Τώρα οι ξένοι, αργότερα το ΙΚΑ... στο ΧΑΑ

Σε κωδικούς, που καταλήγουν στο... εξωτερικό παραπέμπουν οι σχεδόν επιθετικοί αγοραστές στη μετοχή της Εθνικής, που καταγράφει άνοδο 4,56% και δημιουργεί θετικό κλίμα στο ΧΑΑ. Θετική και η δυνατότητα του ΙΚΑ, να αρχίσει σταδιακά να επενδύει και σε μετοχές, μετά από διάστημα δύο περίπου εβδομάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με… μοχλό την ισχυρότατη, όπως αποδεικνύεται, εντολή αγοράς στην Εθνική που καταλήγει σε ξένους (;) κωδικούς παραμένει ανοδική η φορά και η διάθεση στο ΧΑΑ.

Οι φήμες, που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, για δραστηριοποίηση του ΙΚΑ είχαν περισσότερο ψυχολογικά παρά πρακτικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Αναμφίβολα το γεγονός ότι το Ταμείο έλαβε το πράσινο φως για να έχει τη δυνατότητα συν τω χρόνω να τοποθετηθεί και σε μετοχές, είναι εξέλιξη ευεργετική για την αγορά. Πλην όμως το Ταμείο, δεν έχει μέχρι στιγμής διαθέσει ρευστότητά του στην αγορά.

Ίσως, ορισμένοι ”παίκτες” με αφορμή αυτή την εξέλιξη, να σπεύδουν να λάβουν έγκαιρα θέσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Το σημαντικότερο όμως είναι πως το κλίμα και η διάθεση αλλάζουν, ο Δείκτης κινείται προς τις 2.220 μονάδες και ο επόμενος ανοδικός κύκλος προετοιμάζεται μεθοδικά και με σύστημα.

Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων τριών – τεσσάρων συνεδριάσεων επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι πέρα από ορισμένους θεσμικούς ρευστότητα, κέρδη και διάθεση επανατοποθετήσεων διακρίνει και άλλους συναδέλφους τους, αλλά και μερικά ”μεσαίας δυναμικότητας” επενδυτικά σχήματα.

Για τη συνέχεια, θα παραμείνουμε ολιγαρκείς, θα αρκεστούμε στην αρχική μας εκτίμηση, να κλείσει δηλαδή ο Δείκτης υψηλότερα των 2.180 μονάδων, να ”δέσει” τη συγκεκριμένη περιοχή με συναλλαγές περισσότερες και των χθεσινών. Τώρα εάν η αγορά μας κάνει σήμερα το χατίρι και προσεγγίσει σήμερα τις 2.220, το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε έναν επιπλέον κύκλο κατοχύρωσης ρευστότητας – κερδών.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς όμως στόχος της αγοράς είναι η κατοχύρωση των υφιστάμενων επιπέδων, η εξασφάλιση ρευστότητας και η συγκέντρωση δυνάμεων για την επόμενη προς τις 2.400 μονάδες αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v