ΧΑΑ: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για ψηλότερα

Ανοδική παραμένει η φορά της αγοράς μας παρά τη νευρικότητα της Φρανκφούρτης. Εάν θεωρηθεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο, η ”συντήρηση” βασικών μετοχών του FTSE 20 θα περιμέναμε για σήμερα σταθεροποίηση των ”βαριών χαρτιών” και μεταφορά μέρους του παιχνιδιού – ρευστότητας σε επιλεγμένους τίτλους του ΜΚ 40, SC 80 και γενικότερα της χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Η κίνηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί και με αύξηση των συναλλαγών πέριξ των 70 – 75 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανεπηρέαστη, σε μεγάλο βαθμό, από τις διεθνείς εξελίξεις μπορεί να παραμένει η Σοφοκλέους. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα, στη νευρικότητα που από το ”άνοιγμα” κυριαρχεί στη Φρανκφούρτη, και ελάχιστα μπορεί ή έχει λόγο να επηρεάσει την αγορά μας.

Επιμένοντας στη θετική – ανοδική προσέγγιση του χρηματιστηρίου, διαπιστώνουμε ότι η τάση (και η διάθεση) που έχει διαμορφωθεί οδηγεί χωρίς ενδιάμεσες διορθώσεις προς τις 2.215 – 2.220 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς, πολύ χρήσιμη είναι η προσέγγιση του Γενικού και τραπεζικού δείκτη με βάση τα στοιχεία της εβδομαδιαίας ανάλυσης της Εθνικής Χρηματιστηριακής (βλ. συνοδευτικό υλικό). Επιβεβαιώνεται από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους δείκτες – ενδείξεις ότι η επόμενη περιοχή αντίστασης θα ορίζεται για τον μεν Γενικό στις 2.215 – 2.220 μονάδες, για τον δε FTSE 20 στις 1.140 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης, στις 3.505,29 μονάδες κινείται σταθερά ανοδικά, η δε τάση του συναρτάται με την πορεία συγκεκριμένων μετοχών (Alpha, Εθνικής). Αναφερόμενοι εδώ και ημέρες στην πορεία της μετοχής της Alpha, επισημαίνουμε ότι ενδεχόμενη διάσπαση των 15 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές θα προϊδεάζει για… επιχειρηματικές κινήσεις, διεργασίες. Στη θέση μας αυτή εμμένουμε, αναμένουμε δε σήμερα – αύριο, την επιβεβαίωση αυτού του ενδεχομένου.

Για τη μετοχή της Εθνικής, παραμένει ενεργή η τιμή στόχος, που προ έξι συνεδριάσεων είχε θέσει η SSSB, δηλαδή τα 20,4 ευρώ. Για τη μετοχή της Eurobank, επιβεβαιώνεται απλά η καλύτερη διαγραμματική της απεικόνιση τους τελευταίους δύο μήνες και η ευχέρεια επαναπροσέγγισης των 14 ευρώ.

Σήμερα θα φανεί κατά πόσο οι γνωρίζοντες την αναβάθμιση του ΟΤΕ από τη Morgan Stanley θα κατοχυρώσουν μέρος των αγορών τους της περασμένης Τετάρτης. Ένα σημαντικό πάντως μέρος των θέσεών τους καλύφθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κίνηση που διευκόλυνε και την ”ομαλή” μετακύλιση θέσεων, Συμβολαίων του FTSE 20 στο Σεπτέμβριο.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η τιμή των 10,2 ευρώ θεωρείται ανθεκτική ”βάση” για την επόμενη ανοδική της κίνηση. Περίπου 4,8 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, που πρακτικά σημαίνει ότι όσοι σχεδίαζαν τοποθετήσεις, ολοκλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό την σχετική διαδικασία. Θα πρέπει αν όχι σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα στην αυριανή συνεδρίαση, να σηματοδοτείται ο επόμενος ανοδικός κύκλος της μετοχής.

Σε ΔΕΗ και δευτερευόντως ΕΥΑΘ, ΟΛΘ αλλά και Hyatt, Petrola, Intralot και ορισμένες ακόμη επικεντρώνεται το θεσμικό ενδιαφέρον. Να προσεχθούν επίσης μετοχές εταιριών, με αυξημένο τζίρο και εμφανή διάθεση αντίδρασης από τα ”χαμηλά” τους, με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση αυτή των ΥΓΕΙΑ, Frigoglass κ.α. Στο επίκεντρο θα παραμείνουν και μετοχές, που την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισαν κέρδη με νέα – μάλιστα- αύξηση του τζίρου τους. Ενδεικτική η περίπτωση της Λάμψα, Αντικάτ, Μοχλός, Φουρλής, Επιχειρήσεις Αττικής, Λιβάνης, Kleeman, Δάριγκ, Χαλυβδοφύλλων κ.α.

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι η κίνηση των τελευταίων ημερών μπορεί να συνεχιστεί προς τις 2.220 μονάδες, να επιβεβαιώσει στη συνέχεια την ”τεχνικότητά” της πραγματοποιώντας μια διόρθωση προς τις 2.145 – 2.155, επίπεδο που διαμορφώνεται η επόμενη βάση. Στην περίπτωση που τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια και επιβεβαιωθεί τεχνικά αυτή η προσέγγιση της αγοράς, ενεργοποιείται ο επόμενος ανοδικός κύκλος, αυτός που μπορεί να οδηγήσει την αγορά μας προς τις 2.400 μονάδες, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v