρυθμό αν και προς τα 15,8 ευρώ τοποθετείται η ”οροφή” και πιθανό επίπεδο ρευστοποιήσεων. Η μετοχή του ΟΠΑΠ από τα 10,2 ευρώ θα αποτελέσει και πάλι την γνώριμή τους επόμενη επιλογή, μόνο που αυτή τη φορά στόχος θα είναι η υπέρβαση του προηγούμενη υψηλού και των 11,2 ευρώ.

Στα υπόψη, η επαναφορά στο προσκήνιο του κλάδου πετρελαιοειδών – διύλισης, όπου εκτός των άλλων, η τάση ενισχύεται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου προς τα 30 δολάρια. Σε μετοχές των δεικτών ΜΚ 40 και SC 80, όπου παρατηρείται αύξηση των συναλλαγών θα πρέπει να αναμένεται ανοδική συνέχεια (ΑΛΤΕ, ΔΙΕΚΑΤ, Frigoglass, Λάμψα, Intralot) αλλά και όσων εικονικά εμφανίζονται ”ήρεμες”, (Νεώριο, ΝΙΚΑΣ, Notos, ΟΛΘ, Δέλτα Singular, ΜΕΤΚΑ). Να σημειωθεί ότι από σήμερα θα βρεθούν σε διαπραγμάτευση χωρίς το κουπόνι μερίσματος 0,12 ευρώ η μετοχή των Folli – Follie, των 0,02 ευρώ της Connection, η δε τιμή εκκίνησης της Elbisco θα είναι τα 4,02 ευρώ.

Για σήμερα ζητούμενη θεωρούμε την υπέρβαση και το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2.180 μονάδων με αύξηση και των συναλλαγών αλλά και της εμπορευσιμότητας σε τεμάχια. Ζητείται δηλαδή και άνοδος και ”μόχλευση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v