Ζητείται αφορμή για... ανεξαρτητοποίηση

Στη Σοφοκλέους, ο προβληματισμός έγκειται, βασικά, στην εξεύρεση αφορμής που θα αναχαιτίσει τις εισαγόμενες διορθωτικές τάσεις και θα μπορέσει βραχυχρόνια να αποτελέσει τη βάση για κάποια μικρή, αλλα σοβαρή ανοδο.

Ζητείται αφορμή για... ανεξαρτητοποίηση
Με την Σοφοκλέους να εχει αντικρούσει τις διεθνείς πτωτικές τάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας με μικρά κέρδη, και την αμερικάνικη αγορά να υποχωρεί στο τέλος της ημέρας, η Τρίτη βρίσκει τα χρηματιστήρια για αλλη μια φορά στο σταυροδρόμι του προβληματισμού για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της πορείας τους.

Σε μας, ο προβληματισμός έγκειται, βασικά, στην εξεύρεση αφορμής που θα αναχαιτίσει τις εισαγόμενες διορθωτικές τάσεις και θα μπορέσει βραχυχρόνια να αποτελέσει τη βάση για κάποια μικρή αλλα σοβαρή ανοδο.

Εδω ακριβώς υπεισέρχονται παρεμβατικά να την διαμορφώσουν οι παρακάτω αφορμές: Η απόφαση σήμερα το βράδυ της Fed στην Αμερική για μείωση ή όχι των επιτοκίων, αν και οι διεθνείς αγορές εχουν ηδη προεξοφλήσει την δεύτερη εκδοχή, η λήξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στην Σοφοκλέους, με τον ισχνό ογκο μετοχικών συναλλαγών των ημερών σε τέτοια επίπεδα, που τα παράγωγα καταλαμβάνουν προφανώς πρωτεύουσα θέση στην διαμόρφωση των αποτιμήσεων της υποκείμενης αγοράς, η συνέχιση ή όχι του ενδιαφέροντος για τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες στις τελευταίες συνεδριάσεις αποδείχθηκε ότι εγιναν η ”λοκομοτίβα” της συγκράτησης των επιπέδων του δείκτη και τέλος, αποτελέσματα εξαμήνου για αρκετές εισηγμένες που ενδεχομένως ν’αποτελέσουν ”έκπληξη” για την αγορά.

Πάντως, η εποχική απραξία σε μια εβδομάδα που η Σοφοκλέους ειναι προδιαγεγραμμένο ότι θα δοκιμάσει τους χαμηλότερους τζίρους της χρονιάς στις συνεδριάσεις της, βοηθάει στο να μεγενθυθούν οι τάσεις στο ταμπλό και να καθορισθεί η πορεία σε απολύτως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Και κάτι τελευταίο: Πριν είκοσι χρόνια, χθές, στις 12 Αυγούστου του 1982 κανείς δεν ενδιαφερόταν στην Αμερική για την αγορά και οι ”γκουρού” της εποχής συνιστούσαν ”πουλάτε τα πάντα”. Τότε ξεκίνησε, με το ”ράλλυ” στον Dow Jones, που στην αρχή ολοι αμφισβήτησαν, το ισχυρότερο bull market της ιστορίας. Βέβαια οι εποχές δεν ειναι ίδιες, αλλα εχουν εκπληκτικές ομοιότητες. Πριν εικοσι χρόνια...

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v