ΧΑΑ: Σε αναζήτηση αφορμής ανόδου

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε ανοδική αντίδραση των δεικτών τραπεζών και FT20. Με τη συνδρομή και των ξένων αγορών, η Σοφοκλέους μπορεί να ξεπεράσει σήμερα τις 2.155 μονάδες, θέτοντας ως αμέσως επόμενο στόχο τις 2.220.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την προυπόθεση ότι ο δείκτης θα ξεπεράσει σήημερα τις 2.155 μονάδες με συναλλαγές περισσότερες των 60 εκατ. ευρώ, θα έχουμε τη θετική ένδειξη, στην οποία αναφερόμαστε τις τελευταίες ημέρες. Θα τίθενται παράλληλα, βάσεις και προϋποθέσεις για την, σε πρώτη φάση, επαναπροσέγγιση των 2.220 μονάδων και τη διαμόρφωση σαφώς πιο ευνοϊκού κλίματος στη Σοφοκλέους.

Δεδομένου ότι στις ξένες αγορές το όλο ”παιχνίδι” έχει επικεντρωθεί στο εάν και πόσο θα μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια, διορατικοί αναλυτές της Wall Street βλέπουν την … Ν. Υ. με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Εκτιμούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, πως ”σημασία δεν έχει τόσο το αν θα μειωθούν σήμερα ή την επόμενη φορά τα επιτόκια, όσο το κόστος χρήματος και η ελκυστικότητα των μετοχών των αμερικανικών επιχειρήσεων”. Υπό αυτό το πρίσμα, προσβλέπουν σε αντίδραση του Dow προς 9.200- 9.400 μονάδες στις επόμενες εβδομάδες. Κρατάμε, λοιπόν, στα υπόψη την εκτίμηση αυτών των – συνήθως– διορατικών αναλυτών και ανάλογα προσαρμόζουμε τα της Σοφοκλέους.

Στην περίπτωσή μας, παρατηρείται ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις μεθοδικά και επιμελημένα, τοποθετήθηκαν 2-3 ισχυρότατοι διαχειριστές σε μετοχές του FT20- κίνηση, που ακολούθησαν την προηγούμενη εβδομάδα και ορισμένοι ακόμη συνάδελφοί τους. Οι αγορές είναι πολύ προφανής σε Alpha και ΟΠΑΠ, ευδιάκριτες σε Εθνική, Vodafone, ΟΤΕ και 3Ε και αναγνωριστικές σε μετοχές εταιριών όπως είναι η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΕΛΠΕ.

Η μετοχή της τελευταίας μάλιστα, με συναλλαγές 25.130 τεμαχίων χθες, θα μπορούσε με αφορμή την άνοδο πετρελαϊκών στις ευρωαγορές, όχι μόνο να κατοχυρώσει τα 6, αλλά να κινηθεί και προς τα 6,5 ευρώ.

Ποντάρουμε για σήμερα στην αντίδραση του FT 20, υψηλότερα των 1.100 μονάδων, παρά το γεγονός, ότι η πλειονότητα των Συμβολαίων παραμένει ”φοβισμένη” και σε discount.

Θα λέγαμε, ότι ακριβώς αυτό το στοιχείο ενισχύει τις θετικές μας εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία δεικτών και μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εάν μάλιστα ο τραπεζικός δείκτης κινηθεί χωρίς σημαντική προσφορά- πίεση προς τις 3.500 μονάδες, θα έχει τεθεί μια σημαντικότατη και ισχυρή βάση στήριξης για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v