Θερινή όαση η Σοφοκλέους

Η μετοχή της Εμπορικής, χωρίς το βάρος της στάθμισης μιας Εθνικής ή Eurobank, δεν δικαιολογείται να επηρεάσει άμεσα τον τραπεζικό και τον FT 20, παρά μόνο να διευρύνει το μέτωπο των πωλητών. Για μια ακόμη ημέρα, η Σοφοκλέους αναμένεται να δείξει σημαντικά καλύτερο πρόσωπο από τις ξένες αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τις τελευταίες 10 ημέρες, η FED και τα… επιτόκιά της, έχουν σταθεί κύρια- αν όχι αποκλειστική αφορμή, που κινεί τις αγορές από Ν. Υόρκη, μέχρι Ευρώπη. Αρχικά, ήταν η προσδοκία, πως θα μειωθούν τα επιτόκια, εκτίμηση που φάνηκε ικανή για να ”στηθεί” ένα μικρό ”ραλάκι” διεθνώς και, το σημαντικότερο, να κλείσουν με κέρδη στο σύνολό τους, οι short θέσεις.

Φτάνοντας όμως στις ”μεσοπρόθεσμες” αντιδράσεις τους, οι βασικοί ξένοι δείκτες, κάποιοι ανακάλυψαν την ”πυρίτιδα”, πως δηλαδή, δεν θα μειωθούν τώρα τα επιτόκια και… να’ σου εκ νέου αρνητική αφορμή για να ”διορθωθούν” οι αγορές. Εμείς, όλον αυτό τον καιρό, για δικούς μας λόγους, βρισκόμαστε - και καλά κάνουμε- στον ”κόσμο μας”. Αυτή τη φορά όμως, περιμένουμε τα επίπεδα που θα ισορροπήσουν οι ξένες αγορές σήμερα μεθαύριο, για να ακολουθήσουμε την επόμενη ανοδική τους έκλαμψη.

Οι συναλλαγές σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους, οι χαμηλές αποτιμήσεις όλων των τραπεζών, η προεξόφληση των αρνητικών τους αποτελεσμάτων- με τελευταία αυτά της Εμπορικής-, η υψηλότατη ρευστότητα των εγχώριων θεσμικών σε συνδυασμό με την αφύπνιση ορισμένων περιφερειακών μετοχών συνεχίζουν να μας καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους για τη συνέχεια .

Μπορεί οι ”εραστές της τεχνικής ανάλυσης” να πουν, ότι ”ένα κενό” για το Γ. Δ. έχει διαμορφωθεί χαμηλότερα των 2.100 και συγκεκριμένα στις 2.095 μονάδες, στοιχείο, που δεν είναι ικανό να ακυρώσει την ανοδική διάθεση που διαμορφώνεται. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η τάση δεν ακυρώνεται (μπορεί ενδεχομένως να μετατεθεί για 1-2 συνεδριάσεις αργότερα) και πως σε κάθε περίπτωση, υποβόσκει.

Η μετοχή της Εμπορικής, χωρίς το βάρος της στάθμισης μιας Εθνικής ή Eurobank, δεν δικαιολογείται να επηρεάσει άμεσα τον τραπεζικό και τον FT 20, παρά μόνο να διευρύνει το μέτωπο των πωλητών, σε θέσεις της Alpha και να ”εξασθενήσει” την προσπάθεια αντίδρασης της Εθνικής.

Άμεσα προσεγγίσιμος στόχος για την αγορά, παραμένει η υπέρβαση των 2.200, προϋπόθεση βέβαια η διάσπαση των 2.150 με συναλλαγές και ο συγχρονισμός της Σοφοκλέους με τις διεθνείς αγορές και την επικείμενη επόμενη ανοδική τους αντίδραση.

Υ.Γ. Η παρακολούθηση των αγορών γίνεται με καθαρά τεχνικά κριτήρια παρακολουθούν κύκλους δεκαετίας, χωρίς να παραβλέπει την καθαρά οικονομική ή οικονομίστικη διάσταση του προβλήματος που διογκώνεται διεθνώς. Οι αγορές συνεχίζουν να δίνουν λεφτά ακόμα και όταν καταρρέουν οικονομίες και κυβερνήσεις κρατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v