Διπλή ζώνη άμυνας, στις 2.155 μονάδες

Τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτελούν ίσως το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα για όσους επιμένουν επενδυτικά. Να θυμηθούμε όμως ότι βραχυπρόθεσμα, ανάλογες ανακοινώσεις χρησιμοποιούνται ως άλλοθι και αφορμή ακραίων διακυμάνσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και πάλι πίσω, στην άμυνα, τουλάχιστον για σήμερα και μέχρις ότου έχουμε ένα δεύτερο απαραίτητο δείγμα από την Wall. Το βέβαιο είναι πως στη Σοφοκλέους δεν υπάρχουν λόγοι να προκληθούν πιέσεις ανάλογες αυτών που από νωρίς το πρωί οδηγούν χαμηλότερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Θα επιμείνουμε κατ’ αρχάς στην διασφάλιση του εύρους –μαξιλαριού- ασφαλείας των 2.155 – 2.175 μονάδων, με μείωση των συναλλαγών στη διάρκεια των ενδοσυνεδριακών διορθώσεων. Οι πρώτες θέσεις που έχουν ληφθεί στα Παράγωγα, σε Συμβόλαια του 20άρη, ναι μεν προεξοφλούν υποχώρησή του προς τις 1.114,7 μονάδες (χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημείο) που αντιστοιχεί στις 3.530 του τραπεζικού δείκτη.

Θα μπορούσε να ”κρατήσει” ο τραπεζικός, συντηρώντας βεβαίως, και την αγορά εάν και εφόσον αποκλειστεί από την αρχή κάθε… πονηρή σκέψη ποδηγέτησης του δείκτη μέσω συγκεκριμένων μετοχών. Για να γινόμαστε συγκεκριμένοι, μπορεί η πρώτη περιοχή στήριξης της Alpha να έχει διαμορφωθεί πέριξ των 14,9 ευρώ, η τιμή της όμως δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει σήμερα χαμηλότερα των 14,96 ευρώ.

Για την Εθνική ανάλογη βραχυπρόθεσμη ”στήριξη” θεωρείται το χθεσινό χαμηλό των 19,6 ευρώ, ενώ πολύτιμη μπορεί να αποδειχθεί σήμερα η στήριξη της Eurobank που και υψηλές συναλλαγές πραγματοποιεί τελευταία, και προς τα 13,45 ευρώ επιχειρείται να διαμορφωθεί ”βάση”. Απομένουν, οι άλλες δύο – τρεις δεικτοβαρείς μετοχές, των ΟΤΕ, Εμπορικής, ΔΕΗ.

Για τον ΟΤΕ θα λέγαμε ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, λόγω του μεγάλου αριθμού ”δανεισμένων” τίτλων από την ΕΤΕΣΕΠ, κάτι που θα μπορούσε να βάλει σε… short σκέψεις ορισμένους. Κατά συνέπεια, μεγάλο μέρος της ευθύνης, ως προς τη διαμόρφωση του Δείκτη, πέφτει στη ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι σήμερα θα διευκρινιστούν και οι τελικές πλην όμως ουσιαστικές λεπτομέρειες από την πλευρά του κύριου αναδόχου (Εθνική), αναφορικά με τη επικείμενη διαδικασία μετοχοποίησης.

Σε ό,τι αφορά στα ”μεσαία – μικρά”, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί ξεκαθάρισμα ανάλογο αυτού που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Το ενθαρρυντικό (βλ. Εγερτήριο) είναι όπως επισημαίνει ο Γ. Παπ ότι σε μεγάλο μέρος η αγορά έχει επί της ουσίας κατηγοριοποιήσει μετοχές και εταιρίες. Τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτελούν πρώτης τάξεως αφορμή για ακόμη ένα έλεγχο των εισηγμένων.

ΣΗΜ: Ξαναδιαβάζοντας τα αποτελέσματα της Chipita, εξηγείται η ταλαιπωρία της μετοχής τον τελευταίο περίπου ενάμιση μήνα. Κρίσιμο, κατά συνέπεια, το επόμενο τρίμηνο, παρά το ότι οι δυσάρεστες εκπλήξεις αποδίδονται στο… ευρώ. ”Έβγαζε μάτια” η ”άτσαλη” προσπάθεια θεσμικού να πιέσει χθες τη μετοχή του ΟΛΘ χαμηλότερα. Χαιρόμαστε που αρκετοί συνάδελφοι τελευταία ανακαλύπτουν τις κρυμμένες υπεραξίες που λόγω ΔΛΠ μπορεί να κρύβει η ΕΤΒΑ. Υπεραξίες τόσο για την Πειραιώς όσο και για τη μετοχή που αποκτά άλλη διαπραγματευτική ισχύ και αξία. Τέλος, ας μην έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις σήμερα από τα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα, εάν και εφόσον από την αρχή φανεί ότι δεν υπάρχει διάθεση ”στήριξης” από πλευράς μετοχών του FTSE 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v