Παραμένει ανοδική η φορά του ΧΑΑ

Το να κλείσει αρνητικά η σημερινή συνεδρίαση, μετά και τη διόρθωση στα ξένα, δεν έχει και τόση σημασία, καθώς προέχει η διασφάλιση της στήριξης των 2.155 (σε κάθε περίπτωση), η διατήρηση της ανοδικής φοράς σε Εθνική, Alpha, ΔΕΗ, η επανεμφάνιση αγοραστών στα ”χαμηλά” του ΟΠΑΠ και η επίσπευση ορισμένων επιχειρηματικών κινήσεων. Το ιδανικό βέβαια, για σήμερα θα ήταν να κλείσει ο Δείκτης υψηλότερα των 2.180 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφορμή μικρής διόρθωσης, κυρίως σε επίπεδο Δείκτη, μπορεί να σταθεί η διαδικασία κατοχύρωσης κερδών στις ξένες αγορές. Ο ανοδικός κύκλος σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη κατά πάσα βεβαιότητα δεν έχει ολοκληρωθεί, εκτίμηση που μπορεί να σημαίνει μια επόμενη αντίδραση για παράδειγμα του Dow προς τις 9.200 – 9.400 από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, σήμερα το πολύ αύριο.

Στα καθ’ ημάς, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι μετά την κατοχύρωση ρευστότητας από μετοχές του FTSE 20 και ορισμένα μεσαία χαρτιά, μπορεί να ακολουθήσει μια μικρή διόρθωση του Δείκτη, μετοχές όμως εταιριών του ΜΚ 40 και SC 80 που δεν αντέδρασαν, διαθέτουν περιθώρια να κινηθούν υψηλότερα.

Μπορεί να μετακυληθεί ρευστότητα και χρήμα από θέσεις που έχουν δώσει κέρδη σε επιλογές όπου τώρα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον θεσμικών και μικρότερων ”παικτών”. Άλλωστε, επόμενος στόχος για την αγορά παραμένει, τεχνικά, η προσέγγιση των 2.400 μονάδων με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chip.

Ένα από αυτά, συγκεντρώνει τις πιθανότητες – δυνατότητες να είναι η ΔΕΗ. Οι θεσμικοί άλλωστε, έχουν δείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στη μετοχή που αυτοί ανέδειξαν, προσφέροντάς της κέρδη 14% από την αρχή του χρόνου. Μέγεθος που αν και δεν είναι συγκρίσιμο με τον ΟΠΑΠ, έχει ήδη προκαλέσει ανάλογα αυξημένο ενδιαφέρον σε κύκλους ξένων θεσμικών, με αυτό του Οργανισμού.

Δευτερευόντως, τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, (και τα αναμενόμενα για το β’ εξάμηνο), κυρίως όμως ο σχεδιασμός τετραετίας, την καθιστούν υποτιμημένο ”χαρτί”, επιχείρησης κοινής ωφέλειας, που διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Βραχυπρόθεσμα, ενδιαφέρον εμφανίζουν μετοχές εταιριών, που είτε κινούνται στα υψηλά έτους (Παπαστράτος, Λάμψα), είτε από τις συναλλαγές τους φαίνεται ότι μπορούν να αντιδράσουν υψηλότερα (Τηλέτυπος, ΕΛΠΕ, Betanet, Frigoglass, Kleeman, Petrola, Μπουτάρης).

Το να κλείσει αρνητικά η σημερινή συνεδρίαση, δεν έχει και τόση σημασία, καθώς προέχει η διασφάλιση της στήριξης των 2.155 (σε κάθε περίπτωση), η διατήρηση της ανοδικής φοράς σε Εθνική, Alpha, ΔΕΗ, η επανεμφάνιση αγοραστών στα ”χαμηλά” του ΟΠΑΠ και η επίσπευση ορισμένων επιχειρηματικών κινήσεων. Το ενδεχόμενο να κινηθεί έστω και οριακά υψηλότερα σήμερα ο Δείκτης, οδηγούμενος υψηλότερα των 2.180 μονάδων, θα ήταν το βέλτιστο ζητούμενο, αλλά ύστερα από πολυετή ταλαιπωρία, λίγη υπομονή δεν βλάπτει… Ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς έχει αποκτήσει ή σταδιακά αποκτά ανοδική φορά, και αυτό πολύ δύσκολα θα ανακοπεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v