ΧΑΑ: Συνεδρίαση ολίγων, κόντρα στο διεθνές κλίμα

Συνεδρίαση για λίγους (επενδυτές και τίτλους) η σημερινή στο ΧΑΑ, το οποίο διαφοροποιήθηκε θετικά από τις αρνητικές διεθνείς τάσεις. Πάνω από τα 11 ευρώ ο ΟΠΑΠ, η Alpha (0,68%) διασώθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους, ευχάριστη έκπληξη από Panafon (2,06%).

Μια συνεδρίαση για λίγους επενδυτές, λίγους τίτλους και με λίγες... προσδοκίες η πρώτη της νέας εβδομάδας στο ΧΑΑ, καθώς για πολλοστή φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε 10, το πολύ 15 μετοχές πρωτίστως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη Περιφέρεια να στερείται κεφαλαίων και διάθεσης να αφομοιώσει τάσεις.

Εν τούτοις, πρέπει να τονιστεί ότι η θετική εικόνα των τηλεπικοινωνιών (0,11%) και δη της Vodafone Hellas (2,1%), καθώς επίσης και η απροθυμία του τραπεζικού κλάδου (-0,16%) να επιστρέψει σε τροχιά διόρθωσης αποτελούν παράγοντες που σίγουρα δεν θα πρέπει να περάσουν αμελητέοι, την ίδια στιγμή που οι Ευρωαγορές – στον απόηχο του πρόσφατου ράλι – διορθώνουν από το πρωί με κλιμακούμενη ένταση όσο πλησιάζει το άνοιγμα της Wall Street.

Πέραν της Vodafone, η οποία βοηθήθηκε τα μέγιστα από την ”αναβάθμιση” της Goldman Sachs, η πορεία των Alpha Bank (0,7%) και ΟΠΑΠ (3,8%, πάνω από τα 11 ευρώ) σίγουρα χρίζει επισήμανσης, κυρίως λόγω του ότι σε αυτούς τους τίτλους μεταστρέφεται ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των θεσμικών.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η εξέλιξη αυτή έχει μεν ”ευεργετικές” συνέπειες, ωστόσο στην ευρύτερη αγορά η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως ”άσχημη”, δεδομένου ότι η έλλειψη κεφαλαίων οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση περίπου 100 με 150 εταιρίες που σε ημερήσια βάση αδυνατούν να πραγματοποιήσουν έστω και τις στοιχειώδεις, για εισηγμένη εταιρία, πράξεις.

Εξάλλου, το ότι ο Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,21%, στις 2.136,2 μονάδες, για πολλοστή φορά δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα στο εύρος της αγοράς, όπου οι πτωτικές μετοχές (149) υπερκέρασαν τις ανοδικές (121), ενώ παράλληλα εκ των 51,5 εκ. ευρώ της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας, τα 3,3 εκ. αφορούσαν σε πακέτα και περί τα 31 εκ. εξ΄ αυτών σε πράξεις επί 15 μετοχών.

Συνεπώς, με 170 και πλέον τίτλους να κινούνται με 20 εκ. ευρώ (6,8 δισ. δρχ.) είναι λίγο δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι, αφού ναι μεν τα ”προσχήματα” τηρούνται, ουσία όμως δεν υπάρχει.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Δρομέας, Ζήνων Ρομποτική, Ντεσπέκ Ελλάς, Προοδευτική, Rainbow, Εικόνα – Ήχος, Lamda Development, Βιοσώλ (κοινές), Fitco και Αγροτικός Οίκος Σπύρου.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Δρομέας, Ζήνων Ρομποτική, Εικόνα – Ήχος και ΔΟΛ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων και ιστορικά υψηλά ταυτόχρονα, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 3,77%, διαμορφούμενη στα 11.02 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 300.000 τεμαχίων του Μπαλάφα στην τιμή των 3,28 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 11,08 ευρώ και ένα πακέτο 155.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,08 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε τέλος ένα πακέτο 41.000 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 14,68 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v