ΧΑΑ: Πιθανή η επαναπροσέγγιση των 2.200 μονάδων

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές και η διάθεση ορισμένων θεσμικών για τοποθετήσεις σε Alpha, Εθνική, Eurobank και ενδεχομένως ΟΤΕ, θα κρίνουν το κλίμα της επόμενης εβδομάδας, το οποίο θα διαφανεί στις 2 πρώτες συνεδριάσεις. Ενθαρρυντική κρίνεται η νέα άνοδος του ΟΠΑΠ και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα χρειαστούμε τουλάχιστον τη συνεδρίαση της Δευτέρας για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να παραμείνει ενεργή η ανοδική, προς τις 2.200 μονάδες, τάση.

Οι συναλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας, ειδικότερα ο τζίρος σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές και ακόμα 2 – 3 τίτλους του FTSE 20, αποτελούν αναμφίβολα θετική εξέλιξη.

Πλην όμως, για την εξαγωγή σαφέστερου συμπεράσματος, θεωρούσαμε τις τελευταίες δύο ημέρες το ”κλείσιμο” του Δείκτη υψηλότερα των 2.135 μονάδων. Θα εξαρτηθεί κατά συνέπεια, από το κλίμα στις διεθνείς αγορές και τη διάθεση ορισμένων εγχώριων και λιγότερο ξένων θεσμικών εάν (και σε ποιες τιμές) θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις τους σε Alpha, Εθνική, Eurobank και ενδεχομένως ΟΤΕ.

Μεταξύ των ενθαρρυντικών ενδείξεων συγκαταλέγονται η νέα άνοδος της τιμής του ΟΠΑΠ στα 10,62 ευρώ, με συναλλαγές την Παρασκευή 991.000 μετοχών και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ, από τα 14,5 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 14,68 ευρώ.

Η επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών δικαιολογημένη, αποτυπώνεται εύγλωττα στην συμπεριφορά των παραγώγων και περισσότερο της σειρά συμβολαίων του Σεπτεμβρίου. Αυτό εν μέρει εξηγεί τη ”χλιαρή” μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ”επενδυτικών σχημάτων”, όπως αυτή φαίνεται ή καταγράφεται στη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, που περιμένουν 1 –2 συνεδριάσεις που θα επιβεβαιώσουν (ή όχι) την ανοδική τάση.

Για αυτό το λόγο οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,26%, ο Τραπεζικός Δείκτης κέρδη της τάξης του 2,31%, ο FTSE 20 κέρδη της τάξης του 1,37%, ενώ απώλειες της τάξης του 3,57% κατέγραψε ο Τροφίμων και Ποτών.

Οι μετοχές που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη για την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν της Aspis Bank (+13,33%), της Μπουτάρης (+12,5%), του ΟΛΘ (12,5%), της Active Επενδυτική (+12,15%) και της Alpha Bank (+9,61%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν το προνόμιο της ΑΝΕΚ (-25,83%), η μετοχή της Ντεσπέκ Συμμετοχών (-20,85%), η μετοχή της Ντεσπέκ Πολυμέσα (-14,76%), η μετοχή της ΑΛΤΕ (-12,23%) και το προνόμιο της Ιντεάλ (-12%).

Τέλος, η μετοχή που ”τερμάτισε” πρώτη βάσει της αξίας συναλλαγών ήταν αυτή του ΟΠΑΠ με κέρδη της τάξης του 6,20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v