Διαφοροποιήθηκε θετικά και σήμερα το ΧΑΑ

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους, παρά τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών αγορών και τη συγκυρία που ήθελε να λήγουν σήμερα τα συμβόλαια Αυγούστου στο ΧΠΑ. Σε αναλογία 3/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές.

”Βίους”... αντίθετους ακολούθησαν σήμερα οι αγορές παραγώγων και κινητών αξιών, αφού στην υποκείμενη αγορά προφανής ήταν η διάθεση συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων να οδηγήσουν σε υψηλότερες αποτιμήσεις τίτλους του FTSE-20, με επίκεντρο τις τράπεζες (1,14%), ενώ και οι τηλεπικοινωνίες (0,64%) συνέδραμαν τα μέγιστα στο να αναρριχηθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από το επίπεδο των 2.150 μονάδων, κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 2.160,27, καταγράφοντας κέρδη 0,54%.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η σημερινή κίνηση ήρθε ”κόντρα” στην τάση των Ευρωαγορών, καθώς επίσης και το ότι ο τζίρος υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένος, ενδεικτικό το ότι η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε μόλις στα 58,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,2 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες η υποκείμενη αγορά (ΧΑΑ) φαίνεται να επηρεάζεται τα μέγιστα από τις εξελίξεις στο ΧΠΑ, όπου η λήξη των ΣΜΕ Αυγούστου σήμερα, μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης, οδήγησε σε οξεία αντιπαράθεση επενδυτικών σχημάτων, με όσους κατείχαν θέσεις long να φέρεται να προχωρούν σε αγορές μετοχών προκειμένου να οδηγήσουν το ΣΜΕ του FTSE-20 σημερινής λήξης πάνω από το 1.100.

Εν τούτοις, το αντίστοιχο συμβόλαιο λήξης Σεπτεμβρίου εμφάνισε μεγάλη υποτίμηση στο κλείσιμο, ενδεικτικό ίσως του ότι η πρόσφατη κίνηση είναι πρόσκαιρη και δεν μεταβάλλεται η μεσοπρόθεσμη τάση.

Παρά ταύτα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η τάση στην ευρύτερη αγορά ήταν ανοδική, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 1 υπέρ των πρώτων, χωρίς όμως τα επίπεδα ρευστότητας να τείνουν προς την άποψη ότι η τάση αυτή είναι άμεσα διατηρητέα.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Altius Επενδυτική, η οποία σήμερα πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στην Κύρια Αγορά, σημειώνοντας απώλειες 6,93% (κλείσιμο στα 1,88 ευρώ).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Elbisco.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 50.000 τεμαχίων έκαστο του ΟΤΕ στην τιμή των 14,76 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 261.500 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 14,8 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης ένα πακέτο 10 τεμαχίων της Ντεσπέκ Ελλάς στην τιμή των 2,5 ευρώ και ένα πακέτο 200 τεμαχίων της Compucon στην τιμή των 10,3 ευρώ και ένα πακέτο 150 τεμαχίων της Datamedia στην τιμή των 1,55 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Coca Cola στην τιμή των 17,2 ευρώ, ένα πακέτο 50 τεμαχίων της Λάμψα στην τιμή των 6,44 ευρώ και ένα πακέτο 100 τεμαχίων της Βάρδας στην τιμή των 4,06 ευρώ.

Η συνολική αξία των πακέτων ανήλθε στα 6,2 εκατ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v